Nederig zijn: hoe kun je dat leren?

Nederig zijn betekent niet dat je minder over jezelf denkt. Wat het wel betekent is dat je niet gelooft dat je beter bent dan iemand anders. Als je wilt leren hoe je de kunst van nederigheid cultiveert, lees dan verder.
Nederig zijn: hoe kun je dat leren?
Cristian Muñoz Escobar

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Cristian Muñoz Escobar.

Laatste update: 27 december, 2022

Onze opvoeding wordt bepaald door de sociale, culturele en linguïstische omgeving waarin wij leven. Het heeft een aanzienlijke invloed op ons karakter, hoe we anderen behandelen en hoe we beslissingen nemen. Er is echter geen garantie dat we worden opgevoed in deugden zoals nederigheid. Weet jij hoe je nederig zijn kunt?

Een van de meest opvallende gevolgen van nederigheid is het gevoel van vrede dat het ons geeft wanneer we besluiten dat het de manier is waarop we gaan besturen hoe we onszelf in de wereld positioneren.

Nederigheid is bestudeerd door de filosofie en de religie en ze hebben beide verschillende ideeën over het concept. Toch wordt algemeen aanvaard dat nederigheid, als deugd, een individu verantwoordelijk maakt voor de gevolgen van zijn eigen daden.

Nederig zijn

Blije vrouw
Nederige mensen geven hun fouten toe.

Volgens het Oxford Dictionary wordt nederigheid gedefinieerd als “de eigenschap om niet te denken dat je beter bent dan andere mensen.” Dit suggereert dat er geen plaats is voor arrogantie en dat men anderen erkent als gelijken, ook degenen met beperkingen en zwakheden.

Kant stelde dat nederigheid een centrale deugd is, waardoor we een juist perspectief op ethiek kunnen hebben. Aan de andere kant plaatst het boeddhisme nederigheid als een bastion, samen met zelfbewustzijn, wat betekent dat de mens bevrijd wordt van lijden.

In feite begon Boeddha zijn eigen verhaal door zijn comfort achter zich te laten om zijn authentieke zelf te ontmoeten. Een ander paradigma van nederigheid en het besef van wat we zijn, is het meesterwerk Siddhartha van Hermann Hesse.

De nederigen erkennen hun fouten. Bovendien zijn zij de beste gesprekspartners van allemaal, omdat zij zichzelf als het ware vergeten. Dat komt omdat ze uitstekende luisteraars zijn. Het zijn eenvoudige mensen die rustig luisteren om later hun argumenten naar voren te brengen zonder ooit hun standpunt aan anderen op te dringen.

Ze zijn ontvankelijk, begripvol en weten hoe ze respect moeten afdwingen. Ze weten ook hoe ze leed moeten verwerken, ontkennen pijn nooit, en laten zich geen martelaar maken van de toevalligheden van het leven.

“Mensen van ware verdienste zijn noch trots noch dwaas, maar nederig, omdat hun idee van ware waarde zo hoog is dat ze het niet kunnen bevredigen of evenaren, en ze zijn zich te allen tijde bewust van de afstand die hen scheidt van dat ideaal.”

Immanuel Kant

Leer hoe je nederig zijn kunt

De nederige persoon is in staat om verder te gaan op het pad dat leidt naar de antwoorden die hem intrigeren , zonder de kenmerken van zijn materiële ecosysteem en psychische werkelijkheid uit het oog te verliezen. In feite zijn ze zich bewust van de beperkingen van hun begrip om de complexe en oneindige breedte van de wereld te erkennen.

Als je een beetje meer nederigheid in je dagelijks leven wilt cultiveren, probeer dan de volgende acties in praktijk te brengen.

1. Vermijd het oordelen over anderen

Waardigheid, een essentiële waarde van nederigheid, wordt niet afgemeten aan academische titels of professionele prestaties. Als je nederig wilt zijn, moet je anderen onbevooroordeeld en zonder het filter van stereotypen behandelen, zodat je duidelijk kunt herkennen dat anderen ook waardigheid hebben.

Om dit doel te bereiken, moet je niet overhaast zijn en hypotheses en verwachtingen over anderen genereren, maar in gedachten houden dat er meer dan één gezichtspunt voor alles is.

2. Creëer echte banden

Ware rijkdom wordt gemeten door de kwaliteit van gevoelens, niet door de waarde van materiële zaken.

Een nederig persoon geeft om het genereren van echte banden, geweven met de draden van empathie, vrijgevigheid, en eerlijkheid. Uiteindelijk worden echte banden gemeten in donkere momenten, mislukking en lijden, niet in triomfen, pleziertjes, of zelfgenoegzame overvloed.

3. Onthoud dat je niet beter bent dan iemand anders

Dit patroon is nauw verwant aan het vorige. Jij bent jij, niet beter dan iemand anders, en zij zijn ook niet beter dan jij.

We hebben allemaal verschillen die ons uniek maken, wat betekent dat vergelijken onvermijdelijk is. Wederkerigheid stelt je echter in staat respect en bewondering naar anderen uit te dragen en omgekeerd. Dit is ongeacht materiële bezittingen, machtsposities of economische omstandigheden.

4. Houd rekening met de standpunten van anderen

Soms is het belangrijker om te begrijpen dan om gelijk te hebben. Bovendien bestaat absolute waarheid niet, alleen verifieerbare gezichtspunten, oorzaken en daden.

Als je je eigen gezichtspunt al begrijpt (als je maar zelfbewust bent), waarom zou je dan niet graag anderen begrijpen? Inderdaad, leren van anderen toont de rijkdom van subjectiviteit en empathie aan. Je leert jezelf en wie je bent kennen door anderen te kennen. Je cultiveert vrijgevigheid.

Delen met anderen wat je hebt en wat zij nodig hebben is voor hen belangrijker en waardevoller dan materiële zaken. Vrijgevig zijn betekent vanuit je hart aan anderen geven.

Deze tips om je te helpen nederig te zijn of nederiger te worden zullen je in staat stellen te begrijpen dat wat de wereld en anderen je voorschotelen gebaseerd moet zijn op respect en oprechte belangstelling. Je moet je bewust zijn van jezelf. Ook moet je niet bang zijn om assertief te zeggen wat je voelt en denkt wanneer het moment daarom vraagt.

De nederige persoon is actief, kalm en voorzichtig. Ze zijn altijd bereid te leren, ontkennen hun onwetendheid niet, en herkennen anderen door een lens van wederkerigheid zonder naïef te zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Kant, I. (2013). Lecciones de ética. Editorial Planeta.
  • Lucas, K.; Groot, K. & Towle, A. (2013). El desarrollo de humildad cultural mediante el aprendizaje servicio crítico. Ciencia y Enfermería, XIX (2), 35-46. https://acortar.link/cnLHaL
  • Maceiras, M. (2008). Humilde dignidad cotidiana. Anales del Seminario de Historia de la Filosofía, 25( ),99-106. https://acortar.link/nUBPb8

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.