7 geweldige citaten van Hermann Hesse

Hermann Hesse was een Nobelprijswinnende schrijver die unieke teksten en diepzinnige boodschappen schreef.
7 geweldige citaten van Hermann Hesse
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 10 juni, 2024

De citaten van Hermann Hesse zijn een uitnodiging om over het leven en de zoektocht naar een identiteit na te denken. Ze zijn een geschenk voor alle mensen die zichzelf beter willen leren kennen en ontdekken wie ze echt zijn. Zijn geweldige, spiritueel diepgaande psychologische nalatenschap is echt de moeite waard om te lezen.

Hermann Hesse was een Duitse schrijver en schilder. In 1946 won hij de Nobelprijs voor Literatuur voor zijn literaire werk. Uitgevers hebben zijn boeken in meer dan 40 talen vertaald. Van zijn werk zijn meer dan 30 miljoen exemplaren verkocht.

Dit zijn onder andere enkele van zijn belangrijkste boeken: Demien (1919), Siddhartha (1922) en Steppenwolf (1927). De meeste van zijn boeken weerspiegelen de interesse van Hermann Hesse in oosterse mystiek en in de spirituele wereld. Ze tonen ook de onverzadigbare zoektocht naar nieuwe waarden en referentiepunten.

De mensen die Hermann Hesse kenden, beschreven hem als een verlegen man met een moeilijke persoonlijkheid. Hij was graag alleen en bracht veel tijd door met in zichzelf te kijken.

Hij was een creatieve, geïsoleerde en enigszins onstabiele persoon. Maar hij wist alles wat hij in zich voelde, onder woorden te brengen. Eigenlijk beschouwen sommigen hem als een “auteur in crisis” als gevolg van zijn onafgebroken zoektocht naar een identiteit.

Citaten van Hermann Hesse

Citaten van Hermann Hesse

De weg naar zichzelf

“Het leven van elk mens bestaat uit een weg naar zichzelf, een poging naar die weg, de aanwijzing van een weg.”

 Share

Het lot is een weg naar onszelf. Het is een pad dat we elke dag bewandelen om onszelf beter te leren kennen. Sommige mensen begrijpen dat onmiddellijk. Anderen verspillen hun tijd zonder het te beseffen. Dit is één van de citaten van Hermann Hesse die we moeten onthouden wanneer we ons verloren voelen.

Het fenomeen van de psychologische projectie

“Als je iemand haat, dan haat je iets in hem dat een deel van jezelf is.”

 Share

Dit is één van de citaten van Hermann Hesse die de lezer misschien eerst heel vreemd zal vinden. Het kan zelfs een negatieve reactie uitlokken. Toch noemen psychologen dit fenomeen psychologische projectie. Het verwijst naar wanneer mensen hun eigen emoties en tekortkomingen op anderen projecteren.

Vanuit een positief standpunt kunnen we hiervan een voorbeeld geven. Dit gebeurt wanneer twee mensen in de verliefde fase van een relatie terechtkomen. In dit stadium projecteren beide partijen kenmerken en deugden op de de andere persoon die eigenlijk niet met die persoon overeenkomen. Ze prijzen hun vrijgevigheid, vriendelijkheid en zin voor humor.

Maar we kunnen dit fenomeen ook vanuit een negatief perspectief beschouwen. In dit geval gebruiken we psychologische projectie wanneer we iemand anders de schuld geven om te vermijden dat wij de verantwoordelijkheid moeten nemen voor wat gebeurt. Een onzeker persoon kan boos worden op zijn partner omdat hij zegt dat ze hem niet vertrouwt. In werkelijkheid is het tegendeel waar.

Psychologische projectie is een ingewikkeld onderwerp. Het is niet gemakkelijk om te aanvaarden dat we op anderen projecteren wat we over onszelf niet leuk vinden. De sleutel is jezelf te leren kennen en je gebreken te aanvaarden. Op die manier kan je vermijden dat je dit type gedrag vertoont.

De waarde van inspanning

“Wanneer iemand oprecht iets nodig heeft, dan vindt hij het. Het is niet het toeval dat het vindt, maar hij zelf. Zijn eigen verlangen en behoefte brengen hem ernaartoe.”

 Share

Inspanning is de sleutel om te krijgen wat je wil. Het is de drijfkracht die jou voortstuwt, samen met vastberadenheid, hoop en verlangen. Het is waardeloos om te dromen als je geen plan hebt of als je niet zoekt naar een weg die jou toelaat om je doelen te bereiken.

Hermann Hess was op dat punt heel duidelijk. Als je echt iets wilt, vind dan elke mogelijke manier om het te krijgen. Er zijn geen excuses of mogelijke obstakels, als je bereid bent jezelf kapot te werken om je doel te verwezenlijken. Of als je toch minstens bereid bent om het te proberen.

Citaten van Hermann Hesse

De ingewikkeldheid van empathie

“Niemand kan bij anderen zien en begrijpen wat hij zelf niet beleefd heeft.”

 Share

Het is niet gemakkelijk om jezelf in de situatie van iemand anders te verplaatsen. Het is ingewikkelder dan het lijkt om de wereld door hun ogen te zien, hun emoties te voelen en overeenstemmend te handelen.

Hoe vaak heb jij, vanuit jouw eigen ervaring, het gevoel gehad dat niemand jou begreep? Of hoe vaak heb je vastgesteld dat je, hoe hard je het ook probeert, onmogelijk de logica in het gedrag van de ander ziet? Hoe vaak maak jij onjuiste veronderstellingen over dat gedrag?

We geloven dat empathie hebben betekent dat je jezelf in de situatie van iemand anders verplaatst. En dat is ook zo. Maar het is meer dan dat. Je moet de dingen vanuit hun perspectief zien en niet vanuit het jouwe.

Hou rekening met hun omstandigheden, problemen, dromen, angsten, enzovoort. Om in staat te zijn dit op de perfecte manier te doen, moet je hun leven geleid hebben. Dat is uiteraard onmogelijk. Het is dan ook de reden waarom het zo moeilijk is anderen te begrijpen en het gevoel te hebben dat andere mensen jou begrijpen.

Bevrijdende communicatie

“Alles wordt een beetje anders zodra het luidop is uitgesproken.”

 Share

Dit is één van de citaten van Hermann Hess die het belangrijkst is om in je dagelijks leven te onthouden. Wanneer je in je eigen verdriet, negatieve gevoelens en problemen verdrinkt, dan is dat ongetwijfeld slecht voor je. De beste keuze is om alles dat je van binnen vasthoudt, vrij te maken.

Want je negatieve emoties een stem geven helpt jou om te ventileren en los te laten. Het neemt het uitputtende gewicht weg dat je op je schouders meedroeg. Jezelf uitdrukken zal ook je relaties verbeteren. Want je eigen mening stilhouden verhindert anderen om je echt te begrijpen. Je stilzwijgen is net een hoge muur die afstand creëert tussen jezelf en anderen. Het verzwakt ook de vriendschapsbanden.

De relatie tussen liefde en geluk

“Geluk is liefde, niets anders. Een mens die in staat is om van anderen te houden, is gelukkig.”

 Share

Na vele jaren van introspectie en zelfreflectie kwam Hesse tot deze mooie conclusie. Er is niets zoals liefde om je te helpen geluk te ervaren. Voor hem is er niets dat te vergelijken is met dit prachtige gevoel.

Dit is één van de meest wijze en mooiste citaten van Hermann Hesse. Het biedt een belangrijke en diepgaande boodschap die jou herinnert wat het belangrijkste is. Het is een oproep aan de mensheid vanuit het diepste deel van zijn wezen.

Citaten van Hermann Hesse

Het belang van onze gevoelens erkennen

“Zeg niet dat enige emotie klein of waardeloos is. We leven van niets anders dan onze povere, mooie en prachtige emoties, en telkens als we één ervan onrecht aandoen, dan is het net alsof we een ster uitdoven.”

 Share

Hoe we ons voelen, is altijd belangrijk. Het maakt niet of het positief of negatief, intens of zwak is. Het emotionele gebied is één van de centrale spillen van ons leven. Precies daarom is het essentieel dat we erkennen hoe we ons voelen en dat we die gevoelens naar waarde schatten.

We verwaarlozen soms ons verdriet. Of we ontkennen de woede die we voelen. Soms zien we onze vreugdevolle momenten over het hoofd. Dat zijn gedragingen die ons verwijderen van onszelf. Dit is precies waarom Hesse deze boodschap wou overbrengen. In zijn eeuwige zoektocht naar identiteit ontdekte hij hoe belangrijk is je gevoelens te erkennen om jezelf te leren kennen.

Zoals je kan zien, zijn de citaten van Hermann Hesse een waardevolle erfenis voor iedereen die meer wil weten over zijn innerlijke zelf. Bekijk deze uitspraken opnieuw tijdens je meest existentiële momenten. Ze nodigen je uit om na te denken over de verbindingen die je met jezelf hebt .


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.