Je gevoelens leren erkennen en confronteren

Je gevoelens leren erkennen en confronteren
Lorena Vara González

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Lorena Vara González.

Laatste update: 27 december, 2022

Er is niemand zo blind als degene die niet wil zien. Pijn, verdriet en angst verdwijnen niet gewoon maar magisch. Je kunt niet gewoon maar je ogen sluiten voor deze dingen, of met je vingers knippen en ze veranderen. Je moet je gevoelens leren erkennen, je moet erkennen dat pijn bestaat en vervolgens leren het te confronteren.

Zelfs als je bang bent, of als je denkt dat het ergste nog moet komen, zijn de dingen meestal niet zo slecht als we verwachten. Een van de grootste demonen die we moeten confronteren, is ons eigen catastrofale denken (waar sommige mensen zich mee voeden omdat ze denken dat het ze tegen teleurstellingen zal beschermen). Er is moed voor nodig om deze demonen te bevechten.

Maar hoe confronteer je iets dat jou zoveel angst aanjaagt? Stap voor stap – en de eerste stap is om je eigen innerlijke strijd toe te geven, om te stoppen met het ontkennen van je lijden, om te stoppen met jezelf te vertellen dat er niets ergs aan de hand is, zelfs als je vanbinnen schreeuwt. Zodra je je nood erkent, onthul je je grootste angsten, waardoor je de beste wapens kunt vinden om ze mee te confronteren.

De wereld is een vijandige plek voor iedereen, maar alleen degenen die deze zonder angst confronteren, zullen ten volle kunnen leven.

Vrouw die weet: je moet je gevoelens leren erkennen

Je gevoelens leren erkennen als je het gewicht van de wereld draagt

In het begin zul je het gevoel hebben alsof het gewicht van de hele wereld op je schouders rust en het zal lijken alsof alles om je heen donker wordt. Maar je zult beseffen dat je alleen maar een naam moet geven aan de paniek of depressie die jou vanbinnen heeft overgenomen. Zodra het een naam heeft, wordt het minder eng, omdat je weet wat er gebeurt en je om hulp kunt vragen bij het confronteren van deze schijnbare dreigingen.

“Angst voor een naam vergroot de angst voor het ding zelf.”

J. K. Rowling

Je gevoelens een naam geven, betekent niet dat je je realiteit tot een label reduceert. Noch is het een excuus om je achter te verschuilen elke keer dat je een fout maakt, of een volledige definitie van jezelf. Het is slechts een deel van het geheel, maar het definieert jou niet, omdat je veel meer dan dat bent.

Het probleem een ​​naam geven, betekent niet dat je de context waarin het is ontstaan, de ondersteuning die je hebt, of de middelen waarover je beschikt moet vergeten. Het is gewoon een manier om een ​​opeenstapeling van emoties, gedachten en gedrag te vereenvoudigen die anders moeilijk te begrijpen zou zijn.

Maar nogmaals, vereenvoudigen betekent niet dat je vergeet dat achter elke naam, elke angst, elke demon, een persoon met een eigen verhaal zit. Iemand die lijdt, die moedig is en ondersteuning en begrip nodig heeft.

“Houd niet van wie je bent, maar wie je kunt worden.”

-Miguel de Cervantes-

Vrouw die weet: je moet je gevoelens leren erkennen

Verspil geen tijd met het ontkennen van de realiteit

Verspil geen tijd met het ontkennen van de realiteit. Wat is het ergste dat kan gebeuren als je ervoor kiest om te erkennen wat er aan de hand is? Wat is het ergste dat kan gebeuren als je stopt met het vermijden van levenservaringen? Er ligt een wereld vol mogelijkheden aan je voeten; je moet deze gewoon in al haar intensiteit beginnen te ervaren.

Op dat moment zullen je demonen niet de enige dingen zijn die je gedachten bezighouden. Integendeel, een hele reeks mogelijkheden, zowel goed als slecht, zullen zich voor je openen. Hierdoor kun je jezelf op elk niveau leren kennen en jezelf onvoorwaardelijk leren accepteren. Maar het belangrijkste is dat je zult zien dat je sterker bent dan je ooit voor mogelijk had gehouden.

“Groei begint wanneer we onze eigen zwakte beginnen te accepteren.”

-Jean Vanier-

Je zult bang zijn, maar je hebt duizenden wapens om te gebruiken. Je zult gekwetst zijn, maar je zult ook de liefde en genegenheid voelen van de mensen om je heen. En je zult beseffen dat de manier waarop je jezelf controleert wanneer je probeert om zonder pijn te leven, de ergste schade is die je jezelf kunt toebrengen, omdat je een deel van je realiteit ontkent.

Vergeet niet dat we niet gelukkiger zijn als we minder voelen. We zijn gelukkiger als we onze gevoelens leren erkennen en accepteren. Je kunt leven, of je kunt jezelf verbergen, het ligt in jouw handen. Je kunt je gevoelens leren accepteren en confronteren, of je kunt ze negeren, het ligt in jouw handen. Als je kiest voor het eerste, zal het resultaat altijd hoopvol zijn. De hoop is van jou, voor jou om te delen en over te brengen op je dierbaren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.