Narcistische afdanking begrijpen

Heb je je ooit een speelbal gevoeld in de handen van een narcist? Heb je het gevoel dat ze je een tijdje hebben gebruikt en je vervolgens hebben weggegooid alsof je niets voor hen betekende? Er is een naam voor dit gedrag. Je kunt er hier meer over te weten komen.
Narcistische afdanking begrijpen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 04 juni, 2023

Een ongeschreven regel zegt dat ongeveer 60 procent van de mensen op enig moment in hun leven te maken krijgt met narcistische afdanking. Het is het moment waarop de narcist hen afwijst en in de steek laat, zoals iemand een voorwerp weggooit dat niet langer interessant of nuttig voor hem is. Misschien herken je deze ervaring?

In feite zoeken veel mensen psychologische hulp nadat ze door een narcist in de steek zijn gelaten. Ze doen dat omdat ze het gevoel hebben gemanipuleerd en gebruikt te zijn als marionet van de narcist. Inderdaad, het emotionele trauma dat dit soort relaties achterlaat is diep en pijnlijk. Als je slachtoffer bent geweest, zul je ongetwijfeld geïnteresseerd zijn in wat meer informatie over narcistische afdanking.

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebben meestal geen langdurige relaties.

Narcistische afdanking

Sommige mensen bezitten alleen bepaalde narcistische trekken, zoals egoïsme en superioriteitsgevoelens. Aan de andere kant zijn er mensen die gedefinieerd worden door een volwaardige narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Het zijn deze individuen die meer schadelijke interpersoonlijke schade veroorzaken. Ze worden gekenmerkt door het vermogen om relaties op te bouwen die nauwelijks standhouden.

Dit komt naar voren in een onderzoek (Engelse link) dat is gepubliceerd in het Journal of Personality and Social Psychology. Velen van ons zullen last hebben gehad van deze ervaringen. Niet alleen hebben narcisten doctoraten in het boycotten en manipuleren van relaties, maar deze schadelijke dynamiek komt ook veelvuldig voor in de familie-, werk- en vriendschapssfeer.

Dit verklaart waarom de psychologie de term narcistische afdanking heeft bedacht. Het verwijst naar wanneer narcisten hun relaties met ons abrupt verbreken, ons achterlatend met het gevoel dat we gebruikt zijn.

Wat overblijft is de overtuiging slechts een middel tot een doel te zijn geweest, een hobby, of een wegwerpobject dat vervangen moet worden door een ander. Maar, waarom gebeurt dit?

Man negeert vrouw
Narcisten zien anderen vaak als objecten die weggegooid kunnen worden als ze niet langer in hen geïnteresseerd zijn.

De oorzaak van narcistische afdanking

Als je afgedankt wordt door een narcist, is het eerste waar je aan denkt wat je fout hebt gedaan dat dit gebeurt. Dit is een heel gewoon gevoel. Maar, het is niet juist, want een slachtoffer is nooit schuldig aan het veroorzaken van zijn eigen pijn. Het is degene die kwaad doet die schuld heeft. In dit geval de narcist.

Dus, waarom dumpen narcisten anderen zo snel en respectloos? Waarom zijn ze blijkbaar niet in staat langdurige relaties te onderhouden?

 • Op het moment dat iemand niet langer het ego van een narcist valideert of voedt, zijn ze niet langer nuttig voor hen.
 • Als iemand ophoudt onderdanig en gemakkelijk te hanteren te zijn, verliest de narcist zijn belangstelling voor hem.
 • Narcisten missen emotionele verantwoordelijkheid. Bijgevolg kunnen ze niet zorgen voor langdurige relaties.
 • Deze persoonlijkheden handelen alleen voor hun eigen doeleinden. Als iemand niet langer een doel vervult, laten ze die daarom links liggen.
 • Hun inlevingsvermogen is instrumenteel. Dit betekent dat ze zich verbinden met de emoties van andere mensen om ze te manipuleren. Ze voelen nooit de pijn van een ander.
 • Weggooien wordt ook verklaard door het verlangen om zo snel mogelijk ‘iets beters’ te vinden. Bijvoorbeeld mensen die stimulerender zijn of waar de narcist baat bij heeft.
 • Onderzoek (Engelse link) van de Queensland University of Technology (Australië) beweert dat veel narcisten in hun jeugd emotionele tekorten hebben opgelopen. Hoewel dit hun omgang met hun relaties op volwassen leeftijd niet rechtvaardigt, helpt het om de complexe effecten te begrijpen van opvoeding op basis van afstandelijke of onzekere hechtingsstijlen.

Als een narcist je afschrijft, is dat nooit definitief. Meestal komen ze terug. Dit wordt gedefinieerd als ‘hoovering’.

Narcistische afdanking maakt deel uit van een cyclus

Narcistische afdanking maakt deel uit van een cyclus van misbruik door deze figuren. Bovendien is het niet de laatste fase. In feite geloven narcisten dat iedereen in de nabije toekomst nuttig kan blijken te zijn. Daarom laten ze nooit iemand volledig in de steek. Als zodanig laten ze de deur op een kier staan en configureren zo een geraffineerde techniek van emotioneel misbruik.

Bekijk nu de cyclus van narcistisch misbruik en hoe je elk van deze fasen kunt herkennen.

1. Idealisatie

Narcisten hebben een aangeboren vermogen om je te verblinden, te verleiden en je te laten geloven dat je je ideale partner hebt gevonden. Maar, wees voorzichtig, want in het circuit van hun misbruiktechniek is de belangrijkste fase het boeien van hun slachtoffers. Dit zijn mensen die, om welke reden dan ook, hun interesse wekken. Dit is wat ze doen:

 • Ze komen dingen over je te weten.
 • Ze zullen niet aarzelen om je te vertellen dat je het beste bent wat hen ooit is overkomen.
 • Ze zullen vriendelijk, zorgzaam en geïnteresseerd zijn in alles waar jij gepassioneerd over bent.
 • Ze zullen je doen geloven dat er een magisch soort harmonie tussen jullie bestaat.
 • Ze hebben een kameleontische persoonlijkheid. Daarom is het voor hen niet moeilijk om op jou het idee over te brengen dat ze dezelfde interesses hebben als jij.

Slachtoffers van narcisten ervaren vaak een psychologisch trauma. Ze voelen zich boos over wat er is gebeurd en schamen zich omdat ze niet eerder hebben gereageerd.

2. Devaluatie

Vóór de narcistische afdanking is er een kronkelig pad. Tot je verbazing beginnen ze je plotseling te bekritiseren en te vernederen. Je bent niet langer hun ideaal en ze beginnen je aan te vallen. Dit versterkt hun ego. Devaluaties geven hen macht en worden constant. Ze zullen ook de neiging hebben om:

 • Je te infantiliseren.
 • Je te laten geloven dat er iets mis met je is.
 • Je te vergelijken met anderen.
 • Je smaken, deugden en sterke punten te devalueren.
 • Je ervan overtuigen dat je van hen afhankelijk bent.
 • Maken jou de belangrijkste voorraad voor hun ego en eigenwaarde.
 • Isoleer je van je vrienden en familie.

3. Narcistische afdanking

Narcistische afdanking is het derde stadium van de misbruikcyclus. Het is het moment waarop ze je, na een periode van mishandeling en minachting, plotseling afdanken zonder een woord van uitleg.

Het meest complexe is dat je narcistische afdanking op een traumatische manier ervaart omdat je afhankelijk van hen bent geworden en niet meer in staat bent om voor jezelf te zorgen. Belangrijke aspecten van deze fase zijn de volgende:

 • Verlating gebeurt overhaast en zelfs met geweld.
 • Vaak vindt narcistische afdanking plaats omdat ze al een andere persoon hebben gevonden die voor hen interessanter is.
 • Je identiteit hing van hen af, samen met je eigenwaarde, die nu gebroken is. Hierdoor ervaar je hun verlating als echt storend.

4. Hoovering, de terugkeer

De narcist komt, net als de hoofdpersoon in een slechte horrorfilm, altijd terug. Als ze terugkomen, voeden ze zich emotioneel met jou, omdat ze alleen zijn en niemand hebben om hun roestige ego op te poetsen. In dit deel van de cyclus zal de narcist:

 • Terugkomen en om vergeving vragen voor wat er gebeurd is.
 • Beloven te veranderen, om vervolgens een nieuwe reeks van misbruikende gedragingen in te luiden.
 • Opnieuw aandacht aan je schenken, als je dat toelaat.
 • Zeggen hoe onverstandig ze waren om je te verlaten en hoe slecht het sindsdien met ze gaat.
Vrouw in een videogesprek
Therapie helpt de wond te helen die door narcistische afdanking is veroorzaakt.

Hoe narcistische afdanking te helen

Als je last hebt gehad van narcistische afdanking, moet je weten hoe je de wond van deze traumatische relatie kunt helen. Meestal laten deze schadelijke banden talloze psychologische verwondingen achter. Schuld en schaamte wegen zwaar. Je kunt je afvragen hoe je in de val hebt kunnen lopen en waarom je hen zo mist terwijl ze je zo slecht behandelden.

Na elke ervaring met psychisch misbruik is het raadzaam om in therapie te gaan bij een professional. Die kan je helpen je gevoel van eigenwaarde te herstellen, je identiteit te versterken en je kracht te hervinden.

Tot slot is het goed om te onthouden dat iedereen, ongeacht geslacht, sociale status of levensgeschiedenis, het slachtoffer kan worden van een narcist. Dus, als je in de steek bent gelaten, werk dan aan jezelf zodat je niet opnieuw in deze schadelijke val verstrikt raakt. Wellicht ook interessant voor jou

Niet-pathologisch narcisme en emotioneel harnas
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Niet-pathologisch narcisme en emotioneel harnas

Hoewel niet-pathologisch narcisme als zodanig geen klinische categorie is, beschrijft het wel de toestand van veel mensen in de maatschappij.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.