22 mogelijke tekenen om te weten of je partner vreemdgaat

Er zijn enkele waarschuwingssignalen die de ontrouwe persoon onthullen: inconsistenties, verdachte uitstapjes, onbegrijpelijke uitgaven en veranderingen in intimiteit. Als je anderen wilt leren kennen, blijf dan lezen.
22 mogelijke tekenen om te weten of je partner vreemdgaat
José Padilla

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog José Padilla.

Laatste update: 04 april, 2024

Veel vrouwen en mannen zijn op een bepaald moment in hun romantische of echtelijke relatie het doelwit van ontrouw. Dit probleem verbreekt de band en het vertrouwen, en schaadt ook het welzijn van de betrokken persoon: depressieve symptomen nemen toe en het gevoel van eigenwaarde neemt af. In veel gevallen overheersen vermoedens, maar hoe kom je erachter of je partner vreemdgaat?

Deze vraag wordt vaak gesteld in een wereld waarin steeds meer situaties van ontrouw in de liefde bekend worden. Daarom geven we je in dit artikel een aantal aanwijzingen die je kunnen helpen bepalen of je partner misschien bezig is met dit soort verraad. Let op!

Tekenen dat je partner vreemdgaat

Het is noodzakelijk om te verduidelijken dat er geen eenduidige en onfeilbare reeks tekenen is om te weten of je partner vreemdgaat. Elke relatie is anders en wat in de ene relatie een teken van ontrouw kan zijn, is in een andere relatie normaal gedrag. Daarnaast zijn er ook verschillende soorten ontrouw die zich op hun beurt op een bepaalde manier manifesteren.

Over het algemeen zijn de tekenen van vreemdgaan erg dubbelzinnig en kunnen ze verkeerd geïnterpreteerd worden. Daarom raden we je aan om deze tekenen niet als onweerlegbaar bewijs te nemen.

Dr. John Gottman, een expert op het gebied van relaties, legt iets interessants uit in zijn boek The science of couples and family therapy (2018). Voordat je geobsedeerd raakt door een mogelijk verraad, richt je je op hoe de relatie verloopt. Dat is een indicator die het overwegen waard is.Laten we nu eens kijken naar de mogelijke tekenen dat je partner vreemdgaat.

1. Verdacht gsm-gebruik

Ontrouw is waarschijnlijk als de andere persoon overdreven geheimzinnig doet met zijn mobiele telefoon, vaak wachtwoorden verandert en voorkomt dat je zijn scherm ziet terwijl hij hem gebruikt.

Het gebruik van de mobiele telefoon wordt verergerd en hij/zij begint hem te manipuleren op plaatsen waar hij/zij hem eerder niet gebruikte, zoals onder de douche. Hij wordt een beetje nerveus of ongemakkelijk als hij berichten ontvangt in jouw aanwezigheid en gaat weg om oproepen te beantwoorden.

2. Hij toont desinteresse in jou

Een andere manier om te zien of hij je verraadt, is als hij je uitsluit van zijn plannen, evenementen of vergaderingen met zijn vrienden of collega’s op het werk.

Vroeger nam hij je mee naar deze activiteiten, maar nu niet meer; vroeger deelde hij zijn weekenden met je en maakte hij samen plannen, maar nu verzint hij smoesjes om ze zonder jou of op een andere plek en met andere mensen door te brengen.

3. Hij heeft onverklaarbare schema’s

Je vriend of vriendin gaat vroeg weg van zijn werk, maar komt erg laat thuis, later dan normaal, en zonder enige verklaring die jou overtuigt. Hij of zij maakt plotselinge “zakenreizen” naar bestemmingen die ongebruikelijk zijn of niets met zijn of haar werk te maken hebben. Is afwezig op het werk buiten werktijd.

4. Vertoont afwijkend seksueel gedrag

Vermoeden dat je partner seksueel vreemdgaat is een verlammende zorg. De manier om daar achter te komen is door te zoeken naar een toegenomen seksuele interesse of juist naar het feit dat hij of zij minder naar je op zoek is dan voorheen.

De toename in zijn verlangen kan worden verklaard door de opwinding die hij krijgt van zijn minnaar. De afname kan verklaard worden door de seksuele bevrediging die hij bij iemand anders vindt.

5. Hij maakt onverklaarbare uitgaven

Onverantwoorde uitgaven zijn een van de belangrijkste tekenen van verraad. Deze verschijnen op zijn creditcard: kosten voor hotels of restaurants waar hij niet met je naartoe is gegaan, aankopen van cadeaus die hij je niet heeft gegeven of niet heeft erkend.

Hij draagt niet langer bij aan de financiële verplichtingen die jullie samen zijn aangegaan en zegt dat hij geen geld heeft (terwijl hij het in feite uitgeeft aan zijn andere relatie).

6. Leeft gepreoccupeerd met zijn of haar uiterlijk

Begint zich opeens meer dan normaal zorgen te maken over hoe hij of zij eruitziet en besteedt tijd aan lekker ruiken en er aantrekkelijk of sexy uitzien voordat hij of zij het huis verlaat. Ze kiest heel zorgvuldig de kleren die ze zal dragen en de stijl die ze zal dragen. Ze investeert in nieuwe kleren en is meer geïnteresseerd in sporten en op haar voeding letten.

7. Ze neemt afstand van je

Een verdacht teken dat je partner vreemdgaat is dat ze zonder duidelijke reden emotioneel afstand van je heeft genomen. Ze vertelt je niet over haar affaires, gedachten, emoties. Je kunt ook merken dat het aantal diepgaande gesprekken afneemt en het aantal oppervlakkige dialogen toeneemt. Hij geeft niet meer om je gevoelens en behoeften zoals vroeger.

8. Je vindt fysiek bewijs van ontrouw

Hiermee bedoelen we de situatie waarin je voorwerpen (ondergoed, schoonheidsaccessoires, enz.) van een andere persoon in zijn auto of huis vindt. Je kunt ook sieraden, sleutels of briefjes vinden die je niet herkent en die je partner niet weet te verklaren. Je vindt sporen van lippenstift op zijn of haar kleren of een ander parfum dan hij of zij draagt.

9. Je vrienden hebben je partner met iemand anders gezien

Vrienden, familie, buren of collega’s op het werk vertellen je dat ze je partner met iemand anders hebben gezien in een compromitterende situatie die duidt op dat hij / zij vreemdgaat. Ze is gezien terwijl ze flirtte en handen vasthield met iemand anders, terwijl ze een hotel, bar of bioscoop verliet in een zeer aanhankelijke houding.

10. Hij of zij is onverwacht enthousiast

Is hij of zij vrolijker dan normaal? Zijn of haar nieuwe avontuur kan hem of haar vervullen met opwinding en spanning. Als gevolg daarvan merk je meer energie en enthousiasme bij je partner, hij of zij lijkt vrolijk en lacht . Hij/zij benadert zijn/haar activiteiten met een grotere prestatiedrang.

11. Er zijn abnormale patronen in hun sociale netwerken

Ze krijgen veel aandacht, likes of liefkozende opmerkingen van dezelfde persoon. Je bent nu actiever op sociale media. Je manier van interactie op deze platforms is anders.

12. Geniet van nieuwe hobby’s

Ze hebben nieuwe hobby’s en voelen zich aangetrokken tot activiteiten die hen voorheen niet zo aanspraken. Als dit gebeurt, kan het komen door de invloed van een derde partij. Deelnemen aan deze hobby’s kan jouw kans zijn om iemand anders te ontmoeten.

13. Hij gaat liever zonder jou uit

Een ander waarschuwingssignaal van vreemdgaan is dat hij niet langer geniet van je gezelschap in het openbaar en liever overal alleen op uit gaat. Hij verzint smoesjes om je niet mee uit te nemen en om in zijn eentje activiteiten te ondernemen, die eigenlijk bedoeld zijn om de bedrieger te ontmoeten.

14. Stemmingswisselingen

Plotselinge stemmingswisselingen van vrolijk naar prikkelbaar of verdrietig zonder reden. Het is mogelijk dat dit komt door conflicten met de derde partij of stress van de inspanning om je ontrouw te verbergen. Misschien is het iets anders, onthoud dat het geen eenduidige aanwijzing is en dat we allemaal schommelingen in onze stemmingen hebben.

15. Niet dezelfde persoon in intimiteit

Misschien is de frequentie of kwaliteit van de seks zonder duidelijke reden afgenomen. Maar dat niet alleen. Intimiteit heeft ook te maken met dagelijkse medeplichtigheid en met de caleidoscoop van kleine gebaren die de affectieve band opbouwen. Hier zijn enkele veranderingen:

  • Je neemt een gebrek aan empathie waar.
  • Ze heeft bijna nooit aardige dingen tegen je te zeggen.
  • Ze annuleert bijna alle plannen die we samen hebben.
  • Ze deelt weinig alledaagse anekdotes met je.
  • Ze praat niet met je over haar zorgen en gedachten.
  • Toont niet veel interesse om te weten hoe je dag is verlopen.

16. Hun communicatie is anders

Zoals een studie (Engelse link) in Frontiers in Psychology aangeeft, is communicatie het hart van een liefdesrelatie. Het is de component die de band harmoniseert, opbouwt en verrijkt. Daarom is het gebruikelijk dat iemand die ontrouw is bepaalde signalen op het gebied van communicatie vertoont die niet onopgemerkt blijven:

  • Ontwijkende gesprekken: als je over bepaalde onderwerpen probeert te praten, kan hij of zij vragen ontwijken, slecht antwoorden of vermijden dieper op het gesprek in te gaan.
  • Minder online interactie met jou: als er vroeger constant interactie was via WhatsApp en sociale media, maar dit plotseling afneemt, is dit een indicator dat het beter is om te praten.
  • Veranderingen in emotionele communicatie: hij/zij wordt plotseling afstandelijker of kouder, tot het punt dat hij/zij oogcontact vermijdt. Je merkt minder interesse, slecht luisteren en het gevoel dat, ook al staat hij/zij vlak naast je, zijn/haar gedachten ver van je af zijn.
  • Verandering in non-verbale taal: let op veranderingen in lichaamstaal tijdens gesprekken, zoals nervositeit, rusteloosheid of het vermijden van lichamelijk contact en oogcontact. Dit is een ander teken van emotionele afstand , en het is belangrijk om de bron te begrijpen.
  • Leugens of tegenstrijdigheden: hun verslagen van wat ze doen zijn inconsistent, onsamenhangend en onsamenhangend. Hun versie van dezelfde gebeurtenis verandert na verloop van tijd, ze spreken zichzelf tegen in wat ze doen en zeggen, en tussen wat ze zeggen en wat hun vrienden of collega’s zeggen. Je partner liegt voortdurend tegen je.

17. Heeft een defensieve houding

In het Tijdschrift voor Se ksonderzoek (Engelse link) wordt een opvallende kwestie aan de orde gesteld. Ontrouw is vaak een voorspelbare dimensie als interpersoonlijke factoren zoals relatietevredenheid, liefde, verlangen, en dergelijke niet worden aangepakt.

Met andere woorden, er zijn gebieden die gezamenlijk en voortdurend moeten worden aangepakt om mogelijk verraad te voorkomen. Maar soms mislukt zelfs deze vergelijking.

Als deze angst je op dit moment vergezelt en je moet weten of je het slachtoffer bent van ontrouw, analyseer dan je reacties. Een defensieve houding, zoals vermijden om over bepaalde dingen te praten of reageren met boosheid, zou een ander teken onthullen. Het is een zelfbeschermend mechanisme als je iets verbergt.

18. Ze belazeren je

Dit is een dynamiek die in sommige gevallen de neiging heeft om te verschijnen, maar niet in alle gevallen. Als je de mogelijkheid van vreemdgaan bij de ander ter sprake brengt, kunnen ze je paranoïde noemen. Gaslighting probeert de emoties en zorgen van de ander ongeldig te maken door ze hun realiteit in twijfel te laten trekken. Dit komt vaak voor in de context van ontrouw.

Je zult je schuldig voelen omdat je zulke vermoedens koestert, je devalueren en je als gek bestempelen. In plaats van goede communicatie te gebruiken om de lucht te klaren, wordt dit agressieve gedrag soms gebruikt om jezelf te verdedigen.

19. Je partner verdwijnt plotseling

Je vriendje of partner stond er misschien altijd om bekend dat hij/zij eerlijk was als het ging om vertellen waar hij/zij was. Hij/zij sms’te je terug en liet je weten dat hij/zij te laat zou zijn. Ontrouw blijkt ook uit het plotseling verdwijnen zonder uitleg. Een voorbeeld hiervan is boodschappen doen en een halve dag niet terugkomen.

20. Hij heeft geen romantische gebaren

Romantiek is de alledaagse taal van genegenheid die in kleine details is gegrift. Het is de ander verrassen met een onverwacht etentje of een weekendje weg. Het is ook een liefdevolle boodschap op de middag, het herdenken van verjaardagen en het bijna overal oefenen van de taal van liefkozingen.

Als je het gevoel hebt dat er geen magie meer is in het dagelijks leven en dat elk gebaar geforceerd lijkt, probeer dan te begrijpen waarom. De waarheid is dat er niet altijd ontrouw achter zit, maar eerder het gewicht van routine of een onopgelost probleem.

21. Hij/zij heeft vrienden aan wie hij/zij je niet voorstelt

Plotseling vertelt hij/zij je over nieuwe collega’s op het werk, met wie hij/zij begint uit te gaan. In geval van ontrouw, als je hem/haar vraagt om ze thuis uit te nodigen voor een etentje om ze te leren kennen, gebruikt hij/zij nietszeggende smoesjes. Hij/zij geeft je zoveel smoesjes dat je begint te vermoeden dat deze figuren misschien niet bestaan.

22. Gebruikt projectie als verdedigingsmechanisme

Dit is een wat ingewikkeld psychologisch mechanisme, maar wel een dat meer dan eens naar voren komt in deze context. Iemand die ontrouw is, kan je ervan beschuldigen dat je dingen verbergt of je anders gedraagt.

We kunnen het beter begrijpen met dit voorbeeld: als je hem/haar vertelt over je ongemak omdat hij/zij zich altijd verbergt als het gaat om het gebruik van de mobiele telefoon en hij/zij, in plaats van te luisteren, ervoor kiest om jou te vertellen dat jij het bent die eigenlijk de hele dag op WhatsApp doorbrengt om te praten met “wie weet wie.”

Hoe krijg je de waarheid uit je partner als hij of zij vreemdgaat?

We weten dat het vermoeden van ontrouw niet gemakkelijk is om mee om te gaan, maar het is belangrijk dat je een ruimte vindt om met je partner te praten als je denkt dat hij/zij vreemdgaat.

Probeer het niet op een openbare plek te doen, maar op een privéplek, waar je alleen, veilig en rustig bent. Wees ook duidelijk over de veranderingen die je achterdochtig maken en neem de volgende  aanbevelingen in overweging.

Spreek uit wat je voelt zonder te beschuldigen

Richt je op je gevoelens, maar maak geen verwijten zonder bewijs. Je kunt het volgende zeggen: “De afgelopen weken ben ik erg onzeker en wantrouwig geweest, en daar wil ik graag over praten”. Vermijd om de hete brij heen draaien en irrelevante informatie.

Presenteer je redenen

Leg rustig en respectvol uit waarom je je zo voelt, bijvoorbeeld: “Ik voel me zo omdat ik heb gemerkt dat ik niet meer met je naar TikTok mag kijken op je mobiele telefoon, en elke keer als je belt ga je bij me weg.”

Actief luisteren

Sta de ander toe om zijn of haar perspectief te uiten en leg uit wat er aan de hand is. Misschien krijg je een antwoord dat je overtuigt van hun trouw (werk- of emotionele problemen, een verrassing die ze voor je aan het voorbereiden waren).

Verdedig je vermoeden

Als zijn uitleg inconsistent is en meer twijfels opwekt, dring dan opnieuw aan en toon zijn inconsistentie aan. In dit geval kun je zeggen: “Eerlijkheid en vertrouwen zijn fundamenteel voor mij, dus ik zou het op prijs stellen als je nu eerlijk tegen me zou zijn.” Houd je toon kalm, maar streng en serieus.

Handhaaf je grenzen en consequenties

Parallel aan het vorige punt kun je een grens en een consequentie stellen, bijvoorbeeld: “Je weet dat ik leugens niet tolereer. Als je ontrouw bent geweest en me dat opbiecht, ben ik bereid om de mogelijkheid van een tweede kans te overwegen. Maar als je het me niet vertelt en ik ontdek dat je de waarheid verbergt, dan maak ik het uit en is er geen kans dat we weer bij elkaar komen.

Als hij/zij na een paar keer aandringen volhoudt dat hij/zij niet vreemdgaat, moet je met je partner praten en onderhandelen over veranderingen, zodat de situatie comfortabel is en je je niet onzeker en wantrouwig voelt over de relatie.

Als mijn partner me niet overtuigt en ik blijf achterdochtig, moet ik hem of haar dan in de gaten houden?

Emotionele ontrouw herkennen

In sommige gevallen werkt praten om erachter te komen wanneer je partner vreemdgaat, maar in andere gevallen niet. Als het laatste gebeurt, hoef je geen detective achter hem/haar aan te worden om te proberen zijn/haar ontrouw te betrappen. Op die momenten is het belangrijk om voorrang te geven aan zelfrespect en waardigheid.

Speuren en spioneren is niet goed voor jou of de relatie. Deze constante staat van alertheid kan erg uitputtend zijn en je angst en zorgen vergroten, wat zijn weerslag heeft op andere gebieden van je leven.

Bovendien kan de ander zich lastiggevallen en binnengevallen voelen. Als je vermoedens onwaar blijken te zijn, zal je handelen op deze manier de band beschadigen. Zorg ervoor dat twijfel je niet verandert in een controlerend persoon die zijn of haar waarden compromitteert om antwoorden te vinden.

Een relatie moet gebaseerd zijn op wederzijds vertrouwen. Als je veel twijfels hebt, je onzeker voelt en hij/zij je niet helpt om het vertrouwen weer op te bouwen, evalueer dan of deze band goed voor je is.

Wat moet ik doen als mijn partner vreemdgaat?

Ontrouw overwinnen is voor iedereen een moeilijke ervaring. Als je aan deze taak begint, is het essentieel om goed voor jezelf te zorgen en een aantal valkuilen te vermijden die de situatie erger maken. Laten we eens kijken wat je moet vermijden en wat je in deze gevallen kunt doen.

Wat je moet vermijden

  • Jezelf isoleren. Afstand nemen van je vrienden kan je verdrietiger of angstiger maken.
  • Impulsieve beslissingen. Handelen op impuls, wrok en haat zal meer problemen en complicaties veroorzaken.
  • Ontkenning. Doen alsof je niet ontrouw bent geweest is nutteloos om langdurige pijn te overwinnen. Zie de situatie onder ogen.
  • Wraak nemen. Hoewel het verleidelijk is om dat te doen, vermijd wraak omdat het geen echte verlichting zal brengen en het plaatje alleen maar ingewikkelder zal maken.
  • Jezelf de schuld geven. De ontrouw is niet jouw verantwoordelijkheid. Houd altijd in gedachten dat hun falen niet jouw waarde als persoon weerspiegelt, maar de problemen en keuzes van je partner.

Wat je kunt doen

Identificeer en accepteer je emoties

Accepteer dat je onrecht is aangedaan. Neem de tijd om je emoties (verdriet, boosheid, teleurstelling) te erkennen. Reflecteer erop en schrijf op wat je denkt en voelt in een dagboek. Wees geduldig terwijl je door de fasen na een ontrouw gaat.

Praat met hem/haar

Als je beter wilt begrijpen wat er is gebeurd of je partner wilt vergeven dat hij vreemdgaat, voer dan een eerlijk gesprek met je partner. Zoek een rustige plek waar je kunt praten zonder afleiding. Spreek uit wat je denkt en voelt en luister naar wat hij/zij te zeggen heeft.

Denk na over de relatie

Denk goed na over wat je wilt doen en wat het beste voor je is. Wel of niet scheiden is een moeilijke beslissing om over na te denken, vooral als er meerdere keren vreemdgegaan is. Maar je hoeft het niet alleen te doen, je kunt professionele hulp zoeken (juridisch of psychologisch).

Stel grenzen

Stel duidelijke grenzen, of je nu wel of niet besluit om hem/haar nog een kans te geven. Maak duidelijk welk gedrag je niet meer accepteert en wat de gevolgen zijn van het overschrijden van de grens.

Zoek sociale steun

Zoek contact met de mensen om wie je geeft en die je vertrouwt. Bel ze, spreek met ze af en leef je uit. Sociale steun kan je helpen met stress, angst of verdriet en je ook helpen te herstellen van wat je is overkomen.

Zorg voor je geestelijke en lichamelijke gezondheid

Doe activiteiten die je zowel lichamelijk als geestelijk versterken: sport, mediteer, maak een wandeling in de natuur, eet gezond, slaap goed. Deze activiteiten zullen je ook helpen om prettigere emoties te hebben.

Ga in therapie

Een geestelijk verzorger helpt je om te verwerken wat je doormaakt. Ook als je hebt besloten om te vergeven, is relatietherapie een geweldige optie voor jullie allebei; daar leer je om je gevoel van eigenwaarde te versterken en je innerlijke dialoog te veranderen.

Een complexe gebeurtenis waarbij jij voorop staat

In deze tekst hebben we geleerd om een aantal signalen te herkennen die wijzen op verraad, maar ze zijn geen onweerlegbaar bewijs van vreemdgaan. Verdacht gebruik van mobiele telefoons, inconsistenties in verhalen en vreemde uitjes zijn enkele aspecten om rekening mee te houden.

Te midden van aannames en twijfels is het essentieel dat je ruimte creëert voor dialoog om uit te drukken wat je voelt en de veranderingen die je merkt in de relatie. Als je erg onzeker bent en je welzijn is verminderd, probeer dan dingen uit te praten met je partner. En als ze niets doet, geef jezelf dan prioriteit en kies wat het beste is voor jouw leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • De Netto, P., Quek, K., & Golden, K. (2021). Communication, the heart of a relationship: Examining capitalization, accommodation, and self-construal on relationship satisfaction. Frontiers in Psychology12, 1-20. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8710473/
  • Gottman, J., & Gottman, S. (2018).  The Science of Couples and Family Therapy: Behind the Scenes at the “Love Lab”. W. W. Norton & Company.
  • Rokach, A., & Chan, S. H. (2023). Love and Infidelity: Causes and Consequences. International Journal of Environmental Research and Public Health20(5), 1-19. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10002055/
  • Vowels, L. M., Vowels, M. J., & Mark, K. P. (2022). Is infidelity predictable? Using explainable machine learning to identify the most important predictors of infidelity. Journal of Sex Research59(2), 224-237. https://www.tandfonline.com/doi/full/10.1080/00224499.2021.1967846

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.