Moeilijke veranderingen eenvoudig maken

Om sommige veranderingen door te voeren, moet je veel moeite doen. Sociaal wetenschapper BJ Fogg stelt een ander perspectief voor: in plaats daarvan kleine en eenvoudige veranderingen aanbrengen.
Moeilijke veranderingen eenvoudig maken

Laatste update: 22 oktober, 2021

Over het algemeen stellen mensen moeilijke veranderingen vaak uit. Alleen al door eraan te denken, kun je je lusteloos voelen. Je beschouwt ze als een extreem steile helling om te beklimmen. In feite, hoewel je weet dat er een beloning aan de top is, voel je je uitgeput als je je alleen maar inbeeldt wat je moet doen om zover te komen. Met andere woorden, je wilt je bestemming bereiken, maar niet de reis maken.

Het kan echter zijn dat je gewoon een effectieve methode moet gebruiken. De manier waarop je iets bereikt is net zo belangrijk als het eindresultaat. Met andere woorden, de strategie is net zo belangrijk als je wens.

Over dit onderwerp schreef sociaal wetenschapper B.J. Fogg het boek Tiny Habits: The Small Changes that Change Everything. Hij concludeerde dat verandering gemakkelijker te bereiken is als het wordt opgesplitst in eenvoudige acties.

Een vrouw die nadenkt, misschien over het maken van moeilijke veranderingen

Moeilijke veranderingen

BJ Fogg is een prestigieuze onderzoeker die oorspronkelijk als ontwerper werkte. Daar ontdekte hij dat de ontwikkeling van nieuwe producten soms niet op gang kwam. Dit kwam doordat managers zich meer concentreerden op het complexe dan op het eenvoudige.

Fogg ging vervolgens aan de Stanford-universiteit werken. Hij zette zijn onderzoek daar voort en ontdekte meer informatie langs dezelfde lijnen. Dit werd het startpunt voor de theorie die hem ertoe bracht zijn boek te schrijven over hoe je moeilijke veranderingen eenvoudig kunt maken. Tegenwoordig is hij van mening dat eenvoud een zeer krachtige kracht is.

Simpele dingen vragen niet te veel energie of motivatie. Ze hebben ook geen speciaal talent of opleiding nodig. In feite is een van de geheimen om grote veranderingen te bereiken, ze op te delen in een reeks eenvoudigere, kleinere veranderingen.

Met andere woorden, beetje bij beetje de steile helling opgaan, betekent dat je de pauzes ertussen kunt waarderen en kunt rusten. Deze pauzes fungeren als kleine beloningen die je motivatie versterken.

De kracht van eenvoud

Een van de redenen waarom verandering zo moeilijk is, is je gewoontegedrag. Slechte gewoonten blijven aan je kleven als lijm en het wordt een echte beproeving om er vanaf te komen. Ook kost het aanleren van gezonde gewoonten ook tijd. Tenzij je met veel enthousiasme begint, zul je uiteindelijk stoppen zonder echt te weten waarom.

Fogg gaf een voorbeeld. Stel bijvoorbeeld dat het verwijderen van het onkruid uit je tuin minstens vijf uur duurt. Om deze reden heb je nooit tijd om het te doen. Als je echter elke dag tien minuten zou investeren in het uitvoeren van de taak, zou de kans veel groter zijn dat je deze voltooit.

Fogg ontwierp zijn methode om moeilijke veranderingen eenvoudiger te maken. Hij adviseert om te beginnen met een vaste routine om de nieuwe gewoontes langzaam op te nemen.

Als je bijvoorbeeld meer water wilt drinken om je spijsvertering te verbeteren, heb je daar geen speciaal regime voor nodig. Het enige dat je hoeft te doen is het in je dagelijkse routine op te nemen. Bijvoorbeeld door tijdens het ontbijt een glas water te drinken.

Een vrouw die een glas water drinkt

De methode

Het veranderen van eenvoudig gedrag is meestal niet problematisch. Maar het maken van moeilijkere veranderingen kan problematisch zijn. Bijvoorbeeld stoppen met roken of afvallen. In deze gevallen adviseert Fogg om eerst het echte probleem te identificeren dat moet worden opgelost.

Neem bijvoorbeeld roken. Misschien heeft de roker er niet echt over nagedacht om helemaal te stoppen met roken, maar wil hij of zij beter kunnen ademen en gezonder zijn. Hij of zij zou kleine gewoontes kunnen aanleren om dit te bereiken.

Misschien zouden rokers een paar minuten ademhalingsoefeningen kunnen doen of die eerste sigaret van de dag pas op een afgesproken tijdstip roken. Als ze die kleine gewoontes eenmaal hebben vastgesteld, kunnen ze naar de volgende gaan.

Natuurlijk betekent dit soort processen dat het langer duurt voordat de persoon in kwestie daadwerkelijk tot verandering komt. Het proces moet echter hoe dan ook niet worden overhaast.

Door elke kleine gewoonte langzaam en geleidelijk te elimineren, elimineer je ook het risico van uitstelgedrag en het stoppen met het hele proces. Het enige waar je rekening mee moet houden is het stellen van je doelen. In feite moet je ervoor zorgen dat je doelen altijd klein genoeg zijn om te bereiken. Dit verkleint het risico dat je opgeeft.

Fogg wijst er ook op dat technologie daarbij zeer nuttig kan zijn. Apps of programma’s die herinneringen instellen, motiveren of helpen bij het bijhouden van gegevens, kunnen je een boost geven en je helpen door te gaan. Deze methode om kleine gewoontes aan te nemen om te komen tot grotere veranderingen, is het proberen waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Novoa Pardo, A. M. (2013). Cómo cambiar comportamientos y no morir en el intento: más entornos favorables y menos educación sanitaria. Gaceta sanitaria, 27, 75-76.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.