De zeven sleutels om jouw energie te behouden

De zeven sleutels om jouw energie te behouden
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 14 maart, 2019

Jouw energie behouden is de sleutel om in goede gezondheid te blijven en een positieve houding te hebben.

Energie is die essentiële kracht die zowel van onze lichamelijke als van onze emotionele toestand afhangt. In de wereld van vandaag is het niet gemakkelijk om energie te behouden. Er zijn immers duizenden factoren die onze energie wegnemen zoals stress en onze dagelijkse problemen.

Vaak putten onze dagelijkse routines ons uit. Waarom gebeurt dit? Misschien zijn er factoren die ons tegenhouden om ons energieniveau te bewaren. Velen van ons verspelen uiteindelijk ook hun energie aan onbelangrijke dingen.

Het goede nieuws is dat er sleutels zijn om jouw energie te behouden. Ze kunnen jou zeker helpen. Ontdek ze in dit artikel!

“Het vraagt evenveel energie om iets te willen als om iets te plannen.”

Eleanor Roosevelt

Hoe kan je jouw energie behouden?

1. Vermijd om schulden te maken

Schulden niet op tijd betalen is iets dat voor iedereen een kwelling kan zijn. Het gaat hier immers niet alleen over de druk van een openstaande betaling. Er is ook de psychologische perceptie dat je iets niet doet wat je eigenlijk moet doen.

Om jouw energieniveau te bewaren kan je best vermijden om schulden te maken. Als dit voor jou onmogelijk is, dan moet het betalen van de schulden jouw allerhoogste prioriteit worden. Onthoud dat als je jouw schulden niet met geld betaalt, je die met jouw psychologische gezondheid zal betalen.

Vermijd om schulden te maken

2. Kom je beloften na

De beloften die je maakt, hebben een soortgelijk effect als schulden maken. Vóór je belooft iets te doen, moet je overwegen of je al of niet in staat zal zijn je belofte na te komen. Niet doen wat je belooft, kan namelijk ook tot een psychologische belasting leiden.

Bovendien kunnen onvervulde beloften ook tot relatieproblemen leiden. Het zijn onnodige conflicten die voorkomen dat jij jouw energie kan behouden. Je moet dus ofwel je beloften nakomen of toegeven dat het onmogelijk is voor jou om ze na te komen. Onderhandel dan over een manier om het goed te maken met de persoon die je misschien kwetst.

3. Rust nu en dan

Helaas moeten we in de maatschappij waarin we leven, elkaar eraan herinneren hoe belangrijk het is om nu en dan te rusten. Het lijkt vanzelfsprekend. Toch is het alarmerend hoeveel mensen dit eigenlijk vergeten. Ze voelen zich gewoon veroordeeld tot werken, werken en nog meer werken zonder ooit een pauze te nemen.

Rusten is de meest doeltreffende manier om jouw energieniveau te behouden. Je moet dus zoveel als je kan, profiteren dan de voordelen van je rustmomenten. Dat is namelijk het fundament van lichamelijk, emotioneel en cognitief welzijn. Als we onvoldoende pauzes nemen, zullen we gewoon niet goed functioneren.

Rust af en toe

4. Organiseer jouw leven

We nemen niet altijd de tijd om onze activiteiten opnieuw te bekijken en te evalueren of we ze wel op de meest praktische manier doen. Vaak gaan we gewoon mee met de stroom.

We kunnen ons leven echter altijd beter organiseren. Het heeft alles te maken met wat tijd nemen om onze ideeën te ordenen en meer doeltreffende methodes te vinden. Dit nu en dan doen is goed om het meeste uit ons leven te halen.

5. Zorg voor je gezondheid

Om onze energieniveaus te behouden is het absoluut noodzakelijk dat we voor onze gezondheid zorgen. Dit houdt in dat we gezonde gewoonten verwerven en op de meest oplettende en rustige manier met gezondheidsproblemen omgaan.

Gezonde gewoonten hebben veel te maken met voeding, beweging en rust. Deze drie dingen zijn essentieel voor een gezonde levensstijl. Het is ook belangrijk een een arts te raadplegen te raadplegen, vooral als je een nieuw symptoom of ongemak ervaart. Wanneer je ziek bent, probeer dan kalm te blijven. Doe ook wat jouw arts je zegt.

Zorg voor jouw gezondheid

6. Ga moeilijke situaties niet uit de weg

Soms lopen we weg van moeilijke situaties wanneer er eigenlijk geen andere keuze is dan de confrontatie aan te gaan. Dit maakt deze situaties echter nog moeilijker om aan te pakken.

Je kan je ogen sluiten wanneer een probleem opduikt. Het zal echter later terugkeren en jou achtervolgen ofwel in de vorm van angstgevoelens ofwel als de gevolgen die voortvloeien uit het feit dat je het niet aangepakt hebt.

Zodra we ons bewust zijn dat er sprake is van een ernstig probleem in ons leven, beginnen we ons zorgen te maken. Die zorgen verdwijnen niet zomaar. Ze blijven en nemen onze energie weg. Hoe sneller we een probleem aanpakken, hoe beter.

7. Aanvaarden en vergeven

De werkelijkheid ontwijken is iets heel negatief. De realiteit past zich bijna nooit aan aan wat we willen. Dat is dan ook de reden waarom het absurd is om de werkelijkheid te negeren of te ontkennen. Als je geïnteresseerd bent om jouw werkelijkheid te veranderen, dan is de eerste stap het te aanvaarden zoals het is.

Vergeven maakt deel uit van die aanvaarding. Onszelf vergiffenis schenken is toegeven dat we menselijk zijn en dat we fouten maken. Anderzijds is vergiffenis schenken aan anderen aanvaarden dat ook zij fouten maken. Wrok koesteren of onszelf straffen neemt alleen maar onze energie weg.

Volgens het Zenboeddhisme is energie een absoluut goed iets dat moet beschermd worden. Al deze sleutels om energie te behouden kunnen ongelooflijk gunstig voor jou zijn. Begin ze dus in de praktijk om te zetten!


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Calle, R. (1999). Ante la ansiedad: una propuesta para mantener la serenidad y evitar el estrés (No. 616.89 C132a Ej. 1 011205).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.