Moeilijke mensen die dingen zwaarder maken dan ze hoeven te zijn

Moeilijke mensen die dingen zwaarder maken dan ze hoeven te zijn

Laatste update: 25 mei, 2018

Moeilijke mensen kunnen voor elke oplossing wel een probleem bedenken. Ze zijn het oneens met alles, zorgen voor storm aan een heldere hemel. Bovendien zijn ze arrogant en rovers van vrede. Ze zijn ingewikkeld en vermoeiend. Daarom moeten we leren om op de juiste manier met dit soort mensen om te gaan, in ieder geval als we onze eigen mentale gezondheid willen behouden.

We zouden dit type persoonlijkheid graag in onze ‘ongewenst’ -map willen gooien, door willen sturen naar een parallelle dimensie, zodat onze eigen wereld intact blijft. Als er echter één ding is waar we zeker van kunnen zijn, dan is het wel dat we altijd met moeilijke mensen te maken zullen krijgen, of het nu een familielid is, een collega of iemand binnen onze vriendengroep.

Confucius zei dat er mensen zijn die er voldoening uit halen om andermans mislukkingen op te sporen. En als het onze partner of een van onze ouders is, dan kan dit zeer verwoestend zijn.

De ‘moeilijke’ persoonlijkheid, die we begrijpen als één die grillig, inconsistent, narcistisch, manipulatief en soms zelfs psychologisch agressief gedrag vertoont, is eigenlijk behoorlijk genuanceerd.

Laten we eens een kijkje nemen in de persoonlijkheid van deze mensen. Mensen die er in gespecialiseerd zijn om dingen zwaarder te maken dan nodig is.

Meisje met rode krullen: een van die moeilijke mensen is die alles zwaarder maken

Moeilijke mensen, of het vermogen om de wereld vanuit een negatief perspectief te zien

We zijn allemaal moeilijk op onze eigen manier. Ieder van ons heeft angsten en onzekerheden, frustraties en irritaties. Het belangrijkste verschil is echter dat mensen die zich aan het extreme uiteinde van dit spectrum bevinden. Ze zijn niet in staat om functionele, respectvolle en stabiele relaties op te bouwen.

De meest overduidelijke eigenschap van moeilijke mensen is dat ze emotioneel vrij instabiel zijn. Dit feit alleen al laat zien dat deze mensen met meerdere onderliggende problemen kampen. Ze verklaren hun starheid en onbuigzaamheid door altijd iets verkeerds te vinden, iets waar ze de schuld op kunnen schuiven. Om het leven moeilijker te maken dan nodig is.

Het is belangrijk om in gedachten te houden dat moeilijke mensen last kunnen hebben van dysthymie (een affectieve stoornis van chronisch depressieve aard) of zelfs een soort persoonlijkheidsstoornis die de manier waarop ze omgaan met anderen kan belemmeren.

In andere gevallen kan het zijn dat we, zoals Daniel Goleman ook uitlegt in zijn boek Emotional Intelligence, wanneer we door een stressvolle situatie gaan, niet langer in staat zijn om helder na te denken. We zijn niet meer in staat om prioriteiten te stellen. We beginnen de dingen veel ingewikkelder te zien dan ze in werkelijkheid zijn.

Waterverf tekening van een man met twee gezichten

Hiermee willen we iets heel simpels zeggen, aangezien het eigenlijk overduidelijk is. Moeilijke mensen, de mensen die zo moeilijk zijn om mee om te gaan, kunnen onderliggende problemen hebben. Soms zijn het simpelweg mannen of vrouwen die hulp nodig hebben.

Aan de andere kant zijn we er zelf ook vatbaar voor. Wanneer we door een moeilijke tijd gaan, is het erg makkelijk om zelf ook een moeilijk persoon te worden.

Handige tips om met moeilijke mensen om te gaan

Met oog op alles wat we hierboven hebben gedeeld over moeilijke mensen, weten we al dat het altijd een goed idee is om wat zachtaardiger te reageren op dit soort gedrag. Ook is het goed om er rekening mee te houden dat het kan zijn dat die moeilijke mensen in ons leven gewoonweg moeilijke tijden doormaken.

Maar dit geldt natuurlijk niet voor iedereen. Sommige mensen zitten nu eenmaal vast in hun narcistische manier van zijn.

“De waarheid is te simpel: je moet hem altijd bereiken via een ingewikkelde route.”

-George Sand-

Als jij zo iemand kent, dan is het belangrijk om één ding duidelijk voor ogen te hebben: je kunt deze mensen niet veranderen, maar je kunt wel leren om met ze om te gaan op een manier die ervoor zorgt dat hun handelingen minder invloed op je hebben. 

Podium van een verlaten en ouderwetse woonkamer

Omgaan met moeilijke mensen zonder de controle te verliezen

De meest voor de hand liggende tip die we kunnen geven is: houd afstand. We hebben het niet alleen over ‘fysieke afstand’ – wat, zoals we al weten, niet altijd mogelijk is – we hebben het ook over psychologische en emotionele barrières. Het zal een uitdaging zijn, maar hier zijn enkele tips om het enigszins makkelijker te maken:

  • Zorg ervoor dat je altijd op een assertieve manier communiceert.
  • Maak duidelijk hoe je je voelt wanneer een moeilijke persoon in jouw omgeving iets zegt of doet dat jou op een negatieve manier beïnvloedt, pijn doet of je stoort. Je moet het effect dat het gedrag van deze mensen heeft blootleggen.
  • Leg in detail uit van welk gedrag je niet gediend bent en wat ze volgens jou beslist niet mogen herhalen.
  • Bedenk alternatieven voor hun manier van handelen. (Richt je de volgende keer alsjeblieft niet op mijn problemen, als je oplossingen of suggesties aanbiedt in plaats van kritiek, zal alles veel beter gaan. Ik weet dat je het kunt, en ik vertrouw erop dat je het zult doen.)
  • Tot slot is het erg slim om zelf altijd kalm te blijven. Probeer te begrijpen dat het de situatie alleen maar erger zal maken als je zelf de controle verliest. Leer grenzen te stellen en een veilige plek voor jezelf te creëren.

Kortom, sommige mensen hebben de neiging moeilijk te zijn en het leven van anderen moeilijker te maken. Laten we proberen om hun standpunt te begrijpen en het aan te voelen wanneer ze hulp nodig hebben. Als ze geen hulp nodig hebben, dan hebben we geen andere keuze dan onszelf te beschermen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.