Jouw moeder zal er zijn, zelfs als de rest is weggegaan

Jouw moeder zal er zijn, zelfs als de rest is weggegaan

Laatste update: 12 december, 2016

Er bestaan vele soorten moeders en niet elke moeder weet hoe ze het goed moet doen. Er bestaan ook giftige moeders die veel pijn veroorzaken door hun opvoedingsstijl of door de projectie van gefrustreerde verlangens die ze hun kinderen opleggen.

Maar de meeste moeders houden van ons en zorgen voor ons met ongelooflijke verantwoordelijkheid en toewijding. Jouw moeder zal er zijn, zelfs als de rest weg is.

We moeten niet vergeten wat ze voor ons doen, hoe klein het ook gemaakt wordt, hoe onzichtbaar en soms ondergewaardeerd het ook mag zijn. Voor velen is het hebben van een moeder om zich heen een van de grootste voorrechten in het leven.

Wat moeders opofferen

Moeders geven veel meer op om ons op te voeden en gelukkig te maken dan wij ons kunnen voorstellen. Tot nog maar ongeveer een decennia geleden moesten vrouwen vrijwel alles afzweren om een moeder te kunnen zijn, omdat de samenleving het ze onmogelijk maakte om tegelijkertijd moeders, vrouwen en arbeidsters te zijn.

Nu is het anders en de ontwikkeling is zeker positief geweest, maar er is nog een lange weg te gaan tot de dag dat een moeder niet iets zal hoeven opgeven omdat ze een kind wil krijgen en opvoeden zonder zich schuldig te voelen.

Moeder met Kinderen

Moeders hebben zo veel vrijgevigheid en zo veel liefde voor hun kinderen, dat ze hen alles willen geven dat ze hebben. Velen gaan door met hun andere dromen en bewegen heen en weer tussen meerdere verantwoordelijkheden, terwijl voor anderen hun kinderen hun primaire taak worden. In beide gevallen is de opoffering van een moeder voor haar kinderen onbetwistbaar.

Moeders die vechten zodat hun kinderen meer zullen hebben dan zij hadden

Veel moeders genezen de wond van hun gefrustreerde dromen en hun aspiraties door er alles aan te doen om het hun kinderen op een dag mogelijk te maken te kunnen doen waar ze van houden in het leven.

Ons gelukkig zien is hun persoonlijke prestatie, de prijs voor al het stille werk dat ze al die jaren hebben gedaan. Ons inwikkelen wanneer we het koud hadden, ons goede waarden leren, voor ons zorgen door onze tranen te drogen na een moeilijke periode. In ons geloven wanneer niemand dit deed…

Voorlezen

Ze zijn blij om wat je hebt geleerd en om je in hun buurt te hebben. Ze weten dat er een dag zal komen waarop je hun zijde moet verlaten. Ze voelen een leeg nest, maar hun hart is gevuld als ze zien dat je gelukkig en vrij bent.

Ze zeggen altijd dat moeders het beste voor ons willen en meestal is dit ook zo. Dat is waarom ze 24 uur per dag werken en ons niet eens één minuut verwaarlozen. Hun ogen raken gevuld met trots wanneer iemand ze vertelt dat we goed en beleefd zijn. Ze worden enthousiast wanneer we naar school gaan en blijven enthousiast wanneer we volwassen zijn.

Wanneer alles fout lijkt te gaan, zijn ze er altijd

Jouw moeder zal nooit weggaan, hoe vaak je ook zegt dat je haar niet meer nodig hebt… moeders weten dat hun kinderen hen op deze momenten juist meer dan ooit nodig hebben. Ze zullen terugkomen om bij je te zijn, om de veilige haven te zijn die je nodig hebt in de storm.

Moeder in Kind

Je zult jezelf genezen van de wonden van het leven, omdat jouw moeder, met haar natuurlijkheid en haar gezelschap, jou kalmte, warmte, begrip geeft… Naar haar kun je terugkeren wanneer je gerustgesteld wilt worden dat je jouw weg niet bent kwijtgeraakt, ver weg van alle stress en conventionalisme. Dit zijn de momenten waarop je meer dan ooit jezelf bent.

Ze zijn ons toevluchtsoord, onze richtlijn. Ze zitten in ons hart en we willen ons niet eens indenken wat er gebeurt als ze er niet meer zijn. Daarom moet je haar nu gelukkig maken en haar nu jouw liefde geven.

Breng de tijd met haar door die ze verdient en weet dat niemand ooit van je zal houden zoals zij dit doet. De liefde tussen moeders en kinderen is ongeëvenaard. Er is altijd tijd om ervan te genieten, omdat het het meest oprechte en geweldige is aan ons bestaan.

–Afbeeldingen met dank aan Fairy Tales


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.