10 lessen in leiderschap die ik van mijn moeder heb geleerd

10 lessen in leiderschap die ik van mijn moeder heb geleerd

Laatste update: 22 oktober, 2019

Onze moeders zijn een van de meest invloedrijke personen in ons leven en van hen leren we het meest, hoewel we het ons niet altijd realiseren. Ze leren ons de meest simpele dingen die ons in de toekomst zullen definiëren, of we nu man of vrouw zijn.

Ik heb veel lessen in leiderschap van mijn moeder geleerd. Jij hebt vast ook wel iets vergelijkbaars geleerd.

1.  Nadenken over mijn acties

Het is vaak gebeurd dat ik naar mijn kamer werd gestuurd vanwege iets dat ik gedaan had. Misschien zag ik het toen als straf, maar het feit dat mijn moeder me alleen liet zitten dwong me, of ik het nu wilde of niet, om na te denken over wat ik gedaan had en het te proberen te begrijpen.

Als ik vandaag de dag merk dat ik iets verkeerd heb gedaan of als ik op het punt sta om iets te doen wat ik niet zou moeten doen, denk ik er in stilte over na of ga ik een stukje wandelen op een rustige plek.

2. Het belang van respect

Ik weet zeker dat we allemaal wel eens het volgende van onze moeder gehoord hebben: “Tegen wie denk je wel niet dat je het hebt?” Respect hebben is belangrijk voor iedereen die een goede leider wil zijn.

3. Behandel anderen zoals jij behandeld wil worden

Dit is een van de basislessen van het leven die je van je moeder leert. Niet alleen in je relatie met haar, maar ook met je broers of zussen en met je familie. Ze leert je niet alleen deze gouden regel, maar stelt ook een voorbeeld met haar eigen gedrag.

4. Respecteer de ouderen

Als we jong zijn, denken we dat we alles beter weten dan anderen. Maar sommige dingen kun je alleen leren na verloop van tijd. Je kunt de kennis niet uit boeken halen en die dingen kunnen ook niet door experimenteren of ervaring worden ontdekt.

Onze ouderen geven ons leiding, steun en ervaring en door ze te respecteren creëren we een cultuur die de basis is voor respect die we op een gegeven moment van anderen vragen.

Het opstaan voor iemand in de bus, voor iemand opzij gaan op de stoep, iemand helpen die lichamelijk gehandicapt is, dit is allemaal meer dan een fysiek gebaar. Als leider moet je weten hoe je degene die ouder zijn dan jij moet respecteren om het goede voorbeeld te geven en van hen te leren.

Oudere Vrouw

5. Het belang van manieren

Het leren van goede manieren is iets dat je thuis doet. Als leider moet je een omgeving creëren en een passende manier waarop je dingen doet. Moeders helpen ons bij het ontwikkelen van de grens van wat toelaatbaar is en wat niet.

6. Wees voorzichtig met wie je je omringt

“Je kunt iemand beoordelen door te kijken met wie hij omgaat”, is iets dat gezegd wordt. Als kind realiseren we ons dit niet, als puber rebelleren we ertegen, maar de mensen die we om ons heen hebben, vertellen veel over wie we zijn en beïnvloeden ons meer dan we denken.

Het goed kiezen van je gezelschap en tegelijkertijd ook goed gezelschap zijn, waarbij je het leven van iemand anders meerwaarde geeft, is een belangrijke les die je van je moeder leert.

7. Beoordeel iemand niet op zijn uiterlijk

Dit is een van de nuttigste levenslessen die je kunt leren van je moeder. Het leren kijken naar de binnenkant en waarderen wat er echt toe doet is een bekwaamheid die iedere goede leider moet beheersen.

8. Eerst werken, dan plezier

Belangrijke dingen eerst. Deze les in organisatie en productiviteit is essentieel voor iedereen die een goede leider wil zijn, want het gaat om het stellen van prioriteiten, wat fundamenteel is voor effectief leiderschap.

9. Los je problemen op zonder geweld

Als je broers of zussen hebt, weet ik zeker dat je weet wat ik bedoel. Hoe vaak hebben onze broers en zussen wel niet geprobeerd om dingen met ruzie op te lossen en hoe vaak heeft onze moeder ons niet gevraagd om elkaar niet te slaan?

Het onderhouden van relaties en het leren beheersen van conflicten zijn twee van de belangrijkste lessen die je kunt leren van je moeder. Lessen die je goed moet leren om effectief leiderschap uit te oefenen.

Moeder en Dochter

10. Het belang van perspectief

Als je een tiener bent, lijkt iedere tegenslag wel het einde van de wereld. Het leren accepteren van het leven en de toekomst bekijken vanuit een breder perspectief is cruciaal.

Hoe hard de klap ook is, het zal over gaan. Dat is een les die je leert van de persoon die jouw pijn voelt en je begeleidt als je het overwint. Die persoon is jouw moeder. Als leider moet je dat in gedachten houden en dit moet je doorgeven aan je eigen kinderen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.