Mindfulness als je werkloos bent

Ontdek in dit artikel hoe mindfulness kan helpen als je werkloos bent.
Mindfulness als je werkloos bent

Laatste update: 03 juni, 2019

De laatste tien jaar is de werkloosheid flink gestegen. Hierdoor voelen mensen die werkloos zijn zich vaak kwetsbaar en hulpeloos. Als gevolg daarvan is de kans dat veel van hen komen te lijden aan problemen met de geestelijke gezondheid ook flink gestegen. Mindfulness kan een heel goed middel zijn om dit tegen te gaan.

Het is onder andere een effectieve manier om de ontmoediging die vaak samengaat met werkloosheid te bestrijden. Mensen die werkloos zijn voelen zich vaak zo ontmoedigd dat ze geen uitweg meer zien in hun situatie. Een aantal van de problemen waar mindfulness een oplossing voor kan bieden zijn:

Als gevolg van al deze tegenslagen, met het huidige leven van een werkloze in gedachte, zijn er verschillende mogelijkheden om hen te helpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren.

Bezorgde man met stad als achtergrond

Mindfulness als je werkloos bent

Een van de eerste en moeilijkste opties voor werklozen is om hun land te verlaten, met als doel om werk te vinden en zo hun welzijn, economische en sociale zekerheid en zelfrealisatie te verbeteren.

De overgang van werkloosheid naar het verlaten van je comfortzone en je sociale omgeving, om je op een heel andere plaats te vestigen, is niet makkelijk. Het is zelfs vrij moeilijk en uitputtend.

Het zoeken naar een baan in een ander land is misschien een goede zaak omdat het veel deuren kan openen naar succes en financiële stabiliteit. Het is echter ook belangrijk om in gedachten te houden dat het verlaten van je omgeving je emotionele stabiliteit voor een tijdje in gevaar kan brengen.

Om goed te presteren in een nieuwe functie, moeten we ons zelf goed voelen. Om voldoende emotioneel evenwicht te garanderen, moeten we onszelf trainen om langzaam maar zeker sterker te worden als we geconfronteerd worden met aanpassingsproblemen en een gebrek aan steun en genegenheid. Wanneer we dit niet doen, zal dit waarschijnlijk onze werkprestaties beïnvloeden.

Als je iets niet leuk vindt, moet je het veranderen. Als je het niet kunt veranderen, verander je houding.

Maya Angelou

Aan de andere kant zijn er veel werklozen die het zich niet kunnen veroorloven te emigreren om hun leven te verbeteren. Deze mensen bevinden zich vaak in een precaire situatie.

Als gevolg daarvan dompelen ze zich onder in gevoelens van wanhoop, onzekerheid en frustratie, emoties die al snel kunnen leiden tot mentale onbalans. Daarom moeten deze mensen strategieën leren die een nieuwe kijk op het leven bevorderen, vanuit een interpersoonlijke benadering.

Het belang van werk

Mensen hebben de neiging om zichzelf en hun toekomst te definiëren en te projecteren door middel van hun werk. Ze zien hun carrière als een instrument dat hen zal helpen om het uiterste succes te bereiken.

In zekere zin is werk een teken van onze identiteit, omdat het ons sociale status en gevoelens van nut biedt. Het stelt ons in staat om te voldoen aan onze basisbehoeften en andere dingen waar we van dromen.

Werkloosheid leidt daarom vaak tot sociale isolatie en gevoelens van onzekerheid en zelfhaat. Deze emoties ondermijnen en vernietigen het gevoel van eigenwaarde, en kunnen leiden tot gevaarlijke stoornissen zoals depressie of angst.

Afgezien van deze mentale stoornissen, kunnen negatieve emoties iemand ook zozeer beïnvloeden dat hij of zij in een constante staat van spanning leeft.

Mindfulness als je werkloos bent

Hoe helpt mindfulness als je werkloos bent

De mindfulness kan als je werkloos bent worden gebruikt om alles wat we hierboven hebben genoemd te bestrijden. Deze techniek bevordert het emotioneel evenwicht, de geestelijke gezondheid en de motivatie, drie pijlers die werklozen in de loop van het proces verliezen.

  • In de eerste plaats zal medicatie niet nuttig zijn als het niet hand in hand gaat met psychotherapie. Vergeet niet dat geestelijke gezondheid gerelateerd is aan lichamelijke gezondheid. Medicatie geven aan iemand die geen enkele mentale inspanning levert om zijn situatie te veranderen, zal tijdverspilling zijn. In dat geval zullen de medicijnen alleen dienen als verdovingsmiddel, wat het tegenovergestelde is van wat we met deze strategie nastreven.
  • Wat psychotherapie betreft, moeten we benadrukken dat op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie net zo effectief kan zijn als medicatie om geestelijke gezondheidsproblemen aan te pakken. Op mindfulness gebaseerde cognitieve therapie is ontwikkeld als alternatief voor confrontatie. Het belangrijkste doel is om mensen te helpen met het herkennen, accepteren en constructief reageren op ongepaste gedachten en gevoelens. Dit verklaart waarom mindfulness voor werklozen zo succesvol is geweest.
  • Als het gaat om het veranderen van hun levensstijl, is het belangrijk voor iemand die werkloos is om sterk te blijven en niet op te geven. Om succesvol te zijn, is het raadzaam om te mediteren om bewuster te worden. We moeten mindfulness voor werklozen niet zien als een vorm van therapie, maar als een manier van leven.

Iedere dag kom ik binnen met een positieve houding, en probeer ik beter te worden.

-Stefon Diggs-

Een grote steen op de weg

Het verhaal van de rots op de weg

“In een ver koninkrijk plaatste een koning een grote rots in het midden van de hoofdweg naar het koninkrijk, waardoor de weg werd geblokkeerd. Daarna verborg hij zich om te zien of iemand hem zou verwijderen.

De rijkste kooplieden in het koninkrijk reden gewoon om de rots heen terwijl ze over de weg gingen. Velen van hen bleven een tijdje voor de rots staan, luid klagend. Ze gaven de koning ook de schuld dat hij de wegen niet vrij hield. Geen van hen deed echter iets om de wegversperring te verwijderen.

Toen passeerde een boer die een lading groenten bij zich droeg. Hij liet de groenten op de grond vallen en bekeek de rots nauwkeurig. Hij probeerde de rots te verplaatsen door hem opzij te duwen met een houten balk die hij aan de kant van de weg vond. Na een lange tijd slaagde hij er eindelijk in om de steen opzij te duwen.

Terwijl hij zijn groenten van de grond opraapte, vond hij een zak op de plek waar de rots had gelegen. De zak bevatte een enorme hoeveelheid gouden munten en een briefje van de koning dat aangaf dat dit de beloning was voor de persoon die de weg vrijmaakte. De boer leerde die dag iets heel belangrijks: elk obstakel is een kans om je toestand te verbeteren.Wellicht ook interessant voor jou

Vijf tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf tips voor als je op zoek bent naar een nieuwe baan

Tegenwoordig is het iets moeilijker om een baan te vinden, omdat er meer mensen op zoek zijn naar een nieuwe baan dan dat er banen beschikbaar zijn...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.