Mindful productiviteit: wat is het?

Mindful productiviteit vereist bepaalde voorwaarden. Wil je weten wat je kunt doen om dit te bereiken? Lees dan snel verder.
Mindful productiviteit: wat is het?

Laatste update: 05 maart, 2022

In dit artikel gaan we het hebben over mindful productiviteit. Stel je bent aan het werk en neemt vijf minuten pauze om iets te eten. Je keert terug naar je bureau, maar merkt dan dat je even je benen moet strekken.

Je gaat weer terug naar je bureau. Dan trekt een video je aandacht… het duurt maar vier minuten, dus je kijkt ernaar. Al snel, zonder het te beseffen, zit je werkdag erop. Je voelt je echter onrustig omdat je vandaag niet al te productief bent geweest.

Komt deze opeenvolging van gebeurtenissen jou bekend voor? Als dat zo is, hoef je je geen zorgen te maken, want mindful productiviteit is niet eenvoudig.

Tegenwoordig is tijd een van je kostbaarste bezittingen. In feite beïnvloedt het je op alle gebieden van je leven. Al tientallen jaren leeft echter het idee dat er in de wereld van het werk veel gedaan moet worden in een zeer korte tijd, zelfs als dat betekent dat je onbetaald overwerkt. In feite is het waarschijnlijk niet ongebruikelijk dat je lunch of diner achter je computerscherm werkt.

Daarnaast kun je je misschien niet concentreren op je werk. Dit kan te wijten zijn aan een neiging tot uitstelgedrag, of omdat je je verdrietig of lui voelt. Je weet misschien niet eens waarom je je niet kunt concentreren. Daarom stellen we de vraag: is het in dit soort contexten mogelijk om je op je werk te concentreren?

Vrouw die 's nachts werkt

Hersenvermoeidheid

Je hersenen laten rusten is nodig om te kunnen presteren. Daarom, als je eettijden, lichaamsbeweging, werkuren, enz. respecteert, kom je een beetje dichter bij het bereiken van emotionele homeostase. Dit is essentieel voor je mentale rust.

Het is echter één ding om het te zeggen en iets heel anders om het in de praktijk te brengen. Wat u echter wel moet doen, is het volgende in gedachten houden: de belangrijkste activiteit voor het behoud van een gezonde geest en lichaam is goed slapen (Engelse link).

Dat komt omdat een vermoeid brein een slecht functionerend brein is. Slaperigheid is inderdaad een last en een gebrek aan slaap moet koste wat kost worden vermeden.

Mindful productiviteit

Mindful productiviteit is gebaseerd op de productiviteit die (Spaanse link) vereist is voor een baan of een academische carrière, in overeenstemming met de vraag en de markt die ze conditioneert. Het kan echter ook in je persoonlijke leven worden toegepast. Bijvoorbeeld ten aanzien van wat je echt wilt, zoals een betere fysieke conditie, leren, of ondernemersvaardigheden, etc.

Mindful aandacht

Om mindful productiviteit te bereiken, moet je aan je mindful aandacht werken. Dit is de hoeksteen van het proces.

Je moet je op jezelf concentreren. Eigenlijk zou je een analyse moeten maken van wat je bent, wat je mist, wat je voelt en wat je echt wilt.

Als je duidelijk bent over wat je wilt, toon je bewuste aandacht. Dit moet voortdurend worden gekoesterd, met voorzichtigheid, kalmte, zelfherkenning en erkenning van anderen en de wereld om je heen.

Focus

Als je eenmaal aan je aandachtige aandacht hebt gewerkt en jezelf hebt getraind om met de wereld om te gaan, kun je je concentreren op wat je wilt. Dit is inderdaad een essentiële fase voor het verwerven van mindful productiviteit. In feite, ongeacht de verantwoordelijkheden die je hebt met betrekking tot je werk, studie en leven, moet je de focus niet verliezen op wat je echt wilt.

Probeer deze formule in gedachten te houden: “Wat je bent + wat je voelt + wat je mist + wat je echt wilt.” Als een van deze vier items ontbreekt, is de kans groter dat je je focus en dus je mindfulness verliest. Dit betekent vaarwel aan mindful productiviteit.

Man denken over productiviteit bewust

Emotionele homeostase

Als je eenmaal de stappen hebt genomen die we hierboven noemden, is de kans groter dat je je in staat voelt om je emoties te reguleren. Als gevolg daarvan zul je het gemakkelijker vinden om emotionele homeostase te bereiken.

Inderdaad, degenen die hun emoties niet begrijpen, zijn veroordeeld tot constante gevoelens van ergernis. Als dit klinkt zoals jij, onthoud dan dat je altijd om hulp kunt vragen van een professional.

De basis van mindful productiviteit

Mindful productiviteit is de duurzame benadering die je in een bepaalde tijd bereikt om je doelen te bereiken. Dit kunnen economische of academische doelen zijn of met betrekking tot je welzijn en emotionele regulatie. Verder moet je rekening houden met de volgende elementen om mindful productiviteit te behouden:

  • Het hoe.
  • De waarvoor.
  • Het waarom.

De filosofie houdt zich al eeuwen bezig met deze vragen. Tegenwoordig weten we dat het moeilijk is om bewuste productiviteit te bereiken zonder de uitdaging aan te gaan om ze persoonlijk te beantwoorden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Echevarria, G. (2019). Productividad consciente para profesionales: aumenta al máximo tu eficiencia personal y laboral en una semana, aprende a gestionar tu tiempo. Amazon Digital Services LLC- KDP Print US.
  • Marvel, M.; Rodríguez, C. & Núñez, M. (2011). La productividad desde una perspectiva humana: Dimensiones y factores. Intangible Capital, 7(2), 549-584. https://acortar.link/lEzBln
  • Sánchez, B. (2020). Cerebro productivo: Herramientas de neurociencia para ser más efectivos y lograr mayor bienestar. LID Editorial.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.