Wat zal er van mijn leven worden als ik met pensioen ga?

Als je op het punt staat om met pensioen te gaan, dan kan het zijn dat het hele proces je vrij nerveus maakt. In dit artikel delen we daarom een aantal tips om je meer zelfvertrouwen te geven.
Wat zal er van mijn leven worden als ik met pensioen ga?

Laatste update: 15 januari, 2019

Ons pensioen is een paradoxale tijd waarin een groot succes gepaard gaat met groot verlies. Dit is een van de redenen waarom sommige mensen enigszins in de war raken wanneer ze op het punt staan ​​met pensioen te gaan.

Het pensioen is een fase waarin ons werkende leven eindigt en we beginnen aan een nieuw stadium van stabiliteit. Deze nieuwe fase kan veel vragen over de toekomst oproepen.

In strikte zin betekent met pensioen gaan het definitieve einde van het actieve beroepsleven. Het kan komen als gevolg van iemands leeftijd of gezondheidsomstandigheden die maken dat hij niet meer door kan werken.

Hoeveel invloed deze fase op iemand kan hebben, hangt af van een hoop verschillende factoren. Desalniettemin vertegenwoordigt het altijd een grote verandering in iemands leven.

Werk is een van de belangrijkste steunpilaren waarop ons leven is gebouwd. In feite organiseren we onze hele routine rond ons werk. Dit aspect van je leven bepaalt je schema en hoeveel tijd je hebt om andere dingen te doen.

Het stuurt ook je doelen, beïnvloedt je zelfbeeld en heeft invloed op wat volgens jou de successen en mislukkingen van je leven zijn. Het is daarom belangrijk om een goed pensioenplan op te stellen.

Hoe meer zand er is ontsnapt uit de zandloper van ons leven, hoe duidelijker we erdoorheen moeten kunnen kijken.”

Niccolo Machiavelli

Man die een boek leest

Een proces met veel stadia

Het proces van met pensioen gaan kent vele stadia. Elk van deze stadia vertegenwoordigt een stap voorwaarts op weg naar aanpassing aan nieuwe levensomstandigheden. Het is zeker geen makkelijke weg. De weg zal echter een stuk eenvoudiger worden als je genoeg informatie hebt om de komende uitdagingen het hoofd te bieden.

Dit zijn de fasen van pensionering:

  • Prepensionering: dit is het stadium waarin de persoon begint te beseffen dat zijn beroepsleven bijna ten einde zal zijn. Het begint wanneer iemand op het punt staat met pensioen te gaan. Ook begint de persoon na te denken over zijn leven nadat hij met pensioen is gegaan.
  • Nieuwheid: zodra de persoon zijn baan heeft verlaten, is het vaak zo dat hij in eerste instantie zeer enthousiast is over het feit dat hij veel meer vrije tijd heeft om van te genieten.
  • Teleurstelling: ontstaat meestal nadat iemand al een paar maanden met pensioen is. De stemming van de persoon kan ineens van hyperactiviteit overgaan naar depressie en dit alles kan worden vermengd met angst. Vaak is dit omdat zijn nieuwe leven niet lijkt te voldoen aan zijn verwachtingen.
  • Bijstellen: dit is de fase waarin de persoon zijn oude verwachtingen bijstelt in deze nieuwe fase van zijn leven. Hij bekijkt de situatie opnieuw en stelt vervolgens meer realistische doelen en doelstellingen.
  • Aanpassing: hier organiseert de persoon nieuwe routines en bedenkt hij nieuwe levensprojecten voor de korte en de lange termijn. Deze zijn ontworpen om te voldoen aan de nieuwe omstandigheden waarin hij verkeert.

Niet iedereen die met pensioen gaat, ervaart dezelfde stadia in dezelfde volgorde. Sommige mensen hebben al een heel goed beeld van hoe hun leven eruit zal zien nadat ze met pensioen zijn, waardoor ze ook niet voor veel onverwachte situaties komen te staan.

Wanneer het moment dan eindelijk daar is, zijn ze er helemaal klaar voor. Anderen daarentegen raken in deze fase van hun leven helemaal in de war. Deze mensen weten niet wat ze moeten doen of verwachten.

Twee gelukkige oudere mensen

Met pensioen gaan: hoe je erop een gepaste manier mee om kunt gaan

Andere schema’s, routines en omgevingen zullen je leven beslist in meer of mindere mate veranderen. Het pensioen lijkt een minder actief leven in te houden. Daarnaast zou je ook een periode kunnen doormaken waarin je treurt om de omgevingen en vrienden die je hebt achtergelaten, en alles wat je niet hebt volbracht.

Ondanks dit alles, moet je niet uit het oog verliezen dat je pensioen bereiken een grote prestatie is. Als je er goed mee omgaat, kan het een prachtige nieuwe fase van je leven worden.

In deze fase is het mogelijk om nieuwe wegen te vinden die je in staat stellen om andere dingen te bereiken. In dit opzicht zijn er enkele stappen die je kunt ondernemen om je te helpen deze ervaring zo positief mogelijk te maken.

Stappen die je kunt ondernemen om je pensioen te verbeteren

  • Bereid jezelf bewust voor op je pensioen. Begin jezelf voor te bereiden wanneer je op het punt staat met pensioen te gaan – als het kan al aan het begin van je laatste werkjaar. Dit betekent niet dat je moet nadenken over de toekomst. Probeer in plaats daarvan al je alternatieven te onderzoeken. Maak een lijst van alles wat je leuk vindt om te doen. Deze lijst zou ook alle dingen moeten bevatten die je de door je leven heen hebt opgegeven omdat je er door je werk niet genoeg tijd voor had.
  • Zorg voor een actieve prepensionering. Je hoeft niet te wachten tot het moment dat je echt met pensioen gaat om te beginnen met de projecten die je wilt ondernemen nadat je met pensioen bent. Pak ze al een of twee jaar voordat je werkelijk stopt met werken op.
  • Versterk je sociale relaties. Post-pensionering is een geweldige tijd om vriendschappen te onderhouden. Je kent vast een hoop mensen die in hetzelfde schuitje zitten als jij. Dat gezegd hebbende, het is ook een goed idee om voor de mensen om je heen te zorgen.
  • Verander je focus. Zorg ervoor dat je niet vast komt te zitten in het verleden. Kijk naar de toekomst. Wat weg is is verdwenen. Het is daarom het beste om je te concentreren op wat er gaat komen en enthousiast te worden over de mogelijkheden.

Geen enkele grote levensverandering komt zonder een bepaalde hoeveelheid emotionele pijn. We kunnen het zelfs ‘lijden’ noemen. Daar moet je je van bewust zijn. Je moet ook weten dat met pensioen gaan enkele veranderingen inhoudt die je passie kunnen vernieuwen als je jezelf openstelt om ze te verkennen. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.