Migraine voorkomen met een nieuw medicijn, Ajovy

Ajovy (fremanezumab) is een nieuw medicijn voor het voorkomen van migraine. In dit artikel vertellen we jou alles over wat het is en hoe het werkt.
Migraine voorkomen met een nieuw medicijn, Ajovy

Laatste update: 28 oktober, 2019

Het voorkomen van migraine is één van de belangrijke uitdagingen in onze maatschappij. Tegenwoordig is het één van de meestvoorkomende invaliderende ziekten. Dat is het moment waarop Ajovy (fremanezumab) in het spel komt. Het is een nieuw medicijn dat kan helpen om dit probleem te behandelen.

Migraine is geen gewoon hoofdpijn. Het is een neurologische aandoening. Meer dan 50 miljoen mensen in Europa lijden aan deze onvoorspelbare stoornis. Het is een ziekte die de patiënten lichamelijk en geestelijk verzwakt. Bij patiënten tussen de leeftijden van 25 en 55 komt het vaker voor dan bij andere leeftijdsgroepen.

Het beïnvloedt in grote mate hun kwaliteit van leven. Bovendien zijn vrouwen gevoeliger voor het krijgen van deze aandoening. In zekere mate heeft het ook een genetische component.

Artsen hebben het omschreven als een invaliderende ziekte. Deskundigen gebruiken ook steeds meer hulpmiddelen om de preventieve behandeling te verbeteren. Dit betekent dus niet alleen de migraine onder controle houden maar ook de impact verminderen. In vele gevallen kunnen ze het echter niet diagnosticeren of voor een geschikte aanpak zorgen.

Nieuwe therapeutische alternatieven zoals Ajovy zijn fundamenteel om doorbraken te blijven maken in de behandeling van deze aandoening. Zowel de preventie van migraine als de behandeling van de symptomen helpen om de belasting als gevolg van migraine te verminderen.

Men heeft dit nieuwe medicijn bestudeerd bij patiënten met invaliderende migraine. Het is aangetoond dat Ajovy het aantal dagen dat de migraine in een maand optreedt, tot 50% laat dalen. Meerdere studies bewijzen ook zijn doeltreffendheid als preventieve maatregel.

Propranolol is een ander medicijn dat gebruikt wordt als behandeling om migraine te voorkomen. Meestal wordt het onder de naam Inderal verkocht. Het is een ontspannende medicatie die ook gebruikt wordt om angstgevoelens te behandelen.

Hoe werkt dit medicijn tegen migraine

Wat is Ajovy en hoe werkt het?

Ajovy is het commerciële merk van een monoklonale antistof: fremanezumab. Het is een oplossing die via injecties toegediend wordt. Men gebruikt het om migraine te voorkomen bij volwassenen die er minstens vier keer per maand aan lijden. In de Verenigde Staten en in Europa heeft men het nu goedgekeurd.

Fremanezumab is een gehumaniseerde monoklonale antistof. Het werkt door de calcitonine gerelateerde peptide (CGRP) aan te vallen. Op die manier houdt het deze peptide weg van zijn receptor.

Medicijnen zoals Ajovy zijn om die reden anti-CGRP. Dit is één van de meest overvloedig aanwezige neuropeptiden die afkomstig zijn van de centrale en de perifere zenuwcellen. Het is een krachtige vaatverwijdende stof en deze beïnvloedt de overdracht van pijn.

Men heeft aangetoond dat de CGRP-niveaus tijdens een migraine stijgen. Door de neuropeptide vrij te maken in de uiteinden van de zenuw en nadat het de receptor ontmoet, komt er stof vrij in de ontstekingsmediatoren en is er sprake van een krachtige vaatverwijding.

Door in te grijpen op de CGRP vermijdt fremanizumab de activatie van de zintuiglijke vezels van de trigeminale zenuw. Die zijn verantwoordelijk voor de pijn. Voor de neurowetenschappers is het echter nog niet duidelijk hoe deze stoffen werken.

Ajovy en het voorkomen van migraine

Ajovy is verkrijgbaar in een injectienaald die gemakkelijk te gebruiken is en onderhuids ingespoten wordt. Elke spuit bevat 22 milligram antistof. Meestal dienen artsen het in maandelijkse of kwartaaldosissen toe.

  • Als de patiënt het maandelijks toegediend krijgt, dan is slechts één subcutane inspuiting voldoende.
  • Krijgt de patiënt het per kwartaal toegediend, dan kunnen drie injecties tegelijkertijd gegeven worden. Dit staat gelijk met 675 milligram. Het is dus pas nodig om de dosis drie maanden later te herhalen.

Deze manier van toediening heeft het voordeel dat het de flexibiliteit van de behandeling enorm vergroot. Met de driemaandelijkse dosering hoeft de patiënt dus eigenlijk slechts vier keer per jaar inspuitingen te krijgen.

De bijwerkingen van Ajovy

De bijwerkingen

De waargenomen negatieve bijwerkingen zijn over het algemeen heel matig. Meestal treden er negatieve reacties rond de plek van de inspuiting op. Voorbeelden zijn:

  • Pijn
  • Roodheid
  • Een ruwe huid
  • Jeuk
  • Uitslag

Het is een nieuw medicijn. Dat betekent dat het nodig is om zijn veiligheid en doeltreffendheid op lange termijn te blijven onderzoeken. Als er zich dus ongewenste reacties voordoen, dan moet de patiënt zijn arts onmiddellijk waarschuwen.

Merkwaardig genoeg is het mogelijk dat in het geval van migraine sommige behandelingen niet bij alle patiënten werken. De reden is dat niet alle migraines hetzelfde zijn. Op de markt zijn er meerdere farmaceutische mogelijkheden. Elke arts moet de medicatie aan elk geval aanpassen. We bedoelen hiermee dat elke behandeling totaal gepersonaliseerd is.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • VanderPluym, J., Dodick, D. W., Lipton, R. B., Ma, Y., Loupe, P. S., & Bigal, M. E. (2018). Fremanezumab for preventive treatment of migraine: Functional status on headache-free days. Neurology, 91(12), e1152–e1165.
  • Durham, P. L. (2006). Calcitonin gene-related peptide (CGRP) and migraine. Headache.
  • EMA (2019). Summary of opinion: Ajovy, fremanezumab. Case Medical Research.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.