Propranolol: de medicatie bij angst en migraine

Propranolol: de medicatie bij angst en migraine
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 14 augustus, 2023

Propranolol is waarschijnlijk de bekendste medicatie die gebruikt wordt bij sociale angst. Het is een heel doeltreffend ontspanningsmiddel en helpt bij tachycardie, algemene spanning en zweten. Deze bètablokker wordt ook voorgeschreven om migraine en hoofdpijn te behandelen. Het heeft zelfs het vermogen om hartproblemen te voorkomen bij mensen die een keelontsteking gehad hebben.

Op het eerste gezicht kan deze medicatie net een “magische kogel” lijken. Maar het mechanisme waardoor  het werkt, is alleen op één heel specifiek aspect gebaseerd: het feit dat het een bètablokker is. Het actieve bestanddeel, propanol, werkt adrenaline en noradrenaline tegen. Het regelt dus de bloeddruk en verlaagt de hartslag. Bovendien vermindert het de fysiologische symptomen die met angst te maken hebben.

Propranolol is een bètablokker. Het laat de bloeddruk, angst en beven dalen. Bovendien vermindert het hoofdpijn en migraine.

 Share

Propranolol is één van de meest gebruikte behandelingen bij sociale fobie en podiumvrees. Maar we weten dat sommige mensen tegenwoordig hun toevlucht nemen tot deze medicatie om het bijna als een “emotionele kruk” te gebruiken. Telkens als ze bang, angstig of ongerust zijn, gebruiken ze deze medicatie.

Propranolol

Sociale angst

Enkele jaren geleden publiceerde de Daily Mail een artikel dat de invloed van propranolol op onze maatschappij besprak. Sommige mensen gebruiken dit medicijn om hun emoties te verbergen in plaats van ze te sturen. Ze kiezen ervoor om de fysiologische reactie die deze emoties veroorzaken, te verdoven. Want ze moeten beslist functioneren, zelfs al gaat dat ten koste van hun gezondheid.

Het artikel besprak de gevallen van meerdere mensen. We hebben bijvoorbeeld de dertigjarige Laura Woodward. Sinds haar tienerjaren gebruikte zij propranolol. Het zorgde ervoor dat ze in staat was om met situaties om te gaan die angst veroorzaken: vrienden ontmoeten, examens maken, autorijden, naar feestjes gaan, afspraken maken, enzovoort.

Dr. Natasha Bijlani is een psychiater die werkt in het Priory Hospital in Londen en gespecialiseerd is in de geestelijk gezondheid. Volgens haar is het voorbeeld van mevrouw Woodward geen op zichzelf staand geval. Want er zijn veel mensen die zonder vragen te stellen over de oorzaak op zoek gaan naar een behandeling voor angst. Ze vragen zich dus niet af wat ze kunnen doen om in deze dagelijkse situaties beter te reageren.

Ondanks het feit dat propranolol niet tot verslaving leidt, raken mensen er toch op een andere manier afhankelijk van. Ontspannen zijn en meer controle hebben over je lichaam is altijd positief en gunstig. Maar het is zelfs nog gezonder om je emoties en je geest te begrijpen en te sturen. Want dan kan je elke situatie aan.

Propranolol

Het gebruik van propranolol

Dit medicijn is op vele vlakken doeltreffend en nuttig. We hebben al vermeld dat zijn voornaamste werking eruit bestaat dat het de hormonen tegenhoudt die stress of fysiologische overactiviteit regelen: adrenaline en noradrenaline.

De meeste eigenschappen van propranolol zijn gericht op het cardiovasculaire systeem. Door de activiteit van het sympathische zenuwstelsel te regelen slaagt het erin om de hartslag, beven, zweten en verteringsproblemen te verminderen. Het helpt dus in de volgende gevallen:

  • Mensen die een angina pectoris of een hartinfarct overwonnen hebben.
  • Mensen die migraine of spanningshoofdpijn hebben. Dit effect is een gevolg van het feit dat propranolol de bloedvaten verwijdt.
  • Schildklierproblemen.
  • Glaucoom (dat verbonden is met een hoge bloeddruk).

De bijwerkingen van propranolol

Propranolol is niet alleen een psychotroop medicijn. Het klinische gebruik ervan gaat verder dan het veld van de psychiatrie. We kunnen dit al afleiden uit het mechanisme van zijn werking. Het is eigenlijk voor mensen met hartproblemen bijna onmisbaar. Dat betekent echter niet dat het geen bijwerkingen heeft. We kunnen het dus niet zomaar nemen wanneer we willen.

Zoals altijd moeten beroepsdeskundigen het voorschrijven en het gebruik van deze medicatie opvolgen. Want in gevallen van misbruik kan propranolol voor nadelige symptomen zorgen. We geven je hier een overzicht van deze negatieve symptomen:

  • Een gevoel van buitensporige vermoeidheid
  • Een vertraagde hartslag
  • Veranderingen in de dromen en vooral het optreden van nachtmerries
  • Koude handen en voeten (als gevolg van de lage hartslag is de bloedcirculatie in de lichaamsuiteinden verzwakt)
  • De ziekte van Raynaud: een doof gevoel en krampen in de vingers, maar ook pijn en een warmtegevoel
Propranolol

Tenslotte moeten we je ook waarschuwen dat je deze medicatie niet mag gebruiken in geval van astma, lage bloeddruk, nierproblemen of diabetes. Je kan dus best je arts raadplegen.

Samengevat kunnen we zeggen dat propranolol een heilzaam medicament is, dat vooral bij sociale angst zijn nut bewezen heeft. Maar we mogen niet vergeten dat chemische middelen alleen doeltreffend zijn om de symptomen te verlichten. Ze lossen het probleem niet op. Voor dat doel hebben we de psychotherapie.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.