Midlifecrisis: een tijd van verandering
Ben je al 50 geworden? Als het zo is, gefeliciteerd! In de meeste gevallen betekent dit dat je veel ervaringen hebt gehad, zowel goede als slechte, en volwassen bent geworden. Vijftig worden kan echter ook problemen, zorgen en reflecties met zich meebrengen. We hebben het over de klassieke ‘midlifecrisis’. Ongeveer 82% van de mannen zal op 50-jarige leeftijd de andropauze ervaren, terwijl de vrouwelijke bevolking ook op elk gebied aanzienlijke veranderingen zal ondergaan.
Een midlifecrisis is niet alleen dat mannen uitgaan en een sportwagen of mountainbike kopen. De meeste vrouwen ondergaan ook grote hormonale veranderingen. Wanneer een midlifecrisis en puberteit bovendien toevallig tegelijkertijd in één huis voorkomen… kijk uit!
“Veertig is de ouderdom van de jeugd; vijftig de jeugd van ouderdom.”
– Victor Hugo –
De midlifecrisis bij vrouwen
In haar boek met de titel “De tweede helft van je leven,” legt Jill Shaw Ruddock uit dat de hormonen die ooit alles in het vrouwelijk lichaam regelden beginnen te verminderen na de leeftijd van 50. Dit veroorzaakt verschillende veranderingen in het lichaam. Deze manifesteren zich vervolgens in symptomen zoals angst, stemmingswisselingen en slapeloosheid. Hartkloppingen, een gevoel van teleurstelling en de drang om te huilen zijn andere symptomen.
Voor vrouwen kan het zijn dat 50 worden voelt alsof je in een achtbaan rijdt. Tijdens hun “tweede helft van het leven” bereiken ze het einde van hun vruchtbare fase op het gebied van voortplanting (menopauze). Het woord menopauze komt van het Griekse “mens” dat verwijst naar maandelijks, en “pausi” wat beëindiging betekent.
Omgaan met veranderingen op middelbare leeftijd als er nog steeds kinderen in huis zijn
Tijden zijn veranderd. In het verleden was het normaal dat kinderen onafhankelijk waren tegen de tijd dat hun moeder 50 werd. Maar de realiteit is tegenwoordig heel anders voor sommige gezinnen. Wanneer er nog kinderen thuis zijn kan een midlifecrisis een uitdagender proces zijn.
Een goede vriendin die 52 jaar is heeft me verteld dat ze op een dag uit bed kwam en zichzelf in de spiegel bekeek. Ze herkende zichzelf niet. Haar huid had elasticiteit en stevigheid verloren als gevolg van afnemende oestrogeenwaarden. Haar haar was dunner en kwetsbaarder geworden.
Maar niet alles is verloren. In feite kan er niets of heel weinig verloren gaan. Nu 50 zijn is niet zoals het vroeger was. Denk bijvoorbeeld aan Monica Bellucci die de aandacht trekt over de hele wereld als ‘het nieuwe Bond-meisje’.
Een ander voordeel is dat wanneer je de leeftijd van 50 (een halve eeuw!) bereikt, de stemmen van twijfel in je hoofd tot zwijgen worden gebracht. Het imago dat vrouwen uitstralen en wie ze werkelijk zijn beginnen samen te komen en vrouwen worden creatiever en ambitieuzer. Na de moeilijkheden van de midlifecrisis kijken velen met hernieuwde hoop naar de toekomst.
De midlifecrisis en andropauze
8 van de 10 mannen ervaren andropauze, wat een soort mannelijke versie van de menopauze is. Andropauze valt ook samen met de leeftijdsgroep van de midlifecrisis bij mannen. Enkele symptomen van andropauze zijn als volgt:
- Verminderd libido, met de daaropvolgende toename van erectiestoornissen.
- Droog haar en droge huid.
- Toegenomen lichaamsvet en zweten.
- Spierzwakte en slapeloosheid.
- Hoge mate van prikkelbaarheid of angst.
- Verandering van botsamenstelling, verlies van mineralen die sterke botten vormen.
Wanneer mannen 50 jaar bereiken, kunnen ze hun interesse verliezen in projecten waar ze ooit enthousiast over waren. Daarnaast kunnen ze zich niet in staat voelen om met nieuwe ideeën te komen en minder bereid zijn om te concurreren met andere mannen. Bovendien is een indirecte afname van hun niveau van zelfvertrouwen, volharding en energie niet ongewoon. Dit kan ervoor zorgen dat mannen zich ongemakkelijk of geïrriteerd voelen.
Het risico op depressie stijgt na 50 jaar. Mannen op deze leeftijd lopen een groter risico om hun verdriet en apathie hen te laten overnemen. Maar dit is slechts een kans; we zeggen niet dat dit iedereen zal overkomen.
Is de jeugd voor altijd weg als je 50 bent?
Als je je jeugd verliest, stijgen je kansen op een midlifecrisis. Als gevolg daarvan heb je meer kans op een depressie. Mensen hebben moeite met het beantwoorden van existentiële vragen die ze eerder niet hoefden te stellen (of die hun niets konden schelen).
Bovendien begin je je te identificeren met je eigen ouders. Naarmate ouders ouder worden, worden ze afhankelijker van hun kinderen (die nu 50 jaar of ouder zijn). Het is gemakkelijk om je voor te stellen dat wat er nu met je ouders gebeurt, ook met jou zal gebeuren in de niet zo verre toekomst. Dit idee van de toekomst kan je verdrietig maken, vooral als er degeneratieve of chronische ziekten bij betrokken zijn.
Het belang van je mentaliteit
Als je eenmaal ouder wordt, heb je misschien terugkerende, nutteloze gedachten. Deze gedachten kunnen iets zijn als: “Ik voel me oud…niemand luistert naar de muziek die ik leuk vind…jonge mensen behandelen me als een bejaarde.”
Deze gedachten kunnen in de loop van de tijd vaker voorkomen en gevoelens van leegte, verdriet en zelfs angst uitlokken. Het is dus belangrijk om deze gedachten in te wisselen voor andere gedachten die meer van pas zullen komen in perioden als deze met zoveel grote veranderingen.
Veel mensen zullen denken dat 50 een prachtige leeftijd is. Op deze leeftijd heb je volwassenheid en jonge mensen verlangen er nog steeds naar. Dat gezegd hebbende, het is waar; je kunt niet teruggaan. Er is geen andere keuze dan om voor je gezondheid te zorgen en op de best mogelijke manier te genieten van de mogelijkheden en kansen die je hebt.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Jardine, B. C. (2012, 25 abril). Cassandra Jardine. The Telegraph. Recuperado 29 de marzo de 2022, de https://www.telegraph.co.uk/women/womens-health/9226756/The-Second-Half-of-Your-Life.html
- colaboradores de Wikipedia. (2022, 18 marzo). Andropausia. Wikipedia, la enciclopedia libre. Recuperado 29 de marzo de 2022, de https://es.wikipedia.org/wiki/Andropausia