Menstruatiemigraine: een al te frequente en stille werkelijkheid

Naar schatting heeft bijna 25 procent van de vrouwen last van migraine tijdens de menstruatie. Deze menstruele migraine is uiterst invaliderend en heeft volgens deskundigen meer aandacht nodig.
Menstruatiemigraine: een al te frequente en stille werkelijkheid

Laatste update: 24 mei, 2023

Menstruatiemigraine is een uiterst slopend pathofysiologisch verschijnsel. Bovendien kan het gepaard gaan met braken en duizeligheid. Gemiddeld treedt het een paar dagen voor de menstruatie zelf op en is het ongeveer 48 uur na het begin nog aanwezig. Veel vrouwen worden bij deze aandoening zelfs bijna een week in hun mogelijkheden beperkt.

Gezien de pijn van deze ervaring is het gebruikelijk dat vrouwen de eerste hulp inroepen. Huisartsen schrijven echter vaak medicijnen voor die niet altijd het gewenste effect hebben. In deze gevallen zijn het gynaecologen en neurologen die het best opgeleid zijn om de meest effectieve behandeling te bieden.

Over het algemeen zijn deze soorten migraine veel problematischer dan normale migraine. Dit betekent dat een multidisciplinaire aanpak nodig is om een nauwkeuriger antwoord te bieden.

Het is gebruikelijk om hoofdpijn te ervaren tijdens PMS. Er zijn echter vrouwen die elke maand de impact van intense migraineaanvallen ervaren.

Vrouw met hoofdpijn

Menstruatiemigraine

Zoals bekend wordt migraine direct in verband gebracht met abnormale prikkeling van het trigeminusvaatstelsel (TVS – Engelse link). Het is een neurologisch probleem dat optreedt bij de ontsteking van bepaalde hersenzenuwen.

Dit veroorzaakt een kloppende hoofdpijn, evenals fotofobie of braken. Maar als we in feite te maken hebben met een vasculair probleem, wat heeft dat dan te maken met menstruatie?

Eigenlijk heeft het er heel veel mee te maken. Om te beginnen is migraine een aandoening die in grotere mate voorkomt bij vrouwen. Dat komt omdat de menstruatie en de bijbehorende hormonale veranderingen een trigger zijn voor dit probleem.

The Lancet publiceerde onlangs een studie (Engelse link) waarin staat dat er meer onderzoek nodig is om deze medische aandoening te begrijpen. Inderdaad blijven de mechanismen die menstruatiemigraine zelf orkestreren onduidelijk. Het is echter het soort pathofysiologie dat een zeer brede sector van de bevolking treft. Daarom zijn er effectievere behandelingen nodig.

Wat zijn de symptomen?

Allereerst moeten we onderscheid maken tussen menstruele migraine en spanningshoofdpijn, want die komt ook voor en tijdens de menstruatie voor. Spanningshoofdpijn presenteert zich met pijn aan beide kanten van het hoofd. Deze pijn kan worden omschreven als een gevoel van compressie. In feite voelt de lijder zich bijna alsof hij een helm draagt.

Dit zijn de bepalende kenmerken van menstruele migraine.

  • Ze treden slechts aan één kant van het hoofd op en de pijn is stekend.
  • Ze verschijnen enkele dagen voor de menstruatie zelf. Bovendien hebben ze de neiging pas een paar dagen na het begin van de menstruatie af te nemen.
  • De pijn gaat niet weg met pijnstillers. Ze wordt ook versterkt door de consumptie van voedsel en dranken zoals koffie, chocolade, wijn, kaas, vleeswaren en gebak.
  • De lijder kan het plotseling extreem warm of koud hebben.
  • Ze voelen zich moe.
  • Ze ervaren episodes van diarree.
  • Duizeligheid en overgeven komen vaak voor.
  • De lijder ervaart een grotere gevoeligheid voor licht en ook voor geluiden.
  • De migraine kan optreden met of zonder aura. Migraine met aura wordt gekenmerkt door symptomen als zichtproblemen, tintelingen, enz. voordat de hoofdpijn zelf verschijnt.

Menstruele migraine kan enkele uren of, in de ernstigste gevallen, dagen duren. In deze gevallen beperken ze het vermogen van een vrouw om een normaal leven te leiden ernstig.

Wat zijn de triggers van dit type migraine?

Zoals eerder gezegd bij het bespreken van de Lancet studie, is de waarheid dat clinici de precieze triggers van menstruele migraine nog niet kennen. Ze zijn echter geneigd de volgende hypothese voor te stellen.

  • Menstruatiemigraine hangt samen met een afname van vrouwelijke hormonen, zoals oestrogenen en progesteron.
  • Enkele dagen voor de menstruatie en, gedurende de eerste dagen van het begin ervan, dalen deze hormonen drastisch.
  • Vrouwen die al last hebben van migraine ervaren tijdens hun menstruatie hevigere episodes.
  • Factoren als stress of slechte voeding kunnen de aandoening verergeren.
  • Migraine heeft altijd een familiegeschiedenis.
Wanhopige vrouw

Hoe wordt de aandoening behandeld?

In 2002 deed de London City Migraine Clinic onderzoek (Engelse link). Zij stelden twee benaderingen voor de behandeling van deze aandoening voor.

Ten eerste kunnen in mildere gevallen niet-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s) worden gebruikt. Ten tweede zijn er triptanen. Dit zijn selectieve agonisten van serotoninereceptoren. Artsen schrijven deze middelen voor bij acute migraine.

Maar, zoals we al eerder opmerkten, hebben deze benaderingen niet altijd het gewenste effect. In deze gevallen is het het meest gebruikelijk dat artsen hun toevlucht nemen tot anticonceptiestrategieën. Deze reguleren namelijk de hormonen.

Daarnaast moet ook rekening worden gehouden met stress en voeding. Wat dat laatste betreft: alle voedingsmiddelen die aminen bevatten, zoals kaas, worst, chocolade, en ook voedingsadditieven hebben de neiging de ontsteking te verhogen.

Tot slot moeten vrouwen die last hebben van menstruele migraine niet aarzelen om medische professionals te raadplegen. In feite zijn het volgen van een medische behandeling en het letten op hun leefgewoonten de sleutel tot het verminderen van de gevolgen van dit soort migraine.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • MacGregor EA, Chia H, Vohrah RC, Wilkinson M. Migraine and menstruation: a pilot study. Cephalalgia. 1990 Dec;10(6):305-10. doi: 10.1046/j.1468-2982.1990.1006305.x. PMID: 2289231.
  • MacGregor EA, G. Vetvick M. Menstrual migraine: a distinct disorder needing greater recognition. The Lancet, Neurology. P304-315, APRIL 01, 2021DOI:https://doi.org/10.1016/S1474-4422(20)30482
  • Macgregor E. A. (2009). Menstrual migraine: therapeutic approaches. Therapeutic advances in neurological disorders2(5), 327–336. https://doi.org/10.1177/1756285609335537

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.