Mark Bustos: kapper van de daklozen

Mark Bustos is een celebrity hairstylist die uiterst succesvol is, met een verfijnde klantenkring. Om meer betekenis te geven aan wat hij doet, heeft hij zich tot taak gesteld elke week zijn diensten te verlenen aan daklozen.
Mark Bustos: kapper van de daklozen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 18 november, 2022

Het motto van Mark Bustos is een zin die ook zijn levensproject samenvat: ” Wees geweldig voor iemand.” Dit is precies wat hij al acht jaar voorstelt, met behulp van het gereedschap dat hij het beste kent, zijn kappersschaar.

Mark Bustos is een celebrity hairstylist uit New York die werkt in de exclusieve wijk West Chelsea in Manhattan, New York. Hij verleent zijn diensten in Three Squares Studio, een verfijnde schoonheidssalon waar de rijksten en beroemdsten van de stad rondhangen.

Een knipbeurt bij Mark Bustos kost enkele honderden dollars, behalve op zondag. Dat is de dag waarop hij de straten afstruint op zoek naar daklozen die hun uiterlijk willen veranderen. De kapper bewerkt hun haar gratis, week na week.

Voor edelmoedige zielen is elke taak nobel.”

Euripides

Mark Bustos

Mark Bustos, een toegewijde kapper

De familie van Mark Bustos kwam vele jaren geleden vanuit de Filippijnen naar de Verenigde Staten. Hij werd geboren in New York en was van jongs af aan geïnteresseerd in het kappersvak. Hij begon zijn eigen haar te doen in een geïmproviseerde salon in zijn garage. Tegenwoordig zegt hij dat hij nooit een cent heeft verdiend die niet afkomstig was van kapsels.

Na verloop van tijd begon Bustos bekendheid te krijgen als een geweldige stylist. Zo werd hij kapper van zowel beroemdheden als aristocraten. Er was echter iets dat hem kwelde. Hij vond dat er te veel negativisme in de wereld was en hij wilde iets inspirerends doen om hoop te voeden.

Zijn leven veranderde tijdens een vakantie in 2012. Hij bezocht de Filippijnen met zijn vriendin, LaLa Javier, die ook van Filippijnse afkomst is en styliste. De twee zetten een salon op in wat de kapperszaak van haar overleden vader was. Daar boden ze gratis kapsels aan arme kinderen en jongeren.

Een inspirerende taak

Marks ervaring met de kinderen van de Filippijnen liet een grote impact achter op Mark Bustos. Hij heeft altijd beweerd dat uiterlijk niet alles is, maar dat het wel een enorme rol speelt. In feite benadrukt hij dat iemand met een goed kapsel de neiging heeft meer respect bij anderen op te wekken . Het belangrijkste is echter dat de begunstigde van een kapsel zijn zelfvertrouwen vergroot.

Tijdens zijn reis naar de Filippijnen werd hij getroffen door het grote emotionele effect dat zijn kapsels hadden op de kinderen. Dus besloot hij, eenmaal terug in New York, door te gaan met dit soort werk. Hij begon de zondagen te wijden aan het knippen van de meest behoeftigen. Sindsdien is hij doorgegaan met deze taak waar zes mensen per week van profiteren.

Hij gaat al vroeg op zoek naar daklozen die hun uiterlijk willen veranderen. Hij loopt naar hen toe en zegt meestal: ” Ik wil vandaag iets aardigs voor je doen.” Volgens hem accepteert ongeveer 80 procent van hen zijn hulp.

Voordat hij ze een knipbeurt geeft, geeft hij ze wat eten en ook een kit met verzorgingsproducten. Als ze instemmen met een knipbeurt, begint hij meteen met knippen, midden op straat. Als ze hun uiterlijk niet willen veranderen, houden ze gewoon het eten en de verzorgingsset.

Knippen op straat

Be awesome

Mark wordt altijd vergezeld door een bevriende fotograaf, Devin Masga. Vanaf het begin wilde hij een verslag van zijn werk hebben met als doel anderen te inspireren. Bovendien neemt hij, terwijl hij kapsels uitvoert bij daklozen, ook de gelegenheid te baat om hun verhalen te leren kennen. Als hij de foto’s op zijn sociale media publiceert, deelt hij ze altijd.

Zonder twijfel was de ervaring die hem het meest heeft getekend die van de eerste dakloze wiens haar hij knipte. Het was een man genaamd Jamar, die weinig sprak en volkomen onverschillig leek voor wat er om hem heen gebeurde.

Toen Mark echter klaar was met zijn werk en Jamar zichzelf in de spiegel kon zien, veranderde zijn stemming onmiddellijk. Sterker nog, aan het eind van de knipbeurt vroeg hij of Mark een plek wist waar ze werknemers aannamen.

Dat deed de kapper inzien dat een verandering in het uiterlijk veel verder gaat dan iets lichamelijks. Inderdaad, als deze mensen een betere versie van zichzelf in de spiegel zien, geeft dat hun een sprankje hoop.

Mark Bustos is het bewijs dat anderen gelukkig maken, zelfs met de kleinste bijdragen, een manier is om ons beter te voelen over onszelf en meer betekenis te geven aan onze tijd in de wereld. Wellicht ook interessant voor jou

De dappere ridder en de wereld: een inspirerend verhaal
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
De dappere ridder en de wereld: een inspirerend verhaal

Dit verhaal begint in een koninkrijk waar een dappere ridder woonde. Hij redde veel fascinerende personages die zijn hulp nodig hadden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Yubero, S., & Larrañaga, E. (2002). Concepción del voluntariado desde la perspectiva motivacional: conducta de ayuda vs. altruismo. Pedagogía Social. Revista Interuniversitaria, (9), 27-39.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.