Mantra's van liefde van Thich Nhat Hanh

Mantra's van liefde zijn uitspraken die begrip en wederzijdse steun oproepen tussen twee mensen die van elkaar houden. Het zijn simpele zinnen. Ze helpen echter op krachtige wijze de banden van liefde te versterken.
Mantra's van liefde van Thich Nhat Hanh
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 30 januari, 2024

Thich Nhat Hanh is een zenmeester die diep nadenkt over liefde. Zijn bekendste werk is Ware Liefde: een oefening om het hart te doen ontwaken. Dit boek bevat waardevolle lessen en ook vier mantra’s van liefde die onmisbaar zijn om liefdesrelaties te versterken.

Voor Thich Nhat Hanh moet liefde een bron van vreugde zijn, niet van lijden. Het is echter een gevoel dat toewijding vereist die op zijn beurt persoonlijke ontwikkeling bevordert. Mantra’s over liefde zijn een manier om je deze fundamentele afspraken te herinneren die de basis vormen van alle relaties.

“Liefde is iets echts als het bestaat uit een substantie die begrip heet.”

-Thich Nhat Hanh-

Hoewel liefdesmantra’s vooral relevant zijn voor een stel, kunnen ze invloed hebben op elke intieme relatie. Ze wijzen op de essentie van liefde, waarbij de betrokkenen elkaar steunen en accepteren. Hier zijn de vier mantra’s van Thich Nhat Hanh.

Stel in het bos

Vier mantra’s van liefde van Thich Nhat Hanh

“Ik weet dat je er bent en ik ben heel gelukkig”

Het eerste geschenk dat je kunt geven aan iemand van wie je houdt, is hun bestaan en aanwezigheid te erkennen. Vandaar dat deze eerste mantra spreekt van erkenning, door te stellen “Ik weet dat je er bent.” Dit impliceert dat je je bewust bent van het bestaan van de ander.

In het tweede deel staat “en ik ben heel gelukkig”. Want het is niet genoeg om alleen maar het bestaan van de ander te erkennen, maar deze erkenning moet gepaard gaan met een gevoel van goedkeuring en tevredenheid. Het is een manier om jezelf en de ander te herinneren aan het belang van hun aanwezigheid.

Thich Nhat Hanh raadt je aan om elke dag minstens twee keer aan deze mantra te denken. Eén keer, zonder het te zeggen, voor jezelf. De tweede keer zeg je het tegen de persoon van wie je houdt omdat hij of zij je gelukkig maakt.

“Ik ben er voor jou”

Deze tweede liefdesmantra is een aanvulling op de eerste. Het betekent in feite aanwezig zijn in het leven van de ander. Inderdaad, als je je bewust bent van de gevoelens en behoeften van een ander, is het belangrijk om hen dat te laten weten door je woorden of je gedrag.

Er zijn veel manieren om te zeggen: “Ik ben er voor jou.” In feite is elk gebaar en elke handeling die steun en respect betekent een manier om dit uit te drukken. Dit impliceert dat je de ander genoeg kent om de momenten te herkennen waarop ze je aan hun zijde nodig hebben.

Het betekent ook dat je moet reageren op hun gebaren en woorden. Daarnaast moet je waarderen wat ze je geven. Het is altijd een goed idee om dit onder woorden te brengen. Want als iemand van wie ze houden zegt: “Ik ben hier,” kan dat veel van hun zorgen en lasten verlichten.

“Ik weet dat je lijdt. Daarom ben ik er voor je”

In de taal van de liefde is het belangrijk om de ander te laten weten dat je er niet alleen bent als het goed gaat. Je moet ook genoeg gevoeligheid ontwikkelen om te herkennen wanneer ze lijden.

Alleen al weten dat je hebt gemerkt dat ze lijden, zal ze echt helpen. Omdat het erkennen van hun ongemak een manier is om hun gevoelens te valideren en te respecteren. Op deze manier bevestig je eigenlijk opnieuw hun bestaan.

Je bent niet verplicht om verantwoordelijkheid te nemen voor hun lijden. Maar je kunt wel naar ze luisteren, ze begrijpen en ze aanmoedigen. Hoewel het niet gemakkelijk is om het lijden van een ander te begrijpen, is het meestal al genoeg om er gewoon te zijn en geen vragen te stellen.

Knuffelend stel

“Ik lijd. Help alsjeblieft”

Thich Nhat Hanh wijst erop dat dit de moeilijkste van de vier mantra’s van liefde is. Het betekent dat je je trots en angst moet overwinnen. Verder betekent het dat je je niet laat meeslepen door valse autonomie en dat je in staat bent om de ander te vertrouwen wanneer dat nodig is.

Hoe goed de ander je ook kent, hij of zij zal niet altijd weten dat je lijdt. Of, sterker nog, hoeveel je lijdt. Door het uit te drukken wordt het voor hen gemakkelijker om het te begrijpen en mee te leven. Deze mantra legt uit dat je in een bepaalde situatie zit en dat je steun nodig hebt.

Deze mantra kun je het beste in woorden uitdrukken, anders zou hij verkeerd begrepen kunnen worden. Het is veel beter dat je de ander laat weten hoe hij of zij je kan helpen. Op deze manier zal jouw ongemak of oorzaak van lijden verminderen. Bovendien zal het zich niet kunnen verspreiden en jullie band van liefde bezoedelen.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Hanh, T. N. (2018). La esencia del amor: el poder transformador de los sentimientos. Zenith.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.