Waargenomen steun op de werkplek en gezondheid op het werk

Onze mentale gezondheid is gebouwd op verschillende pijlers. Een van hen bestaat uit de mensen die ons omringen in omgevingen die belangrijk voor ons zijn. Bijvoorbeeld op het werk. Ontdek hoe belangrijk deze steun kan zijn.
Waargenomen steun op de werkplek en gezondheid op het werk
Gorka Jiménez Pajares

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gorka Jiménez Pajares.

Laatste update: 27 juni, 2023

Gezondheid op het werk omvat verschillende elementen. Onder andere zinspeelt het op fysieke veiligheid in deze specifieke context. Het omvat echter ook het mentale aspect. In dit kader is de relatie tussen de mate van ervaren sociale steun en de gezondheid op het werk positief.

Inderdaad, als de werknemer steun op de werkplek ervaart door zijn leidinggevenden en collega’s, is het waarschijnlijk dat hij zich beter voelt en daardoor beter presteert.

Wanneer een werknemer gesteund wordt door zijn omgeving, kan hij zelfs minder last hebben van mentale burn-out. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ondersteunt wetenschappelijk bewijs dit idee. Zij beweren dat waargenomen steun op de werkplek positief samenhangt met het geestelijk welzijn van werknemers (WHO, 2020).

“Werk zou niet alleen een bron van inkomen moeten zijn, maar ook van geluk en persoonlijke vervulling.”

-Gretchen Rubin-

Waargenomen steun op de werkplek

Uit een onderzoek (Engelse link) van Th e Canadian Medical Association Journal, met een steekproef van 1.422 professionals, bleek dat 48,5 procent zich gesteund voelde op het werk.

Minder dan de helft van hen. Op basis van dit scenario is het niet verwonderlijk dat waargenomen steun op de werkplek een aanzienlijke invloed heeft op de geestelijke gezondheid van werknemers.

Waargenomen steun op de werkplek omvat socialisatie op verschillende niveaus van formaliteit en heeft betrekking op verschillende schalen van de organisatie van het bedrijf.

Het impliceert een reeks relaties/interacties waarbij de ene werknemer of leidinggevende hulp biedt aan de andere. Er zijn drie verschillende soorten van deze ondersteuning. We gaan ze hieronder bespreken:

  • Instrumenten. Voertuigen om doelen te bereiken.
  • Expressief. Het kan een intrinsieke hulp zijn. Bijvoorbeeld via emotionele expressie.
  • In crisis. Het verwijst naar de rol die steun speelt bij het bevorderen van welzijn en het beschermen tegen ziekte.

Het is belangrijk te benadrukken dat waargenomen steun op de werkplek verwijst naar, zoals de term suggereert, een perceptie. Meer dan echte, tastbare en voor de hand liggende steun, verwijst het dus naar de perceptie dat die beschikbaar is als de werknemer die nodig heeft.

“We zijn op ons best, en we zijn het gelukkigst, als we ons volledig bezighouden met werk waar we van genieten op weg naar het doel dat we voor onszelf hebben vastgesteld.”

-Earl Nightingale-

Collega's in gesprek
Psychologe, Emma Seppälä wijst erop dat emotioneel welzijn op het werk niet alleen van invloed is op de werknemers, maar ook op de resultaten van het bedrijf.

Waargenomen steun op de werkplek en geestelijke gezondheid

Een gebrek aan waargenomen steun op de werkplek kan de geestelijke gezondheid van werknemers beïnvloeden. Volgens de onderzoekers Sohmaran et al. (2019) hebben werknemers die weinig ondersteuning rapporteren een hoger risico om te lijden aan de volgende aandoeningen:

In feite zijn werknemers die zich hulpeloos voelen kwetsbaarder. Dit betekent dat ze de neiging vertonen om een kwetsbaardere geestelijke gezondheid te ervaren.

In dezelfde lijn associeert een studie (Engelse link), gepubliceerd in het Journal of Occupational Health, een goed niveau van waargenomen steun op de werkplek met lagere niveaus van onrust onder werknemers (Sconfienza et al., 2019).

“Een gezonde werkomgeving is er een waarin er een evenwicht is tussen de eisen van het werk en de middelen die je hebt om daaraan te voldoen.”

-Sir Cary Cooper-

Collega's geven elkaar een boks
Waargenomen werkplekondersteuning en hoge niveaus van betrokkenheid beschermen werknemers tegen stress.

Kan het de geestelijke gezondheid beschermen?

Dr. Christina Maslach (2017) beweert dat een gebrek aan waargenomen werkplekondersteuning verband zou kunnen houden met het burn-outsyndroom. Dit is het gevolg van aanhoudende, verraderlijke en endemische werkstress. Als gevolg daarvan kan de werknemer zich moe, gedepersonaliseerd en gebruikt voelen in zijn baan.

Evenzo beweren Sohmaran et al. (2019) dat ondersteunende werknemers het potentieel hebben om hun collega’s te beschermen tegen het burnout-syndroom en GAD. In feite hadden degenen die waargenomen werkplekondersteuning ontvangen 39 procent minder kans om aan GAD te lijden, vergeleken met werknemers die niet werden ondersteund door hun leidinggevenden.

Bovendien is het feit van het ontvangen van werkplekondersteuning gerelateerd aan hogere niveaus van betrokkenheid. Bevlogenheid is een klassieke term uit de organisatiepsychologie. Werknemers met hoge niveaus in deze variabele onthullen dat het werk hen een grote dosis welzijn brengt. Bovendien zijn hun prestaties optimaal.

Een positieve en ondersteunende werkomgeving verhoogt niet alleen geluk en werktevredenheid, maar verhoogt ook de productiviteit en prestaties.

-Shawn Achor-

Hoge percentages waargenomen steun op de werkplek, evenals bevlogenheid, worden ook geconfigureerd als beschermende factoren tegen stress (Orgambídez-Ramos, 2017).

Professionals op het gebied van de gezondheid op het werk zijn zich bewust van deze feiten. Veel van het beleid en de richtlijnen voor actie stellen namelijk voor om ondersteuning op dit gebied te bevorderen, met als doel het welzijn en de geestelijke gezondheid van werknemers te vergroten.

Daarom kan ondersteuning op de werkplek worden beschouwd als een factor die beschermt tegen angst, ongemak en depressie.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.