Makkelijker uit bed komen met muziek

Makkelijker uit bed komen met muziek

Laatste update: 21 september, 2017

Een stok die op een ritmische manier tegen een steen tikt kan geluiden produceren die plezierig zijn voor het oor. We weten niet wanneer het werd uitgevonden, maar we weten wel dat duizenden jaren geleden, filosofen als Plato al zeiden dat “muziek voor de ziel is wat gymnastiek voor het lichaam is”.

De meeste mensen vandaag de dag zijn zich bewust van de therapeutische effecten van muziek, en sommige genieten zelfs van de voordelen van muziektherapie. Een nieuwe studie die werd uitgevoerd aan de Universiteit van Cambridge heeft de lijst met voordelen uitgebreid door een selectie te maken van de twintig beste nummers om je ‘s ochtends uit bed te krijgen. Zou jij graag makkelijker uit bed komen? Lees dan snel verder!

Muziek kan het beste middel zijn om je wakker te maken

Dit onderzoek werd geleid door psycholoog David M. Greenberg, in samenwerking met de welbekende app Spotify.

Meisje Dat Muziek Luistert Om Makkelijker Uit Bed Te Komen

Voor degenen die Spotify niet kennen, het is een website en mobiele applicatie die gebruikt wordt om naar muziek te luisteren. Tijdens het beluisteren van liedjes kun je bepaalde nummers overslaan of kiezen en de app past zich aan op jouw smaak en biedt je alleen muziek aan die je leuk zult vinden.

Greenberg gelooft sterk in de positieve fysiologische en emotionele effecten van muziek op mensen. Hij gelooft dat de juiste liedjes ons optimistischer en energieker kunnen maken gedurende de dag. Hij stelt daarom dat een bepaald nummer kan dienen om iemand te vullen met positieve energie. Op deze manier kun je de manier waarop je tegen de dag aankijkt veranderen en je stemming enorm verbeteren.

“Hij die muziek hoort, voelt zijn eenzaamheid in al zijn volheid.”
-Robert Browning-

Greenberg gelooft dat de sleutel tot ‘s ochtends goed gehumeurd uit bed komen ligt in uiterst ritmische beginakkoorden. De eerste verzen zouden een ritme moeten hebben van tussen de 100 en 130 beats per minuut. Met deze progressieve toename in ritme zal zowel het lichaam als de geest de motivatie vinden om op te staan.

De beste muziek om mee op te staan

In dit onderzoek genaamd ‘Wake Up’ stelt Greenberg dat uit bed komen iets is dat verschilt per persoon. Met zijn onderzoek poogt hij dan ook om te achterhalen wat voor effect muziek op iemands persoonlijkheid kan hebben.

Voor Greenberg houdt uit bed komen in dat je een lethargische staat omzet naar een staat van constante alertheid. Muziek heeft een fundamentele rol gespeeld in de menselijke evolutie. Het dient niet alleen als een middel voor communicatie, maar ook als de kunst van sociale interactie die ook psychologische effecten op mensen heeft. Daarom is het zo belangrijk bij het opstaan; het is een basisonderdeel van onszelf.

“Muziek heelt gebroken stemmingen en verzacht de moeilijkheden die zijn voortgekomen uit de geest.”
-Miguel de Cervantes-

Dit brengt ons tot de lijst van liedjes die ons volgens Greenberg kunnen helpen om makkelijker uit bed te komen. Omdat het natuurlijk per persoon verschillend kan zijn, kun je kiezen uit de nummers die het beste passen bij jouw persoonlijkheid. Hij baseerde deze lijst op het vermogen dat elke liedje volgens hem heeft om ons gedurende de dag energie te geven. Dus het is niet zo dat je uit je bed hoeft te springen, verschrikt, maar dat de nummers je een ware energieboost geven waardoor je op een manier kunt opstaan waarbij je meer in harmonie bent met jezelf.

Meisje Dat Muziek Luistert Om Makkelijker Uit Bed Te Komen

De beste muziek om mee wakker te worden

Volgens het onderzoek van Greenberg zijn elk van de volgende twintig nummers in staat om je lichaam en geest de energie te geven die jij nodig hebt om ‘s ochtends uit bed te komen. Wakker worden met motivatie en positieve gedachten is een uitstekende manier om je dag te beginnen. Muziek is pure poëzie voor iedereen. Dus laten we ter zake komen en ons gemoed met goede muziek verbeteren.

 1. Coldplay – Viva La Vida
 2. St. Lucia – Elevate
 3. Macklemore & Ryan Lewis – Downtown
 4. Bill Withers – Lovely Day
 5. Avicii – Wake Me Up
 6. Pentatonix – Can’t Sleep Love
 7. Demi Lovato – Confident
 8. Arcade Fire – Wake Up
 9. Hailee Steinfeld – Love Myself
 10. Sam Smith – Money On My Mind
 11. Esperanza Spalding – I Can’t Help It
 12. John Newman – Come and Get It
 13. Felix Jaehn – Ain’t Nobody (Loves Me Better)
 14. Mark Ronson – Feel Right
 15. Clean Bandit – Rather Be ft. Jess Glynne
 16. Katrina and The Waves – Walking on Sunshine
 17. Imagine Dragons – On Top of the World
 18. MisterWives – Reflections
 19. Carly Rae Jepsen – Warm Blood
 20. iLoveMemphis – Hit The Quan