Maken narcisten je ziek?

Je lichaam kan net zo pijnlijk zijn als je leven als je een relatie hebt met een narcist. Als ze een constante in je leven zijn, kan je gezondheid ernstig worden aangetast.
Maken narcisten je ziek?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 maart, 2023

Sommige mensen zeggen dat het grootste gewicht van hun schouders viel toen ze erin slaagden zich los te maken van een narcist. Maar een overlevende zijn van dit soort schadelijke en zelfs misbruikende banden laat een litteken achter dat moeilijk te vergeten is, samen met veel interne wonden die hersteld moeten worden. In feite kunnen narcisten je ziek maken en zowel je lichamelijke als je psychische gezondheid veranderen.

Sophocles wees erop dat het maar een dag duurt om een pervers individu te leren kennen, maar om een rechtvaardig persoon te leren kennen duurt langer. Deze regel geldt niet voor narcisten. In feite komen deze figuren in de regel met opmerkelijke charme en met de meest verleidelijke maskers in je leven.

Pas naarmate de dagen (of maanden) verstrijken, word je je bewust van hun wandaden, emotionele kilte en agressieve gedragspatronen. Inderdaad, hoe meer contact en nabijheid je met deze personen hebt, hoe groter de gevolgen zullen zijn. Als je ooit een narcistische baas hebt gehad zul je deze eigenschappen goed herkennen. Daarnaast, als je ooit de pech hebt gehad om verliefd te worden op een narcist.

We moeten ook een speciale vermelding maken van de mensen die zijn opgevoed door narcistische ouders. Posttraumatische stressstoornis is de meest terugkerende wond die meestal na de kindertijd/vroege jeugd wordt opgelopen door dit soort individuen.

Individuen met egoïstisch gedrag zijn diegenen die je integriteit ondermijnen door je te laten geloven dat alles wat je bent, evenals wat je uitdrukt en nodig hebt, onbelangrijk is. Dit maakt je uiteindelijk op talloze manieren ziek.

Vermoeide vrouw
Een narcist zal al je grenzen boycotten, waardoor je geestelijk instort.

Ja, narcisten kunnen je ziek maken

Niemand kan je ziek maken met zijn aanwezigheid alleen al. Virussen, bacteriën en mishandeling door andere mensen kunnen dat wel. Dit is het geval met narcisten. Het is niet eens nodig dat ze je aanraken om je ongemak, lijden, zwakte en zelfs pijn te bezorgen.

Psychisch misbruik is een van de ‘ziekteverwekkers’ die ons het meest aantasten als het gaat om het ontwikkelen van een lichamelijke en psychische ziekte.

Een studie (Engelse link) van de afdeling Psychologische en Hersenwetenschappen van de Universiteit van Louisville (VS) beweert dat emotioneel misbruik, zoals dat in een relatie voorkomt, de gezondheid aantast en het risico op psychische stoornissen vergroot.

Tegenwoordig leren we steeds meer over de effecten van associaties met problematische figuren. We weten bijvoorbeeld dat narcisten je inderdaad ziek kunnen maken.

Bovendien blijven de onzichtbare verwondingen die ze je nalaten vaak hangen, zelfs als ze niet meer in je leven zijn. Ze laten traumatische afdrukken achter. Dit is de reden waarom je meestal psychologische steun nodig hebt om alles in je leven te herstellen wat ze gebroken en geschonden hebben.

Laten we eens kijken hoe narcisten je gezondheid beïnvloeden.

Na het verlaten van een narcist zal je lichamelijke gezondheid aanzienlijk verbeteren. Het moeilijkste zal het helen van je psychologische wonden zijn.

1. Fibromyalgie en narcistische families

Fibromyalgie is een chronische ziekte die nauw samenhangt met chronische en emotionele stress. Een onderzoek (Engelse link) van de Dumlupınar Universiteit (Turkije) beschrijft hoe er in de regel een positieve correlatie bestaat tussen jeugdtrauma’s en deze medische aandoening.

Bovendien leidt het opgroeien in een gezin met één of twee narcistische ouders er vaak toe dat een kind deze spier- en skeletziekte van neurologische oorsprong ontwikkelt.

2. Prikkelbare darmsyndroom en intense emoties

Recent wetenschappelijk onderzoek (Engelse link) met muizen verklaart de communicatie tussen de hersenen en de darmen. Het stelt dat constante stresssituaties de darmmicrobiota veranderen en dat dit leidt tot systemische ontstekingen.

Bovendien kan het prikkelbare darmsyndroom (IBS) voortkomen uit voortdurende blootstelling aan een narcistische figuur die de lijder onderwierp aan een toestand van intense en uitputtende angst.

3. Een zwakker immuunsysteem

In veel gevallen kunnen narcisten een progressieve daling van je afweersysteem veroorzaken. Dit verschijnsel zie je vaak op de werkplek. Als je een narcistische baas of een collega hebt, kun je last krijgen van alles van koortslip tot verkoudheid, vermoeidheid, dermatitis, etc.

Ook dit komt weer door acute stress die je interne evenwicht verstoort. Het komt door hogere niveaus van cortisol en adrenaline in je lichaam. Als deze situatie maandenlang aanhoudt, kunnen de gevolgen nog gevaarlijker zijn.

4. Cardiovasculaire gezondheid, het pijnlijke hart

Een van de grootste vijanden van je hart is adrenaline. De afgifte ervan is essentieel op die momenten dat je bijvoorbeeld moet handelen of ontsnappen aan een waargenomen bedreiging.

In een stressvolle situatie terechtkomen met een ongunstig figuur heeft invloed op je hart. Je adrenaline stijgt wanneer je acute stress ervaart. Dit vertaalt zich in een verhoogde hartslag en bronchodilatatie. Je krijgt last van tachycardie, duizeligheid, vermoeidheid en een gevoel van verdrinking. Dit zijn het soort ervaringen die niet langdurig in stand moeten worden gehouden.

Narcisten investeren veel energie in het manipuleren van je en het consumeren van je gevoel van eigenwaarde om je onder hun controle te houden. De effecten van deze voortdurende behandeling kunnen ernstige gevolgen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid.

5. Geestelijke gezondheid

Naast uitputting, hoofdpijn, darmstoornissen en tachycardie hebben narcisten ook invloed op je geestelijke gezondheid. In de regel zijn veel van deze lichamelijke effecten ook somatische symptomen van het emotionele lijden waaraan ze je onderwerpen.

De meest voorkomende geestelijke aandoeningen zijn de volgende:

  • Angst.
  • Chronische stress.
  • Posttraumatische stressstoornis.
  • Depressie.
  • Eetstoornissen.

Veel van deze psychologische werkelijkheden zijn gebaseerd op de vernietiging van het gevoel van eigenwaarde, samen met gevoelens van schaamte en hulpeloosheid. Ze laten je vaak vastzitten, niet wetend hoe te reageren op het narcistische misbruik.

Vrouw in therapie
Narcisten kunnen je op vele manieren ziek maken. Therapie is de beste strategie om hun impact te genezen.

Slotopmerking

Narcisten kunnen je ziek maken en dat doen ze op meerdere manieren. De ‘virale belasting’ die ze achterlaten hangt echter af van de tijd dat je onder hun invloed blijft. Daarom, hoe minder je jezelf blootstelt aan hun aanwezigheid en behandeling, hoe minder schadelijk ze zullen zijn voor je welzijn.

Ook moet worden opgemerkt dat het verbreken van het contact met deze problematische persoonlijkheden niet altijd synoniem is met genezing. In de regel zullen lichamelijke symptomen eerder verdwijnen dan geestelijke problemen. Daarom merk je vaak dat je een stil maar verwoestend trauma met je meedraagt.

Tot slot, als je een narcistische relatie hebt overleefd, aarzel dan niet om gespecialiseerde hulp te vragen als je voelt dat je die nodig hebt. Alleen dan zul je in staat zijn om alles in je leven wat kapot is te herstellen en de symptomen te genezen waarmee de narcist je achterliet.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • McGaughey, Kara D., Tulay Yilmaz-Swenson, Nourhan M. Elsayed, Dianne A. Cruz, Ramona M. Rodriguiz, Michael D. Kritzer, Angel V. Peterchev, Jeffrey Roach, William C. Wetsel, and Douglas E. Williamson. “Relative Abundance of Akkermansia Spp. and Other Bacterial Phylotypes Correlates with Anxiety- and Depressive-like Behavior Following Social Defeat in Mice.” Scientific Reports 9, no. 1 (March 1, 2019): 3281.
  • Patton SC, Szabo YZ, Newton TL. Mental and Physical Health Changes Following an Abusive Intimate Relationship: A Systematic Review of Longitudinal Studies. Trauma Violence Abuse. 2022 Oct;23(4):1079-1092. doi: 10.1177/1524838020985554. Epub 2021 Jan 20. PMID: 33468040.
  • You DS, Albu S, Lisenbardt H, Meagher MW. Cumulative Childhood Adversity as a Risk Factor for Common Chronic Pain Conditions in Young Adults. Pain Med. 2019 Mar 1;20(3):486-494. doi: 10.1093/pm/pny106. PMID: 30011037; PMCID: PMC6387984.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.