Wat is het verband tussen maagpijn en geestelijke gezondheid?

Wat is het verband tussen maagpijn en geestelijke gezondheid?
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 09 april, 2019

Angstgevoelens en stress zijn problemen van de geestelijke gezondheid. Ze kunnen echter ook een verstoring van het fysiologisch evenwicht veroorzaken. Deze disbalans kan op meerdere manieren tot uiting komen.

Een voorbeeld hiervan is maagpijn. Het is dus heilzaam het niveau van jouw dagelijkse zorgen onder controle te houden. De reden is dat het een uitstekende manier is om jouw algemeen welzijn te vergroten.

Alles wat op het psychologische niveau gebeurt, tast immers onvermijdelijk ook het lichamelijke niveau aan. Een geestelijk evenwicht bewaren is dus fundamenteel om in staat te zijn ongemak in al zijn vormen af te weren.

Dagelijkse problemen kunnen we niet vermijden. In het ideale geval moeten mensen toch proberen om in een rustige toestand te blijven. Ze mogen dus niet toelaten dat hun problemen hun kalmte verstoren.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) heeft samen met de World Bank Group een persbericht verstuurd getiteld Investeren in de behandeling van depressie en angstgevoelens keert viervoudig terug. In dit bericht vermeldde de WGO dat gewone geestesstoornissen overal ter wereld toenemen.

“Humanitaire noodsituaties en voortdurende conflicten laten de behoefte steeds verder stijgen aan een schaalvergroting op vlak van behandelingsmogelijkheden. De WGO schat dat tijdens noodsituaties maar liefst 1 tot 5 personen beïnvloed worden door depressie en angstgevoelens.”

-Wereldgezondheidsorganisatie-

Tussen 1990 en 2013 is het aantal mensen met angststoornissen of depressie op wereldvlak met 50 % gestegen. Dit betekent met andere woorden dat vandaag wellicht 615 miljoen mensen aan één van deze aandoeningen lijden.

Geestelijke gezondheid, een prioriteit

De geestelijke gezondheid moet een prioriteit zijn

Arthur Kleinman is professor Medische Antropologie en Psychiatrie aan de universiteit van Harvard. Hij is een expert in de geestelijke gezondheid. Kleinman heeft verschillende onderzoeken uitgevoerd in verband met sociaal lijden en geestelijke gezondheid.

De geestelijke gezondheid is een enorm probleem voor de volksgezondheid. Dit is wat de WGO vermeld heeft.

“De geschatte kosten van grootschalige behandeling, en dan vooral van psychosociale begeleiding en antidepressiva medicatie, bedroegen 147 miljard USD.” 

Toch heeft men ook vermelding gemaakt van het feit dat de voordelen de kosten ver overstijgen.

“We moeten nu behandeling voorzien voor de mensen die dit het meest nodig hebben en in de gemeenschappen waarin zij leven. Tot we dit doen, zal de geestelijke gezondheid het potentieel van mensen en economieën overschaduwen.”

-Arthur Kleinman-

In deze zin verzekert de WGO ook dat het essentieel is dat we de diensten voor geestelijke gezondheid op een wereldwijd niveau uitbreiden. Als resultaat zullen we dan in staat zijn om voor het welzijn te zorgen van de volledige bevolking en op verschillende socio-economische niveaus.

De WGO verduidelijkt ook dat de Duurzame Ontwikkelingsdoelen die door de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties goedgekeurd zijn, voorstellen om tegen 2030 voortijdige sterfgevallen als gevolg van niet-besmettelijke ziekten met een derde te verminderen. Het plan is om dit verwezenlijken door de preventie en de behandeling van geestesziekten te bevorderen.

Maagpijn genezen

Het kan echt moeilijk zijn om met maagpijn om te gaan. Als je last hebt van maagpijn, dan is het aanbevolen om jouw niveau van angstgevoelens te laten dalen. Die angstgevoelens kunnen namelijk de oorzaak zijn van jouw symptomen.

Als je aanhoudende symptomen hebt, dan kan je echter best een deskundige raadplegen. Die kan bepalen wat de oorzaak is en tegelijkertijd de juiste behandeling voorstellen.

In het algemeen veroorzaakt angst indigestie en acute maagpijn. Vaak ontdekken we het niet op tijd. Maagpijn is het duidelijke resultaat van een leven in dagelijkse chaos. Deze manier van leven is vervuld van verschillende zorgen die het lichaam raken.

“De geestelijke gezondheid moet op wereldvlak een humanitaire en ontwikkelingsprioriteit zijn – en een prioriteit in elk land.”

-Arthur Kleinman-

Maagpijn genezen

Wanneer maagpijn chronisch wordt, dan veroorzaakt het een ravage. We kunnen niet goed slapen. Ons verteringssysteem begint ook slecht te werken. Bovendien is onze geestesgesteldheid vatbaar voor negativiteit.

Wanneer we ons ongemakkelijk beginnen voelen, dan raadplegen we best een specialist. Maagpijn of elke andere vorm van kwaal is in feite een waarschuwing die we op tijd moeten evalueren zodat we elke soort abnormaliteit kunnen vaststellen.

Deze verstoring van het lichamelijke evenwicht zal inderdaad alle systemen van ons lichaam aantasten. Het veroorzaakt eveneens een ongemak dat het algemeen welzijn beïnvloedt.

Maagpijn kan dus een signaal zijn dat er iets in ons leven is dat we moeten veranderen. Doen we dit niet, dan kunnen we last krijgen van een slechte gezondheid. 


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.