Geestelijke stoornissen als huizen voorstellen: hoe ziet dat eruit?

Geestelijke stoornissen als huizen voorstellen: hoe ziet dat eruit?
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 15 november, 2022

Als we geestelijke stoornissen als huizen voorstellen, dan zou depressie het eenzaamste huis zijn. Angst zou eruitzien als een verstikkende gevangenis. Het huis voor slapeloosheid was bewoond door klokken zonder wijzers want de tijd zou er stilstaan.

Dat is tenminste wat Federico Babina dacht. Babina is een Italiaanse architect. Hij wou de wereld tonen hoe het eruit zou zien als onze geesten plotseling gevangenissen werden.

Iedereen die ooit aan één van deze geestelijke stoornissen geleden heeft, zal zich ongetwijfeld herkennen in zijn interessante maar indrukwekkende kunstwerk. Eigenlijk hoef je het niet zelf ervaren te hebben om het te begrijpen. Iedereen zal het immers begrijpen, als ze ooit in contact gekomen zijn met iemand met Alzheimer, schizofrenie, autismespectrumstoornis, een fobie, chronische slapeloosheid enzovoort.

“Geestelijke pijn is minder dramatisch dan lichamelijke pijn, maar het komt vaker voor en is ook moeilijker te dragen.”

-C. S. Lewis-

Het is niet ongebruikelijk om deze metafoor toe te passen. Geestelijke stoornissen stelt men dan voor in de vorm van plaatsen waar mensen gevangen komen te zitten, geïsoleerd of verloren raken. De meeste mensen vinden dit misschien duidelijk. Toch zijn er nog steeds anderen die het niet zien en het niet begrijpen. Of we dit nu willen of niet, geestelijke stoornissen zijn in onze samenleving nog steeds een taboe.

De geest van iedere persoon heeft dikke muren die het gescheiden houden van de wereld. Dat is wat Federico Babina gelooft. Hij wou zijn kunst gebruiken om de moeilijkheden bij deze geestelijke aandoeningen en stoornissen voor te stellen. Hij gaf dit project de naarm ‘Archiatric’. Het is de moeite waard het te bekijken.

De voorstelling van geestelijke stoornissen als huizen

1. Depressie

Ten eerste bekijken we depressie. Het is één van de meestvoorkomende geestelijke stoornissen. De Wereldgezondheidsorganisatie beschouwt het een epidemie. Ze verwachten dat het de volgende paar jaren één van de meest verspreide oorzaken zal zijn die mensen onbekwaam maakt.

Veel mensen weten niet dat een persoon met een depressie meer risico loopt om hartproblemen, diabetes en zelfs middelengebruik. Het is dus een ernstige werkelijkheid. Bovendien tast het de kwaliteit van leven van een persoon enorm aan en neemt het bijna alles in beslag…

Depressie voorgesteld als een huis

2. Angst

Voor Federico Babina is angst een huis in ketens. Het is omheind door prikkeldraad. Op die manier houdt het de bewoners gevangen en verstikt hen. Zoals je kan zien stelt de kunstenaar angst ook voor als een huis zonder ramen of deuren. Angst sluit jou op en laat jou geen uitweg…

Het huis dat angst voorstelt

3. Schizofrenie

Het volgende huis stelt schizofrenie voor. Dat is een ernstige geestelijke stoornis waarbij er sprake is van voortschrijdende psychologische achteruitgang. Vaardigheden die verbonden zijn met redeneren, informatie verwerken, waarneming, wilskracht en emoties verminderen.

De geest is versplinterd en ongeorganiseerd. Op een onherstelbare en verschrikkelijke manier begint de geest uiteen te vallen. Federico Babina stelt het goed voor in zijn beeld. Je kan zien hoe de bewoner aan een afbrokkelend huis hangt.

We mogen ook niet vergeten dat schizofrenie ook min of meer een premature vorm van dementie is. Bovendien is er nog iets dat velen niet weten. Mensen met deze stoornis overlijden meestal vroegtijdig.

De voorstelling van schizofrenie als een huis

4. De ziekte van Alzheimer

De ziekte van Alzheimer is één van de treurigste geestelijke stoornissen. Het heeft een enorme invloed op de familie van de patiënt. Bovendien is er momenteel nog geen manier gevonden om Alzheimer om te keren. Als deze aandoening een huis was, dan zou het een gebouw in verval zijn. Een huis dat ooit mooi was maar nu barsten vertoont. Het rot weg en lost langzaam op…

Het huis dat Alzheimer voorstelt

5. Autismespectrumstoornis

De laatste stoornis waarover we het hebben is de autismespectrumstoornis. Dit is een neurobiologische ontwikkelingsstoornis. Net als de medische terminologie aantoont, bevindt elke patiënt zich op een bepaald punt van het brede spectrum. Geen twee kinderen of twee volwassenen hebben dezelfde kenmerken. Elk individu zal enigszins repetitieve gedragingen vertonen maar hun verstandelijk potentieel en gebruik van de taal verschilt op een ruime manier.

Vele mensen in het spectrum van autisme hebben toch één ding gemeenschappelijk: sociale afzondering. Als we deze aandoening dus als een huis zouden voorstellen, dan zou het eigenlijk een huis in een ander huis zijn. Het is eigenlijk een psychologisch doolhof.

Autismespectrum voorgesteld als een huis

Zoals je kan zien in het werk van Federico Babina, kan een persoon op vele verschillende manieren geestelijke stoornissen vertonen. Ze hebben echter allemaal één ding gemeenschappelijk: lijden  en afzondering. De mensen met deze stoornissen, individuen die een naam en een persoonlijkheid hebben, stellen soms vast dat de muren van hun eigen huis hen insluiten.

Als lezers meer te weten willen komen over de werken van deze architect en zijn project ‘Archiatric’, dan kunnen ze deze video bekijken.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.