Luister naar wat je grootmoeder zegt

Grootmoeders hebben veel kennis om te delen. Je moet luisteren naar wat ze zeggen.
Luister naar wat je grootmoeder zegt

Laatste update: 01 oktober, 2021

Je hoeft geen psycholoog te zijn om menselijk gedrag te begrijpen. In feite ben je omringd door oases van wijsheid. Je hoeft alleen maar te denken aan de dingen die je grootmoeder zegt.

Een oud Spaans spreekwoord zegt: “De duivel weet meer omdat hij oud is dan omdat hij de duivel is.” Het is zeker waar dat wijsheid niet alleen een kwestie is van intelligentie, vaardigheid of academische studie. In feite verwerf je een groot deel van uw leerproces van je geleefde ervaringen.

Je grootmoeder zou hier waarschijnlijk uitgebreid over kunnen praten. De levenservaring van onze ouderen leidt ertoe dat ze zich bewust zijn van veel dingen en we zouden er goed aan doen om ze te onthouden.

Een oudere man lacht

Gezegden van je grootmoeder

Schijn bedriegt

Dit gezegde kan leiden tot wantrouwen. Er zijn echter twee elementen. Uiterlijk kan zowel op een goede als op een slechte manier bedrieglijk zijn. Hoe dan ook, je moet een boek nooit beoordelen op zijn omslag.

Dit kan net zo relevant zijn op het gebied van geestelijke gezondheid. Je moet er niet vanuit gaan dat het goed gaat met iemand, alleen maar omdat het zo lijkt. Menselijk lijden is niet met het blote oog te zien. In feite kan iemand, ook al glimlacht hij en lijkt hij opgewekt, diep vanbinnen lijden. Hij of zij lijkt misschien kalm aan de oppervlakte, maar voelt veel emoties.

Neem de tijd

Je haasten maakt je niet behendiger of nauwkeuriger. Bovendien besteed je veel tijd aan het nadenken over wat je later moet doen, zonder enige aandacht te schenken aan wat je op dit moment doet.

Terwijl je aan het ontbijten bent, denk je aan de lunch, als je aan het werk bent, denk je aan wanneer je klaar bent voor de dag. In feite, soms, zelfs als je klaar bent met de dag, ga je terug naar het denken over je werk.

Het is verstandig om dit in gedachten te houden bij het overwegen van je emotionele welzijn. Door dingen langzaam te doen en gefocust te blijven, voel je je beter.

Eten, douchen en wandelen worden compleet nieuwe ervaringen als je ze de volledige aandacht geeft die ze verdienen.

In de psychologie gebruiken we mindfulness om dit te bereiken. Het betekent bewust worden van de sensaties en ervaringen van het hier en nu. Dit vertraagt je, stelt je in staat de situatie in te schatten en kalm te blijven in tijden van stress.

Maak je geen zorgen over wat anderen denken

Luis de Góngora, de Spaanse dichter, bekritiseerde de luxe en het uiterlijk vertoon van zijn tijd in het gedicht “Ándeme yo caliente y ríase la gente” (“Laat de mensen maar lachen zolang ik warm ben”). Wat hij eigenlijk bedoelde was: wat maakt het uit wat mensen denken? Cervantes verwees ook naar de uitdrukking van de Góngora in zijn beroemde Don Quichot.

Deze leer is van generatie op generatie doorgegeven. In feite zou je van tijd tot tijd een moment moeten nemen om jezelf af te vragen of je je leven leidt volgens je eigen regels of die van anderen.

Hoe vaak weerhoud je jezelf ervan iets te zeggen alleen maar vanwege wat anderen zouden kunnen denken? Hoeveel energie verspil je aan je zorgen maken over de mening van anderen?

Het is de moeite waard om jezelf deze vragen van tijd tot tijd te stellen. Dan kun je bedenken of je besluit te zwijgen of dat je doet wat je wilt en “de mensen laat lachen.”

Een vrouw die denkt.

Voorkomen is beter dan genezen

Door voor je lichamelijke gezondheid te zorgen als je je goed voelt, kun je dat ook blijven. Als je je vervolgens niet goed voelt, zullen je eerdere goede gewoonten je niet zo veel laten beïnvloeden door de ziekte.

Zo is het ook met geestelijke gezondheid. Het cultiveren van je emotionele welzijn zal je er niet van weerhouden verdriet, ongemak, frustratie of angst te voelen. Het zal je er echter van weerhouden om er te veel in op te gaan.

Voor jezelf zorgen betekent elke dag een beetje voor jezelf doen. Zorg ervoor dat je goed eet, voldoende beweegt en in contact blijft met je dierbaren. Met andere woorden, jezelf op de eerste plaats zetten. En luister vooral goed naar wat je grootmoeder zegt!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.