Lisa Simpson: de druk van slim zijn

Lisa Simpson: de druk van slim zijn

Laatste update: 08 mei, 2019

The Simpsons is misschien wel de meest populaire geanimeerde sitcom aller tijden. Bijna iedereen heeft wel eens minstens één aflevering van deze serie gezien. Wat ligt er nu echt achter de grappen die ze maken in de show? In dit artikel reflecteren we op de sociale vooroordelen van de show door het personage Lisa Simpson.

The Simpsons is een geanimeerde sitcom van Matt Groening voor Fox Broadcasting Company. Het serie maakte zijn debuut in 1989 en is sindsdien altijd op televisie geweest. Het is een van de meest iconische Amerikaanse televisieprogramma’s.

Het programma draait om de familie Simpson, een parodie op Groening’s eigen familie. Homer, Marge, Bart, Lisa en de kleine Maggie vormen de familie Simpson. Deze familie woont in de fictieve stad Springfield, die symbool staat voor de kleine en afgelegen dorpen van de Verenigde Staten.

Deze geanimeerde sitcom is vooral een parodie op de Amerikaanse cultuur, de samenleving en de gebruiken. Het is echter ook een satirische weergave van de menselijke toestand. Sommige fans beweren zelfs dat The Simpsons een nieuwe manier is om filosofie te laten zien, en ook ethische en morele debatten.

Het personage Homer vertegenwoordigt bijvoorbeeld een blanke arbeider. De hobby’s van Homer draaien om eten en televisie. Zijn vrouw Marge is een huisvrouw die verantwoordelijk is voor de zorg voor de kinderen en hun huis.

De oudste zoon, Bart, is een exacte replica van zijn vader en heeft geen academische of professionele ambities. Lisa is een 9-jarig vroegrijp en uiterst intelligent meisje. Tot slot is er nog baby Maggie.

De familie Simpson

Na de “gouden eeuw”

In 2018 kwam het negenentwintigste seizoen van  The Simpsons ten einde. De show is niet meer wat het ooit was. Veel van de meest toegewijde fans van de show zijn van mening dat The Simpsons een “gouden tijdperk” had dat bestond uit de eerste 13 seizoenen, min of meer. In deze gouden eeuw was de toon van de sitcom een stuk lichter.

Voor deze groep volgers nam de ontwikkeling van de personages in The Simpsons na de gouden eeuw een opmerkelijke wending. Dit betekent dat elk personage makkelijker te begrijpen is. Ze kwamen tot de conclusie dat de schrijvers al die ‘onzinnige’ humor kwijt waren om het plot te verbeteren.

Lisa Simpson: het zwarte schaap van de familie

Interessant is dat het karakter van Lisa Simpson na het tiende seizoen is veranderd. De verandering was subtiel, maar werd in de loop van de tijd duidelijker merkbaar. De producenten van de show begonnen dit personage op oneerlijke en onnodige wijze te straffen.

De andere personages worden meestal beloond na kleine straffen. Deze beloningen variëren van persoonlijke groei, liefde en genegenheid tot de goedkeuring van de gemeenschap. We zien echter voortdurend dat niemand ooit de pijn en het lijden van Lisa Simpson beloont.

Lisa Simpson is een verloren en eenzaam personage. Ze vindt zelden troost ergens in en ze toont zelfs tekenen van depressief gedrag. Door haar intelligentie en haar interesse in leren, zien mensen Lisa als een “betweter” en pesten haar hiervoor.

Het leven in een maatschappij die neerkijkt op intelligentie

Lisa Simpson is duidelijk anders dan de andere leden van haar familie. Ze weet veel over muziek en literatuur, maar ook over wetenschap. Ze is vernuftig, wil meer leren over de wereld en, nog belangrijker, wil geen genoegen nemen met een eenvoudig dorpsleven.

Haar intelligentie maakt haar anders dan de rest. Haar intelligentie lijkt echter de reden te zijn waarom ze nooit geluk zal vinden. In verschillende afleveringen benadrukt The Simpsons het idee dat Lisa nooit echte vrienden zal hebben.

Er zijn maar weinig afleveringen waarin Lisa mensen vindt met wie ze overweg kan. Helaas verdwijnen deze vrienden ook altijd op de een of andere manier.

The Simpsons, een satire van het dagelijks leven, lijkt het idee te steunen dat uitzonderlijke mensen niet gelukkig kunnen zijn. Het is alsof intelligentie indruist tegen de dagelijkse tevredenheid.

Er is geen enkele echte reden waarom een intelligent persoon niet gelukkig kan zijn. Er bestaat een mythe dat onwetendheid als een zegen wordt beschouwd. Hoewel iets niet begrijpen of niet weten niet noodzakelijkerwijs een slechte zaak is, is het kunnen begrijpen van de wereld is een deugd die  geprezen moet worden.

Lisa Simpson is verdrietig

Het is belangrijk om sterk te zijn

Westerse samenlevingen maken vaak degenen die graag over verschillende dingen leren belachelijk. Desondanks is het belangrijk om te onthouden dat geluk een beslissing is. Het kan moeilijk zijn om directe en indirecte aanvallen te weerstaan als je het gevoel hebt dat je tot de minderheid behoort.

Er zullen echter altijd andere mensen zijn met dezelfde voorkeuren en interesses als jij. Als jij je verwant voelt met Lisa Simpson, blijf dan gewoon zoeken totdat je een groep vrienden vindt waarmee je je kennis kunt delen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.