Wat als je je eenzaam voelt wanneer je alleen bent?

Wat als je je eenzaam voelt wanneer je alleen bent?
Fátima Servián Franco

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Fátima Servián Franco.

Laatste update: 27 december, 2022

Als je je eenzaam voelt wanneer je alleen bent, verkeer je in slecht gezelschap. Waarom hebben we de neiging om afzondering uit de weg te gaan? Waarom willen zoveel van ons continu mensen om zich heen hebben? Er zijn mensen die koste wat het kost alleen zijn en eenzaamheid uit de weg gaan.

Ze maken duizenden plannen zodat ze altijd maar iets te doen hebben en zijn bang om zich eenzaam te voelen. Ze willen niet met zichzelf vast komen te zitten in de stilte en voelen een enorme drang om bij anderen te zijn. Dit alles zodat ze zichzelf en de stilte maar niet onder ogen hoeven te komen.

Je kunt echter veel leren van afzondering. Het kan je leren om bepaalde dingen te overwinnen, zoals je angsten. Het kan je dingen helpen bereiken. Sterker nog, het “alleen zijn” leren verdragen kan je nog verder brengen dan welk gezelschap dan ook. Je moet gewoon weten waar je moet zoeken voor de leerzame elementen.

Het bitterste onderdeel van afzondering is het gevoel dat je niet geliefd, beschermd of gewaardeerd bent. Kiezen voor afzondering geeft je niet per se het fijnste gevoel, maar het kan je wel enorm helpen te groeien.

Als je je alleen voelt, moet je niet meteen op zoek gaan naar andere mensen. Vind in plaats daarvan een manier om iets positiefs uit dit soort situaties te halen. Dat kan echt helpen.

De enige stem die je hoort wanneer je alleen bent, is je interne dialoog

Afzondering is een sterke bouwsteen voor je geest en je animo. Gebruik het dus als een middel om je persoonlijke groei mee mogelijk te maken. Wanneer je alleen bent, is de enige stem die je hoort je eigen. Het is de interne dialoog die je vaak oncomfortabel laat voelen.

Je hebt wellicht al zolang je je kunt herinneren geprobeerd het te laten verdwijnen in een zee van herrie en andere mensen. Het is niet echt het eenzaam zijn dat je bang maakt, maar juist wat je tegen jezelf hebt te zeggen.

Als je je alleen voelt, verkeer je alleen in slecht gezelschap. Vergeet nooit dat afzondering de plek is waar zelfbewustzijn de regie heeft.

Eenzaam voelen

Alleen zijn is een soort dieet voor je geest. Hoe stil en licht je geest ook is, het is en blijft een van de meest geweldige krachten die je hebt. Deze hoort dan ook gevoed te worden, en dat kan door je af en toe eens af te zonderen. Alleen zijn is namelijk een natuurlijk iets voor ons mensen.

Het is een fundamenteel onderdeel van wie we zijn. We treden allemaal in ons eentje deze wereld binnen en we zullen de wereld op dezelfde wijze verlaten.

Je zult niks in de afzondering vinden dat niet al in jou leeft. Daarom zijn momenten alleen de beste kansen om jezelf eens beter te leren kennen. Weten hoe je naar jezelf kunt luisteren is de beste remedie voor de angst om alleen te zijn.

Als je je alleen voelt, loopt iets niet helemaal naar behoren. Je moet afzondering gaan zien als een vriend die je het gezelschap geeft waar je naar op zoek bent.

Het eerste dat je zult moeten doen om tot een gezonde interne dialoog te komen, is jezelf leren begrijpen en waarderen. Luisteren, accepteren en erkennen wat je jezelf te zeggen hebt opent de deur naar een warme plaats waar je je beschermd zult voelen.

“Eenzaamheid draagt bij aan de schoonheid van het leven. Het voegt een speciale branding aan de zonsondergangen toe en laat de nachtlucht beter laten ruiken.”

-Henry Rollins-

Als je je eenzaam voelt, onthoud dan dat afzondering het enige is dat je nooit zal verlaten

Afzondering is het enige dat je nooit zal verlaten. Deze zin suggereert een zekere soort ironie, natuurlijk, maar ook een oncomfortabele waarheidIeder van ons heeft zich op een zeker moment wel eens verlaten gevoeld. 

Dat heeft ons gedwongen om een diepe, pijnlijke onafhankelijkheid te omarmen. Wanneer je nergens meer terecht kunt, zal deze onafhankelijkheid je altijd opvangen.

Afzondering is het beste gezelschap dat je ooit zult vinden. Als je hier uit eigen wil voor kiest, kun je het inzetten om alles wat je denkt en voelt te beheren en organiseren.

Iemand in haar eentje

We denken allemaal dat volwassen zijn betekent dat je onafhankelijk moet zijn en niemand nodig mag hebben. De zoektocht naar die onafhankelijkheid kan je echter veel leed brengen. Daarom voelt bijna iedereen zich op een gegeven moment wel alsof hij het begeeft onder het gewicht van eenzaamheid.

“Het is makkelijk in de wereld volgens de mening van de rest te leven. Het is makkelijk om in afzondering volgens onze eigen mening te leven. Echter, de daadwerkelijk geweldige man is degene die in het midden van de grote menigte de zoetheid van onafhankelijke afzondering aanhoudt.”

Ralph Waldo Emerson

Het is belangrijk te onthouden dat wanneer je je eenzaam, onbeschermd en verlaten voelt, je juist met jezelf alleen moet zijn. Dit is wanneer je jezelf stevig moet vastpakken. Omarm jezelf tot je het gevoel hebt dat je echt “samen” met jezelf bent. Dit is een van de grootste, mooiste ironieën van het leven.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.