Lijd jij aan pijn op de borst door angst?

Angst uit zich bijna altijd met lichamelijke symptomen. Verschillende mensen ervaren verschillende symptomen, maar een van de meest vervelende is pijn op de borst. Blijf lezen om meer te weten te komen over dit fenomeen en hoe je het verschil kunt zien tussen angst-geïnduceerde pijn op de borst en iets ernstigers.
Lijd jij aan pijn op de borst door angst?
Andrés Navarro Romance

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Andrés Navarro Romance.

Laatste update: 27 december, 2022

Lijd jij aan pijn op de borst door angst? Als je last hebt van angstgevoelens, weet je dat het een tol kan eisen op je lichaam. Angst kan verschillende fysieke symptomen veroorzaken en iedereen ervaart angst anders.

Misschien voel je je angstig als je niet kunt ademen of als je je misselijk of duizelig voelt. Sommige symptomen gaan verder dan eenvoudige fysiologische activering en kunnen behoorlijk eng zijn. Een van die symptomen is door angst veroorzaakte pijn op de borst.

Hoewel veel angstsymptomen niet zo merkbaar zijn, is door angst veroorzaakte pijn op de borst een van de meest verontrustende voor degenen die het ervaren. Dat komt omdat het bijna precies hetzelfde voelt als de pijn op de borst die je zou kunnen ervaren tijdens een hartaanval.

Je pijn op de borst kan erop wijzen dat je angstig bent of dat je een dringend gezondheidsprobleem hebt. Daarom is het zo belangrijk om de oorzaak van je pijn op de borst te achterhalen.

Wanneer een of meer kransslagaders worden geblokkeerd of scheuren, stoppen ze met het leveren van bloed (dat zuurstof en voedingsstoffen bevat) aan delen van je hart. De reactie van je lichaam op die situatie is het sturen van pijnsignalen naar je hersenen om je te laten weten dat er iets niet in orde is.

Vrouw met pijn op de borst

Waar komt de pijn vandaan?

Hoewel de pijn die je voelt uit je hart komt, manifesteert de pijnlijke sensatie zich eigenlijk ergens anders. In dit geval, je borstkas. Dat is precies het soort pijn dat de meeste mensen uitsluitend associëren met een hartaanval.

Het is dus geen verrassing dat als je een scherpe pijn voelt rond je borst, je aanneemt dat je een soort hartprobleem hebt. Er zijn echter veel redenen waarom je pijn op de borst zou kunnen hebben, zoals:

 • Een cardiovasculaire gebeurtenis (wat inderdaad een hartprobleem is)
 • Trauma (een wond)
 • Osteoarticulaire problemen
 • Spierverwondingen
 • Tumoren
 • Verhoogd hartminuutvolume
 • Somatisatie van angstgevoelens

Het laatste punt op de lijst is hetgeen we in dit artikel bespreken. Het is niet alleen heel gewoon, maar het kan een teken zijn dat je extreme niveaus van stress ervaart.

Waarom veroorzaakt angst pijn op de borst?

Er is een fenomeen tussen het fysieke en het fysiologische in, genaamd somatisatie. Het is het onderwerp geweest van uitgebreide onderzoeken door zowel psychologen als artsen.

In principe is somatisatie de lichamelijke manifestatie (in de vorm van pijn, abnormale bewegingen, gezondheidsproblemen, huidaandoeningen, enzovoort) van interne emotionele toestanden.

Wanneer je intense emoties ervaart, hebben ze de neiging om te correleren met een gevoel in de borstkas. Daarom heb je, als je echt gelukkig bent, het gevoel dat je hart “op het punt staat te barsten.” Ook kan iets heel onaangenaams een ongemakkelijk gevoel in je borstkas veroorzaken.

Als gevolg daarvan is de borstkas het gebied van het lichaam waar de angst zich vaak manifesteert. Het gevoel waar mensen het vaakst over klagen is pijn.

Hoewel deze somatisatie vrij vaak voorkomt en niet gevaarlijk is, duidt het er meestal op dat de patiënt aan extreme angst lijdt.

In het algemeen is door angst geïnduceerde pijn op de borst niet het resultaat van een voorbijgaande of geïsoleerde angstige episode. Integendeel, het is meestal een reactie op intense en langdurige angst. Een dergelijke chronische aandoening kan veel negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn.

Wanneer mensen door angst veroorzaakte pijn op de borst ervaren, hebben ze de neiging om zich nog angstiger te gaan voelen. Dit is een vicieuze cirkel die zich voedt met zichzelf en de situatie nog erger kan maken.

Vrouw met angstgevoelens

Wat is het verschil tussen door angst veroorzaakte borstpijn en iets ernstigs?

Als je pijn op de borst hebt, moet je eerst medische hulp zoeken. Misschien heb je te maken met een ernstig gezondheidsprobleem. Probeer echter rustig te blijven. Als je van streek raakt over iets wat misschien niet zo erg is zal dat je niet helpen, wat het probleem ook is.

Wanneer je pijn op de borst een teken is van een hartprobleem, zul je meestal andere tekenen en symptomen hebben. Als de hoofdoorzaak angst is, kan de pijn op de borst je enige symptoom zijn. Enkele andere symptomen van hartproblemen zijn:

 • Je hartslag wordt onregelmatig en zwak
 • Je hebt koude rillingen
 • Mogelijk daalt je bloeddruk
 • Je voelt je duizelig en zwak
 • Misschien val je flauw
 • De pijn is hard en stekend. Het voelt alsof er iets door je borstkas gaat van voor naar achter of het schiet in de richting van je linker arm of nek
 • Het is gebruikelijk om tegelijkertijd spijsverteringsproblemen te hebben, zoals maagpijn, indigestie, maagklachten, misselijkheid of zelfs braken
 • Je huid ziet er bleek uit
 • Je kalmeert, maar je pijn gaat niet weg

Samenvattend: als je pijn op je borst voelt, kun je het beste professionele hulp zoeken om de oorzaak te achterhalen, vooral als je problemen hebt met angst. Zelfs als het niet het teken is van een hartprobleem, moet je het serieus nemen.

Ook moet je proberen activiteiten en gewoontes te vinden die je helpen om je angst en stress te verminderen. Je lichaam zal je dankbaar zijn!  Wellicht ook interessant voor jou

Somatische symptoomstoornissen: symptomen en behandeling
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Somatische symptoomstoornissen: symptomen en behandeling

Somatische symptoomstoornissen brengen de moeilijkheid van het scheiden van de effecten die lichaam en geest hebben op iemands gezondheid aan het l...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


 • Eifert, G. H., Zvolensky, M. J., & Lejuez, C. W. (2000). Heart-focused anxiety and chest pain: A conceptual and clinical review. Clinical Psychology: Science and Practice7(4), 403.
 • Eifert, G. H. (1992). Cardiophobia: a paradigmatic behavioural model of heart-focused anxiety and non-anginal chest pain. Behaviour Research and Therapy30(4), 329-345.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.