Vertrouwen is als een brug gemaakt van kristal, kwetsbaar en doorzichtig, die ons leven verheft. Het opbouwen ervan heeft waarschijnlijk veel tijd en moeite gekost en om deze reden is het onbetaalbaar.
Ondanks het feit dat het het waard is om er al dat werk en al die tijd in te steken en dat vertrouwen ons zo veel geluk brengt, kan het vaak binnen slechts enkele seconden worden vernietigd . Het kan vernietigd worden door onvoorzichtigheid, door egoïsme en door te handelen uit eigenbelang.
Wanneer zoiets belangrijks als het vertrouwen gebroken is, sterft er iets in ons. Dit gebeurt omdat één enkele leugen ervoor kan zorgen dat we duizenden waarheden betwijfelen. Leugens doen ons onszelf betwijfelen en zelfs de ervaringen waarvan we geloofden dat ze het eerlijkst waren.
Leugens hebben korte benen en lange armen
Zoals een gezegde luidt: ‘leugens hebben korte benen…’ – met een leugen schiet niemand dan ook iets op. Onoprechte woorden en daden kunnen degene die ze uitspreekt en verricht niet onderhouden.
Hoe dan ook, betekent het feit dat alles uiteindelijk zal bezwijken onder zijn eigen gewicht niet dat de klap noodzakelijk dramatisch of pijnlijk zal zijn. In feite gebeurt uiteindelijk het tegenovergestelde. De leugen en het verraad creëren een ‘voor en na’ in ons leven.
“Een vogel die in een boom is neergestreken is nooit bang dat de tak zal breken, omdat zijn vertrouwen niet rust op de tak, maar op zijn eigen vleugels…”
De verantwoordelijkheid van verraad
“Zelfs een ezel stoot zich in het algemeen geen twee keer aan dezelfde steen. ” We hebben dit gezegde allemaal weleens eerder gehoord. De uitspraak bevat zeker waarheid, maar we zouden er zorvuldig over na moeten denken.
Het idee is dat we zouden moeten leren van onze fouten en dat we onze mislukkingen niet zouden moeten herhalen, maar als de spreekwoordelijke steen opzettelijk voor onze neus geplaatst wordt, zouden we ons nooit schuldig moeten voelen. Hoe kunnen we ons tenslotte verantwoordelijk voelen voor de daden van anderen? Dit zou gekkenwerk zijn.
Ongeacht wat we wel of niet zouden moeten doen of voelen, is het heel goed mogelijk dat dit idee ons meer dan eens gekweld heeft. We voelen ons misschien dom omdat we in de leugens van een ander trapten. We vertellen onszelf dat we ‘het hadden moeten zien aankomen’, m aar zoals ze zeggen, achteraf is altijd makkelijker praten.
Niemand kan de toekomst zien; iedereen kan voor de gek gehouden worden. Het is eveneens belangrijk om te beseffen dat ook anderen niet perfect zijn. Soms moeten we overwegen dat goede mensen ook fouten maken en ook in deze gevallen moeten we openstaan voor vergeving.
“Na een tijdje zul je leren dat de zon brandt als je jezelf er te veel aan blootstelt. Je zult accepteren dat zelfs goede mensen je af en toe kunnen kwetsen en dat het nodig is dat je ze vergeeft. Je zult leren dat praten de pijn van de ziel kan verzachten… je zult ontdekken dat het jaren kost om vertrouwen op te bouwen en er slechts enkele seconden voor nodig zijn om het te vernietigen en dat ook jij dingen zult doen waar je de rest van je leven spijt van zult hebben.”
–William Shakespeare–
De emotionele wond van verraad
Ondankbaarheid en verraad kwetst ons vooral wanneer het de mensen treft die ons omringen, de mensen van wie we houden, zoals onze partner, onze vrienden of onze familie. Wanneer dit gebeurt, roept het emoties als woede , onmacht en frustratie bij ons op en soms zorgt het ervoor dat we onze zelfbeheersing verliezen.
Het is ook ontzettend pijnlijk (en jammer genoeg gebeurt het maar al te vaak) dat iemand alleen maar iets voor ons doet omdat hij er van ons iets voor terug verwacht. Ook dit is een vorm van verraad. Het kan onze visie breken en onze emotionele wereld volledig op zijn kop zetten.
Niettemin is het zo dat hoewel misleiding ons raakt in het diepste deel van ons hart, het alsnog onzin is dat we onze manier van zijn veranderen en anderen uit wraak of wrok slecht behandelen alleen maar omdat we gekwetst zijn.
Hoe ongelooflijk het ook mag lijken, is dit een veelvoorkomende reactie op een ’emotionele wond’ die is opengehaald en geïnfecteerd is geraakt. Op dezelfde manier, niet per se omdat we gekwetst zijn, vinden we dat we in het gezelschap van anderen over een dikkere huid moeten beschikken. We moeten eens ophouden met onszelf alleen te beschermen tegen degenen die ons al eens gekwetst hebben.
Hoe overwin je leugens, verraad en bedrog
Veiligheid, openheid, eerlijkheid en trouw in onze relaties zijn de belangrijkste pijlers voor het behoud van constante persoonlijke groei . Twijfels, wantrouwen en valsheid zijn alleen maar schadelijk voor ons, verbranden ons en laten ons verbitterd achter.
Tegelijkertijd, en hoewel de achterdocht diep in ons geworteld kan zijn, kunnen we het allemaal overwinnen. Het is normaal dat de twijfel en het wantrouwen groeien wanneer we geconfronteerd worden met dergelijke situaties. Dit betekent echter niet dat we anderen hierdoor over het algemeen moeten wantrouwen.
Nee, aangezien het ontzettend goed mogelijk is dat we meer dan eens in een dergelijke ongewenste situatie zullen verkeren, betekent het dat we zouden moeten begrijpen dat het een kans is om te groeien als mens en om de mensen die ons omringen zorgvuldiger uit te kiezen.