Lichaamsneutraliteit: je lichaam aanvaarden zoals het is
Lichaamsneutraliteit is een vrij recente beweging die opkwam als alternatief voor lichaamspositiviteit. Die laatste stelt dat alle lichamen mooi zijn en dat we ze moeten liefhebben zoals ze zijn. Lichaamsneutraliteit daarentegen wil het lichaam niet vieren, maar het aanvaarden zoals het is, zonder gedwongen te worden het lief te hebben.
De cultuur van het lichaamspositivisme is bekritiseerd. Sommigen zeggen bijvoorbeeld dat er dagen zijn waarop we ons ontevreden voelen over ons fysieke voorkomen en dat dat niet noodzakelijk een slechte zaak is. Als we onszelf echter voortdurend voorhouden dat we van ons lichaam moeten houden, is het mogelijk dat we ons vroeg of laat zo ongemakkelijk voelen dat we er uiteindelijk niet eens meer naar willen kijken.
Sommige specialisten hebben er zelfs op gewezen dat lichaamspositiviteit schadelijk kan zijn voor onze geestelijke gezondheid.
Daarom wint lichaamsneutraliteit steeds meer aan populariteit. Deze beweging pretendeert, in tegenstelling tot lichaamspositiviteit, niet dat we ons lichaam altijd moeten liefhebben, maar gewoon dat we het aanvaarden. Bovendien dat we alle verwachtingen en angst die het niet liefhebben ervan kan veroorzaken, loslaten.
Lichaamsneutraliteit neemt dus de druk weg die ontstaat door voortdurend te proberen ons lichaam lief te hebben. Dat kan frustratie opwekken als niet aan onze verwachtingen wordt voldaan.
Lichaamsneutraliteit
De term, lichaamsneutraliteit werd rond 2015 bedacht als reactie op lichaamspositiviteit (body positivity), toen bloggers, beroemdheden, en sommige specialisten het concept van eigenwaarde los begonnen te koppelen van het fysieke uiterlijk.
Lichaamsneutraliteit streeft ernaar dat we ons eigen lichaam accepteren zoals het is, zonder ons verplicht te voelen het steeds lief te hebben. In plaats van zich op het fysieke uiterlijk te concentreren (met het argument dat alle lichamen mooi zijn), bevordert het ook de functionele erkenning van het lichaam.
Met andere woorden, de erkenning dat het lichaam geweldige dingen kan doen, die verder gaan dan het fysieke uiterlijk. Bijvoorbeeld hardlopen, onze dierbaren omhelzen, een kind baren, ons naar vele plaatsen in de wereld brengen, ons plezier verschaffen, enz.
Lichaamsneutraliteit en geestelijke gezondheid
Het doel van lichaamsneutraliteit is onze relaties met onszelf te helen. Diverse specialisten hebben de voordelen van deze beweging op onze geestelijke gezondheid uitgedrukt. Enkele ervan zijn als volgt:
Minder oordelend
Als we een minder kritische instelling verwerven over het uiterlijk van ons lichaam, zullen we ophouden onszelf en anderen te veroordelen.
Meer empathie
Lichaamsneutraliteit voorkomt dat we te snel over anderen oordelen en stelt ons in staat ons gevoel voor empathie te ontwikkelen. Bovendien helpt het ons om vanuit vriendelijker innerlijke posities te handelen, in plaats van een competitieve mentaliteit te hebben.
Minder stress
Wanneer we besluiten ons lichaam te accepteren voor wat het is en voor wat het kan, neemt ons stressniveau aanzienlijk af. Dit helpt ons ons meer ontspannen en in controle te voelen.
Betere stemmingen
Als we voortdurend denken dat ons lichaam (of onze relaties ermee) niet aan onze verwachtingen voldoet, worden we waarschijnlijk gefrustreerd en humeurig. Door ons lichaam te aanvaarden, zonder ons onder druk gezet te voelen om ervan te houden, zullen we vaker in een beter humeur verkeren dan we misschien voor mogelijk hadden gehouden.
Hoe lichaamsneutraliteit te beoefenen
Als je lichaamsneutraliteit wilt beoefenen, zijn hier enkele tips die je helpen dit perspectief in je leven te integreren.
1. Praat met jezelf
Het aannemen van neutraliteit ten opzichte van je lichaam zal niet van de ene dag op de andere gebeuren, en het zal in het begin ook niet natuurlijk aanvoelen. Een goede manier om te beginnen is door met jezelf over je eigen lichaam te praten. Hier zijn enkele manieren om dat te doen:
- Erken de manieren waarop je lichaam goed werkt. Zeg tegen jezelf dingen als “Mijn armen zijn sterk,” “Mijn benen kunnen eeuwen fietsen,” of “Mijn hersenen denken heel snel.”
- Accepteer naar eigen goeddunken de manieren waarop je lichaam niet goed werkt. Probeer de emotionele last die dit bij je veroorzaakt te overwinnen. Sta jezelf bijvoorbeeld toe feiten te erkennen als “Mijn knieën buigen niet zo gemakkelijk” of “Mijn lichaam past niet comfortabel in restaurantstoelen.” Dit kan je helpen deze aspecten van je leven te accepteren zonder te proberen ze te verbergen of je ervoor te schamen.
2. Vermijd praten over andermans lichaam
Het is heel gewoon om opmerkingen te maken over het fysieke uiterlijk van anderen. Hoewel het niet je bedoeling is te beledigen, kun je mensen vaak kwetsen door ze op bepaalde aspecten van hun lichaam te wijzen. Bijvoorbeeld door te zeggen dat ze te dun of te lang zijn.
Als je lichaamsneutraliteit wilt cultiveren, vermijd dan discussies over andermans lichaam te beginnen. Buig het gesprek af als zulke onderwerpen ter sprake komen.
3. Pas je dieet aan je welzijn aan
Het begrip intuïtief eten past perfect bij lichaamsneutraliteit. Het is gebaseerd op de veronderstelling dat je lichaam de juiste hoeveelheid en het juiste soort voedsel voor zich weet.
Lichaamsneutraliteit beveelt geen specifiek dieet aan. Je kunt dus een eetplan kiezen waarbij je je goed voelt.
4. Doe aan lichaamsbeweging waar je plezier in hebt
Alle lichamen hebben baat bij lichaamsbeweging. De fitness-industrie heeft echter altijd de neiging gehad zich te concentreren op gewichtsverlies, verandering van lichaamsvorm en vetverbranding.
Door je lichaamsgrootte en -vorm te aanvaarden, bevrijd je je van oefeningen die je niet leuk vindt, maar toch doet om vet en calorieën te verbranden. Door je lichaamsneutraliteit eigen te maken, kies je welke activiteiten je graag doet om aan lichaamsbeweging te komen en stop je ermee zodra je moe bent of pijn hebt.
Bedenk tenslotte dat lichaamsneutraliteit geen eenmalige activiteit is. Zoals elk proces kan het lang en langzaam gaan. Dat gezegd hebbende, de voordelen zijn echt lonend.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Pedraz, M. (2010). La construcción social del cuerpo sano. El estilo de vida saludable y de las práctics corporales de la forma como exclusión. Nómadas. Critical Journal of Social and Juridical Sciences, 28(4) ISSN: 1578-6730. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=18118913007