Lezen als bron van emotionele verwerking bij kinderen

Het gebruik van lezen als een bron van emotionele verwerking bij kinderen kan een zeer nuttig hulpmiddel zijn voor hun ontwikkeling op dit gebied. Laten we eens bespreken welke boeken hiervoor het meest geschikt zijn en wat hiertoe leidt.
Lezen als bron van emotionele verwerking bij kinderen
Gema Sánchez Cuevas

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Geschreven door Pedro González Núñez

Laatste update: 27 december, 2022

Lezen is een belangrijke activiteit. Voor kinderen is het zelfs nog belangrijker: ze kunnen lezen gebruiken als een bron van emotionele verwerking. Het is een hulpmiddel voor kinderen om hun eigen emotionele intelligentie te leren kennen en begrijpen.

Lezen gaat veel verder dan het ontcijferen van letters. Naast het interpreteren van hun betekenis, creëert het ook neurologische verbindingen die complexer worden naarmate kinderen groeien.

Als kinderen lezen, worden hun hersenen gevarieerder en gedetailleerder terwijl ze boodschappen interpreteren die hen helpen met hun emotionele geheugen. Van daaruit ontwikkelen ze een gewoonte om te lezen als een essentieel instrument om goede waarden te leren.

Een kind leest een boek

Lezen als emotionele verwerking

Zowel ouders als leerkrachten zijn belangrijke figuren in het leren van kinderen. Ze zijn niet alleen belangrijk voor het leren van formele en theoretische kennis, maar ook voor kennis die meer praktisch is. Emotionele verwerking is een van de gebieden waar zij kunnen helpen.

Volgens deskundigen is het zo dat wanneer ouders taken overnemen die kinderen kunnen doen, de kans groot is dat de kinderen zich minderwaardig voelen, nutteloos, of niet in staat om eenvoudige en routinematige dingen te doen.

Deze versterking van gevoelens van minderwaardigheid kan het kind in een staat van angst houden. Het is dus belangrijk dat volwassenen stoppen en kinderen laten zien dat ze heel goed in staat zijn.

Hoe kunnen volwassenen kinderen laten zien dat ze nuttig zijn en dingen zelf kunnen doen? Met uitstekende emotionele verwerkingsvaardigheden. Lezen is zeker een middel om dit te ontwikkelen.

Welke boeken kunnen ze lezen?

Hoewel elk boek nuttig kan zijn voor emotionele verwerking, zijn bepaalde boeken beter dan andere. Als ouders en leerkrachten zich daarop richten, zal hun emotionele intelligentie toenemen.

Verhalen en toneelstukken die zich richten op filosofie voor kinderen en tieners, psychologie voor kinderen, enzovoort, hebben de meeste kans om hen zover te krijgen dat ze emotionele verwerkingsvaardigheden ontwikkelen.

Ze kunnen hun persoonlijke vaardigheden gebruiken en leren hun gevoelens te kanaliseren. Dit is vooral belangrijk in tijden van overgang. Tussen de leeftijd van zes en acht jaar is zo’n periode en natuurlijk tijdens de adolescentie.

Als je aan je eigen verleden denkt, zit er in elk klassiek verhaal een les verborgen die een “moraal” wordt genoemd. Elk van die stukjes kennis behoort, in zekere zin, tot de wereld van de filosofie.

Vandaag de dag zijn er veel filosofieboeken beschikbaar die gericht zijn op kinderen. Filosofiespecialisten in de wereld van de psychologische opvoeders en deskundigen hebben veel boeken geschreven die de wereld vanuit een kritisch standpunt onderzoeken. Dit helpt kinderen om dichter bij emotionele verwerking en ontwikkeling te komen.

Twee kinderen lezen op het dak

Wat is er te vinden in kinderboeken voor emotionele verwerking?

In dit soort boeken worden meestal leuke verhalen verteld waarin de hoofdpersonen hun eigen emoties moeten interpreteren. Daaruit krijgen ze interessante en praktische lessen over de verwerking van hun gevoelens.

Het is duidelijk dat de lessen die de hoofdpersonen leren van de bladzijde overspringen naar de geest van de kinderen die ze lezen. Daardoor leren zij waardevolle lessen.

Iemand met een nieuw idee is een sukkel totdat het idee slaagt.”

Mark Twain

Auteurs hebben deze zelfde boeken aangepast voor adolescenten. Dit is belangrijk, want in deze tijd voelen velen zich een beetje verloren als ze hun jeugd achter zich laten en beginnen aan de weg naar volwassenheid. Het is een belangrijke fase waarin ze moeten leren om zowel hun emoties als hun emotionele intelligentie te begrijpen en te versterken.

Door te lezen versterken kinderen hun waarden. Tegen de tijd dat ze in de adolescentie komen, hebben ze goede emotionele ervaringen en instrumenten voor hun eigen autonomie ontwikkeld. Dit is allemaal te danken aan het lezen van boeken die speciaal voor hen geschreven zijn.

Kortom, lezen is een bron van emotionele verwerking. Je moet dus gebruik maken van alle mogelijkheden die het biedt om tevreden, gelukkige en verantwoordelijke mensen te vormen. Wellicht ook interessant voor jou

Het magische effect van lezen op de hersenen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Het magische effect van lezen op de hersenen

Deze 'schaduw van de activiteit' in onze hersenen die ontstaat door lezen, zou het magische effect van lezen kunnen verklaren.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Lantieri, L., Goleman D., (2009) Inteligencia emocional infantil y juvenil. Nueva York: Aguilar.


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.