Zeven levensstijlen van gelukkige mensen

Het inbouwen van een van deze levensstijlen zal je kwaliteit van leven direct beïnvloeden. Als je geïnteresseerd bent in een ervan, probeer die dan eens uit.
Zeven levensstijlen van gelukkige mensen

Laatste update: 21 augustus, 2023

In dit artikel gaan we het hebben over zeven verschillende levensstijlen van gelukkige mensen die je kunt aanwenden. In feite kan een ervan de sleutel zijn tot je zoektocht naar een beter leven.

Je levensstijl heeft veel te maken met je basisstemming. Bovendien heeft elk van je gewoonten zijn weerslag op je lichamelijk en geestelijk welzijn. Daarom is het belangrijk om aan ze te werken. Misschien wil je er bijvoorbeeld een paar verbeteren, een paar nieuwe inlijven, en zelfs die welke niet zo nuttig zijn terzijde laten.

Zeven levensstijlen van gelukkige mensen

1. Spiritueel

De spirituele levensstijl is gericht op het zoeken naar innerlijke vrede en de verbinding met de transcendente dimensies van het zijn. Je kunt je spiritualiteit versterken door verschillende paden te volgen.

Zo kun je bijvoorbeeld boeddhistische principes als aanvaarding, dankbaarheid en mededogen in je leven opnemen. Het is een manier om jezelf beter te leren kennen, je begrip van de wereld te verruimen, en je meer bewust te maken van het hier en nu.

Langs dezelfde lijnen heeft het aannemen van praktijken als meditatie of mindfulness ook belangrijke effecten op je welzijn.

Ze helpen je je emoties beter te beheersen, geven je handvatten om tegenslagen het hoofd te bieden, en kunnen je helpen aspecten van jezelf op te sporen waaraan je misschien moet werken. Tenslotte kunnen activiteiten als yoga je in staat stellen om tegelijk met je spiritualiteit in contact te komen en aan het welzijn van je lichaam te werken.

Vrouw mediteert

2. Bewuste voeding

Het eten van een gezonde voeding kan een levensstijl worden die je gezondheid en welzijn verschaft. Een van de betekenissen van het woord dieet verwijst naar het geheel van voedingsmiddelen en voedingsstoffen dat een levend wezen gewoonlijk tot zich neemt. Als we het over een gezond dieet hebben, hebben we het in feite niet over beperkende regimes voor vaste perioden.

Het is raadzaam je dieet te zien als je gebruikelijke manier van eten, niet als een manier om je lichaam te mishandelen en je te dwingen honger te lijden. Met dit idee in je achterhoofd kun je voedingsmiddelen opnemen die het juiste aantal voedingsstoffen leveren dat je nodig hebt om je dagelijks leven door te komen.

Het is bewezen dat het mediterrane dieet bijzonder gezond is, omdat het rijk is aan voedingsmiddelen als vis, fruit, groenten en olijfolie, allemaal bronnen van belangrijke voedingsstoffen voor het lichaam. Het aannemen van deze manier van eten voorkomt hart- en vaatziekten en bevordert je gezondheid in het algemeen.

Anderzijds is vegetarisme in zijn bekendste vorm (ovo lacto vegetarisme), waarbij producten van dierlijke oorsprong worden geconsumeerd, zoals eieren en zuivelproducten (geen vlees), een ander alternatief voor bewust eten. Dit soort dieet biedt meerdere voordelen.

3. Actief

Gelukkige mensen hebben vaak actieve levensstijlen. Dit heeft te maken met het belang dat gehecht wordt aan het in beweging houden van het lichaam. Dat komt omdat het in de wereld van vandaag uiterst moeilijk kan zijn om een zittende levensstijl te vermijden, omdat veel van de eisen die aan je gesteld worden mentaal zijn.

Maar naast de voordelen kan het regelmatig beoefenen van een sport of het in je routine opnemen van activiteiten waarbij je moet bewegen de basis worden van een levensstijl die je gevoel van welzijn verhoogt. In feite krijg je er meer energie van. Daarnaast vergroot het je vermogen om eventuele problemen in je leven met succes op te lossen.

4. Nieuwsgierig en avontuurlijk

Deze levensstijl behelst het zoeken naar activiteiten die je verlangen levend houden om nieuwe dingen te leren en nieuwe kennis op te doen. Activiteiten als lezen of films kijken geven je bijvoorbeeld toegang tot verschillende ervaringen via de verhalen die verteld worden.

Natuurlijk is reizen ook een goede optie om je perspectief te verrijken en uit je comfortzone te komen. Op dezelfde manier zijn er ook andere uitdagingen die je in staat stellen te groeien. Denk aan het volgen van lessen om een tweede taal te leren. Maar ook het ontwikkelen van enkele van je talenten of het verwerven van een nieuwe vaardigheid.

5. Verbonden met affectiviteit

Natuurlijk is het opbouwen van sociale banden belangrijk bij het nastreven van je welzijn. Een levensstijl die verbonden is met affectiviteit is er een waarin je verschillende doelen bereikt:

  • Geef een relevante plaats aan je emoties.
  • Waardeer de banden die je met je dierbaren hebt opgebouwd.
  • Onderhoud en koester die banden door liefde en zorg.

Het is heel goed mogelijk dat je, te midden van de eisen van het werk, je partner, gezin en vrienden aan de kant zet. Tijd besteden aan de mensen van wie je houdt is echter een heel waardevolle en oprechte manier om te laten zien hoeveel je om hen geeft. In feite is het essentieel als je wilt dat je relaties levend en gezond blijven.

Vrienden omarmen elkaar

6. Zelfbewust

Een van de andere levensstijlen van gelukkige mensen houdt in dat ze zelfbewust zijn. Het richt zich op zelfkennis, het identificeren van wat je ongelukkig maakt, en het proberen te veranderen ervan. Het is een uitnodiging om je angsten onder ogen te zien. Om te strijden tegen de factoren die een hindernis vormen om je gewoonten te veranderen.

Dat gezegd hebbende, is het heel goed mogelijk dat je, als je een zelfbewuste stijl wilt aannemen , aan veel van de bovengenoemde aspecten moet werken. In feite vormt elk van hen een venster naar een leven van welzijn en vervulling.

7. Activist

Sommige mensen kiezen een activistische levensstijl. Dit om te proberen alle onrechtvaardigheden die ze om zich heen ervaren of zien op te lossen. Hoewel het een weg vol inspanning, emotionele stress en frustratie is, vinden veel individuen het uiterst de moeite waard.

Zo is veganisme een levensstijl die veranderingen en inspanningen vergt die niet iedereen bereid is te leveren. Desalniettemin hebben veganisten de sterke overtuiging dat ze bijdragen aan de verbetering van het leven van niet-mensen.

Tenslotte zijn deze levensstijlen die je kunt aannemen om een voller, bewuster en gelukkiger leven te hebben, het overwegen waard. Het zijn geweldige hulpmiddelen als het gaat om het in evenwicht brengen van je emoties.

Dit omdat ze gebaseerd zijn op het vinden van innerlijke vrede en het handelen naar de omgeving. Deze levensstijlen die gelukkige mensen hebben zijn het overwegen meer dan waard.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Södergren, M., McNaughton, S.A., Salmon, J. et al. Associations between fruit and vegetable intake, leisure-time physical activity, sitting time and self-rated health among older adults: cross-sectional data from the WELL study. BMC Public Health 12, 551 (2012). https://doi.org/10.1186/1471-2458-12-551
  • Killingsworth, M.A., & Gilbert, D.T. (2010). A Wandering Mind Is an Unhappy Mind. Science, 330, 932 – 932.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.