Het leven verandert voortdurend

Het leven verandert voortdurend

Laatste update: 08 januari, 2017

Het leven is een prachtige reis die voortdurend aan verandering onderhevig is. Alles heeft een begin en een einde en dingen die er gisteren nog waren zouden morgen verdwenen kunnen zijn. Het accepteren van deze realiteit stelt ons in staat om rustiger in het hier en nu te leven, al genietend van de dingen die binnen ons bereik liggen, zonder ons zorgen te maken over of we ze misschien zullen verliezen of niet.

Het is zo belangrijk om fases, hoofdstukken of verhalen in ons leven te leren afsluiten, omdat dit is wat het betekent om te leven: veranderen, vernieuwen en niet langer in die bekende, hemelse comfortzone blijven dan nodig is.

Angst voor het onzekere

Verandering zorgt voor onzekerheid, wat ons bang maakt. Mensen hebben een sterk verlangen om de controle te behouden, maar rationeel als we zijn, moeten we leren dat zekerheid niet bestaat, behalve als het aankomt op de dood. Hoezeer we de controle over onze wereld ook proberen te behouden, er zullen altijd dingen gebeuren wanneer we dit het minst verwachten en hier kunnen we helemaal niets aan veranderen.

Probeer daarom niet langer alles te controleren. Je zult dit niet kunnen en het zal je alleen maar overstuur maken. Accepteer het feit dat dingen zullen eindigen en het komt allemaal goed, want dit is normaal. Het is simpelweg deel van het leven.

Vlinders

Je wil niet ergens blijven waar je niet langer hoort te zijn, alleen maar omdat je bang bent voor het onzekere. Misschien ben je vandaag verdrietig omdat je een hoofdstuk afsluit, maar morgen zul je gelukkig zijn en aan een nieuw hoofdstuk beginnen, een hoofdstuk dat heel waarschijnlijk nog veel beter zal zijn. Het zal beter zijn omdat het beter met jou zal gaan. Je zult hebben geleerd van de voorafgaande hoofdstukken, conclusies hebben getrokken en volwassen zijn geworden als persoon.

Laat herinneringen voor wat ze zijn en probeer ze niet te mengen met overdreven gevoelens. Wat toen was, zal nu niet meer zijn en het heeft geen zin om hierop te gaan zitten broeden. Nu ligt er een nieuwe fase voor je, één waarin je kunt ontdekken, verkennen en jezelf beter kunt leren kennen, en bovenal één die je kunt waarderen en die je plezier brengt.

Als je objectief nadenkt, jezelf verwijdert van je emoties, zul je zien dat niets volledig goed of volledig slecht is. Als je relatie geëindigd is en die fase in je leven voorbij is, zou je kunnen nadenken over hoe je nu misschien dingen kunt doen die je eerder niet kon doen omdat je met die persoon was of over hoe je hebt geleerd wat je niet wil in je leven. Het is waar dat je ook veel goede dingen die je met diegene had bent verloren, maar zoals we eerder al zeiden, zullen andere goede dingen jouw kant opkomen. Nieuwe deuren zullen openen en je zult nieuwe wegen ontdekken.

Alles verandert, alles gaat voorbij, alles wordt opnieuw uitgevonden. Zelfs wij. We evolueren als mensen, we blijven niet stilstaan. De persoon die jij gisteren was, is niet hetzelfde als de persoon die je vandaag bent. We groeien, we worden volwassen, we worden ouder en we sterven; dit is de natuurlijke orde der dingen en het heeft geen zin om tegen de stroming in te zwemmen of te proberen deze te veranderen. We moeten het accepteren met sereniteit.

Hoe kun je losbreken van angst

Vraag niet langer waarom

Waarom moest hij doodgaan? Waarom heeft hij me verlaten voor een ander? Waarom heeft hij het met me uitgemaakt? Waarom heeft hij mij ontslagen? Jezelf deze vragen stellen, zal niets oplossen of veranderen. En je zult je er zeer waarschijnlijk ook niet beter door voelen.

Het verleden is het verleden, laat het los. Creëer niet nog meer problemen of onnodige frustratie door alsmaar te proberen uit te vogelen waarom. Misschien zul je wel nooit weten waarom iets gebeurt en zelfs al weet je het, verandert dit meestal niets.

Herzie je innerlijke dialoog

Zeg geen dingen zoals ‘het is niet eerlijk dat het voorbij is’, ‘mijn leven heeft geen betekenis meer nu mijn relatie voorbij is’ etc. Dit zijn onjuiste, overdreven en onpraktische gedachten. Vroeg of laat zul je je aan de verandering aanpassen, maar je zult het veel sneller doen als je je gedachten leert te controleren.

Om dit te doen, moet je deze gedachten inwisselen voor meer realistische gedachten, totdat je ze begint te geloven en ze automatisch worden: ‘Misschien is het oneerlijk dat het voorbij is, maar het leven is oneerlijk. Ik kan het aan.’ ‘De betekenis van mijn leven is niet afhankelijk van één persoon en er zijn genoeg andere dingen die mij plezier brengen.’

Vogels

Laat de dingen die niets aan je leven toevoegen los

Gooi oude dingen weg, verwijder foto’s, verscheur documenten, doneer oude kleding, verhuis naar een nieuw huis, zoek een nieuwe partner of een nieuwe baan… blijf niet hangen op een plek waar je niet langer hoort.

Begin jouw heden vorm te geven en plan je toekomst. De dingen die jij denkt nodig te hebben, zijn niet echt essentieel in je leven. Eten, ademen, slapen en drinken, dat is essentieel… de rest is slechts routine, gewoonte. Mensen zijn in staat om gewend te raken aan dingen en deze vervolgens weer af te leren, om gewoontes te ontwikkelen en hier vervolgens mee te breken. Jij kunt dit ook, dus doe het en wees niet bang! Er zal niets ergs gebeuren!

Probeer deze drie stappen uit te voeren en je zult wijsheid, volwassenheid, kracht en mentale gezondheid verkrijgen. Aanvaard, omarm, en accepteer veranderingen; maak ze deel van jou, jouw leven, jouw wereld.

Kijk vooruit, zoals je doet wanneer je aan het rijden bent, nooit achterom. Je hoeft maar heel kort in de achteruitkijkspiegel te kijken om te zien wat er achter je ligt, maar om vooruit te komen moet je vooruit blijven kijken, waarbij je de dingen die gebeuren en de dingen die nog komen moeten aanschouwt en accepteert.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.