Laten we doen alsof we geen houdbaarheidsdatum hebben

De chaotische wereld waarin we leven leert ons dat alles een begin en een einde heeft. Als we ons perspectief veranderen, kunnen we meer van elk klein moment genieten.
Laten we doen alsof we geen houdbaarheidsdatum hebben
Adriana Díez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Adriana Díez.

Laatste update: 10 juni, 2024

Laten we doen alsof we geen houdbaarheidsdatum hebben. Alles dat nu aan het gebeuren is, komt misschien ten einde, en misschien ook niet. Laten we dus ons alles geven wanneer we deelnemen aan iets zonder zorgen over de consequenties. We sluiten onze ogen, concentreren ons en komen in aanraking met ons innerlijke kind. Zullen we beginnen?

We doen alsof er geen einde bestaat en we in een oneindige wereld leven zodat we tot achter de horizon kunnen kijken. Zonder een houdbaarheidsdatum zullen onze angsten verdwijnen. Het zal hierdoor makkelijker worden om onszelf zichtbaar te maken.

Bovendien zal het zekerheid geven dat al onze oude dromen nog uit gaan komen. We zullen enkel het licht aan het einde van de tunnel zien, want er komen nog meer dan genoeg goede dingen onze kant op.

Laten we ons ook eens voorstellen dat we in staat zijn om alleen ons best te doen. Niet omdat we bang zijn dat dingen nou eenmaal eindig zijn, maar omdat we het echt willen en we hier plezier aan beleven. Op het werk, in je vrije tijd, met je familie of vrienden — en wanneer het slechts om ons tweetjes draait.

Laten we ons verliezen in de liefde alsof vandaag onze laatste dag is. We kunnen zingen alsof het nummer geen einde kent en dansen zonder te stoppen, alsof we nooit oud worden.

Dus, sta er eens bij stil: een leven zonder houdbaarheidsdatum of einde. Wat dacht je ervan om ons innerlijke kind te laten geloven en onze uiterlijke volwassene het werk te laten doen? Ze maken immers beiden deel uit van eenzelfde persoon.

En wat als we ons eens inbeelden dat er geen grenzen of beperkingen bestaan? Dat we ons altijd concentreren op hoe het nu gaat en nooit op hoe het eindigt? Laten we spelen zonder uit te gaan van een einde.

Dansen zonder houdbaarheidsdatum

Je kunt niet aan iets beginnen met angst voor het eind hiervan. Ook al weet je hoe het eindigt, je moet jezelf toch zichtbaar maken. Het belangrijke hier is niet dat het eindigt, maar hoe het verloopt. Dat vergeten we nog weleens. We zouden onszelf dus gewoon moeten laten zien alsof er geen houdbaarheidsdatum bestaat. Het ‘waarom’ van ons verhaal kan het ‘wat’ aan het einde vormgeven.

Het leven wordt voortdurend op zijn kop gezet gezet en elke dag gebeuren er leuke dingen waarvoor je je plannen moet veranderen. Geef dus niet op en blijf dingen proberen, ook al denk je te weten wat er gaat gebeuren. Laat dingen je verrassen en omarm de onzekerheid die daarbij hoort. Iets magisch zal nieuwe paden richting je lotsbestemming smeden.

Soms schrijft de houdbaarheidsdatum zichzelf. Vergeet echter niet dat elke keuze die we maken, hoe groot deze ook is, gelijk staat aan een nieuwe richting. Laten we onszelf dus nieuwe beginnen gunnen en onverwachte bijkomstigheden accepteren.

Door van elk moment te genieten, kunnen we onszelf laten meeslepen en het beste van onszelf geven. Uiteindelijk is het heden het enige waar we echt aan vast kunnen klampen.

Koppel in een veld

Een houdbaarheidsdatum is voor een product, niet een leven

Je bereikt je houdbaarheidsdatum wanneer je van binnen sterft, niet wanneer je stopt met ademen. Je stelt je eigen houdbaarheidsdatum vast wanneer je elke dag volgens een routine leeft, of wanneer je je op al het onverwachte probeert voor te bereiden. Hierdoor kan niks je meer verrassen. Je bederft als het ware wanneer je niet weet hoe je de kleine dingen in je dagelijkse leven kunt waarderen.

Het magische aan dit spel is dat je de regels kent en weet hoe het begint, maar je kunt niet raden hoe het eindigt. Alles gebeurt tijdens het spel zelf. Je kunt opnieuw beginnen, verliezen of winnen, maar opgeven is nooit de beste optie.

Daarom dagen we jou uit om te spelen, om aan iets te beginnen waarvan je het einde niet kunt inschatten. Als je er toch achter komt terwijl je onderweg bent, laat je hierdoor dan niet meeslepen.

We dagen je uit om elke dag iets nieuws te creëeren en te waarderen wat elke dag met zich meebrengt. We dagen je uit om jezelf te laten zijn, om van plannen te veranderen en elke dag te beginnen met de voorgenoemde onwetendheid.

Laten we doen alsof we geen houdbaarheidsdatum hebben. Laat ons hopen dat elke dag beter is dan de dag ervoor — en laat ons hiervan genieten alsof het voor de eerste keer gebeurt. Op die manier kunnen we er zeker van zijn dat we het ons alles geven…


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.