Laat de mooie mensen niet ontsnappen

Laat de mooie mensen niet ontsnappen

Laatste update: 14 april, 2017

De mensen die jouw wereld een mooie plek maken, zijn de mensen die er altijd zullen zijn. Dat wil zeggen, de mensen die jou troosten, een glimlach op je gezicht toveren, jou geruststellen en jou sterk houden. De relatie die je met dit soort mensen hebt, is een stevige, consistente en loyale relatie.

Mooie mensen zijn oprecht. Dit zijn de mensen die in jouw hand knijpen en jou wanneer ze je in de ogen kijken, raken in het diepst van je hart. Alleen hun aanwezigheid is al genoeg om jou gelukkig te maken, omdat deze mensen jou altijd respecteren, omdat ze niet oordelen en omdat ze er altijd voor je zijn. Daarom zijn dit de mensen die jouw wereld een mooiere plek kunnen maken.

Wees voorzichtig en zorg ervoor dat je deze mensen niet kwijtraakt, dat je ze zelf niet verlaat en dat je ze niet uit je leven bant. Bega niet de fout hen in de steek te laten wanneer je zelf ergens mee zit of wanneer zij jou eens nodig hebben. Blijf, vergeef en vergeet.

Vriendschap

Ik hou van jou

Van sommige mensen houden we gewoon. Niet om een bepaalde reden, maar gewoon omdat deze mensen ons rust en kalmte bieden. Dit zijn de relaties die zich tot in de kleinste details ontwikkelen, oprecht en werkelijk. De relaties die onderhouden kunnen worden met begrijpende blikken en simpele gebaren, omdat elk detail een waar kunstwerk is.

Doorgaans zijn deze gevoelens wederzijds en is er sprake van ongeschreven regels waar beiden zich aan houden. Vaak vergeten we echter hoe belangrijk het is om soms ‘ik hou van je’ te zeggen en dat dankbaarheid het beste voedsel is voor de ziel.

“Eindelijk realiseer je je dat de kleine dingen het belangrijkst zijn. De gesprekken om drie uur ’s ochtends, de spontane glimlachen, de rampzalige foto’s waar je hardop om moet lachen, de gedichten van tien woorden waar je een traan van laat. De boeken die niemand kent en juist jouw lievelingsboeken worden, een bloem die je in je haar steekt, een kop koffie die je in je eentje drinkt… Dit zijn dingen die er werkelijk toe doen; de piepkleine dingen die gigantische emoties teweegbrengen.”

Between Letters and Caffeine

Soms hechten we dus niet genoeg waarde aan belangrijke dingen als het tonen van onze genegenheid en het aandacht schenken aan de emotionele behoeftes van onze partner in de dans des levens.

Engeltjes

Hetgeen verwaarloosd wordt, gaat verloren

Gezegd wordt dat de liefde duurt zo lang we haar blijven verzorgen. Hoewel we dus mensen zijn die soms nu eenmaal fouten maken die tot misverstanden leiden in onze relaties, mogen we alsnog niet toestaan dat we de waardevolle mensen in ons leven zomaar laten ontsnappen.

Helaas komt het maar al te vaak voor dat we de mensen die veel voor ons betekenen vanuit luiheid, gebrek aan tijd of een bepaalde desinteresse die bevuild wordt door egoïsme gewoon maar negeren. We hebben de neiging om niet genoeg tijd te besteden om deze mensen te laten zien hoe belangrijk ze werkelijk voor ons zijn.

Omhelzing

De kans is dus ook groot dat we soms zelf het gevoel hebben gehad alsof iemand ons in de steek liet en we enorm hebben lopen piekeren om te kunnen achterhalen wat er precies gebeurd was. Dit soort pijn is volkomen onnodig en we kunnen genoeg doen om deze pijn te vermijden. We geven even een paar voorbeelden:

  • Er zijn meestal maar een paar woorden voor nodig om iemand te laten zien dat jouw afwezigheid of afstandelijkheid niet betekent dat je hem vergeten bent en dat je er, ondanks je ‘tijdelijke afwezigheid’, nog altijd voor hem bent.
  • Toch is er ook voldoende tijd voor nodig om iemand werkelijk te laten zien dat je om hem geeft. Er moeten speciale voorzorgsmaatregelen genomen worden om er zeker van te kunnen zijn dat jullie relatie gezond is en vrij van afhankelijkheid en overdreven emoties blijft.
  • Elke steen zou met volledige oprechtheid gelegd moeten worden; dit houdt in, zonder egoïsme of bijbedoelingen. Onthoud dat het niet de bedoeling is om behoeftes te creëren, zelfs niet de behoefte aan gezelschap.
  • Dit kun je bereiken door middel van communicatie en het oprecht uiten van je gedachten en gevoelens. Natuurlijk is het belangrijk om dit te doen op een manier waarop we gewoon uitdrukken hoe we ons voelen, niet waarop we zeggen dat de ander verantwoordelijk is voor hoe goed of slecht we ons voelen. Als je je ergens ongemakkelijk over voelt, breng het probleem dan ter sprake zonder de ander te beschuldigen en begrijp dat dit probleem te maken heeft met jullie beiden. Zodoende kun je ervoor zorgen dat jullie relatie niet onnodig koud wordt en altijd gebaseerd blijft op vertrouwen en eerlijkheid.
  • Relaties hebben tijd en ervaring nodig om te ontwikkelen, overeind te blijven en te groeien. Als we geen tijd meer besteden aan onze relaties, dan laten we hiermee een gebrek aan interesse zien. En als gevolg daarvan zullen we die belangrijke mensen van ons afstoten.

We mogen de mensen die onze wereld een mooiere plek maken niet laten ontsnappen. Deze mensen kunnen ons helpen onszelf volledig te maken, onze hele essentie en met volledige vrijheid, iets dat zowel prachtig als zeldzaam is. Verzorg je relaties dus en verrijk ze en doe dit altijd met volledige oprechtheid.

–Afbeeldingen met dank aan Claudia Tremblay en Mariana Kalacheva–


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.