Laat alles vloeien en je door niets tegenhouden

Laat alles vloeien en je door niets tegenhouden

Laatste update: 06 november, 2017

Laat voor een dag alles vloeien en je door niets tegenhouden. Laat voor een dag tegenslag geen gewicht zijn dat jou naar beneden kan trekken, en jouw hoop en drang om te leven kan frustreren. Laat voor een dag alles los dat jouw blik kan verduisteren met donkere wolken, bevrijd jezelf van de dingen die jouw glimlach uitwissen en jou er, simpel gezegd, van weerhouden om vooruit te blijven gaan…

We zouden deze eenvoudige principes eigenlijk niet alleen vandaag in praktijk moeten brengen, maar juist iedere dag. Elke ochtend wanneer we onze ogen openen voor de nieuwe dag die voor ons ligt, denken we namelijk na over de nieuwe uitdagingen, en heel even, beginnen we onszelf ervan te overtuigen dat we zijn vergeten hoe we gelukkig kunnen zijn.

Laat alles vloeien, klamp jezelf niet vast aan wrok, klamp jezelf niet vast aan angst of aan de mensen of dingen die jouw vleugels willen knippen. Alles heeft namelijk zijn tijd en plek en mogelijkheden zullen zich alleen voordoen wanneer je geest rustig is en je hart actief.

Een van de grootste vertolkers van de flow-theorie, is zonder twijfel psycholoog Mihaly Csikszentmihalyi. Csikszentmihalyi, auteur van het boek ‘Flow: A psychology of Happiness’, legt uit dat we te veel mentale energie verspillen aan onbelangrijke stimuli. We leven in een maatschappij die overladen is met informatie waar ons hele zijn vanbuiten op gericht is.

We zijn de geweldige band met onszelf kwijtgeraakt, de band waarin we simpelweg vooruitgaan, volkomen vrij en gelukkig vooruit bewegen op de ‘golven van het leven’. Lees alsjeblieft verder om meer te weten te komen.

Foto Van Een Ondergaande Zon En Vogels In De Lucht Die Zeggen: Laat Alles Vloeien

Laat alles vloeien, laat je door niets beperken

We zijn allemaal, op de een of andere manier, gevangenen van iets of iemand. We worden geraakt door de woorden van onze fatalistische collega, we laten onszelf beïnvloeden door wat onze partner van ons verwacht, we maken ons zorgen dat we aan het einde van de dag niet in staat zullen zijn om alle doelen die wijzelf voor onszelf gesteld hebben, te vervullen…

We klampen ons zo stevig vast aan de warboel van invloeden en de eisen die we aan onszelf stellen, dat we een groot deel van onze levensenergie laten verdampen, als sneeuw voor de zon. Bovendien, toont een interessante studie die werd uitgevoerd aan de Harvard Universiteit aan, dat de ‘onstabiele geest’ een van de meest voorkomende bronnen van ongelukkigheid is.

We maken ons een groot deel van onze tijd zorgen over dingen die al lang tot het verleden behoren, of nog erger, die nog niet eens hebben plaatsgevonden. Dit is nog een vorm van ‘gevangenschap’. Volgens de auteur van deze studie, Dr. Daniel T. Gilbert, staat een dwalende geest gelijk aan een ongelukkig geest. Het moment waarop onze hersenen niet meer in het huidige moment leven, is het moment waarop we onszelf niet meer wijden aan ons geluk. We wijden ons niet langer aan onszelf.

Witte Vlinder Die Op Een Witte Bloem Zit

In plaats van jezelf gevangen te laten houden door je onstabiele geest en jezelf te laten beïnvloeden door het lawaai en de verwachtingen van anderen, door de fouten van gisteren en de angsten van morgen, is het tijd om het anker op te halen en alles te laten vloeien en je door niets tegen te laten houden.

Laat geluk vloeien

Volgens Mihaly Csikszentmihalyi zelf, is geluk niet iets dat zomaar opduikt of plaatsvindt, zoals het licht van een vuurtoren dat boten naar veiligheid leidt. In de meeste gevallen, hangt geluk niet af van externe verschijnselen, maar van ons innerlijke vermogen om ons leven werkelijk kwaliteitsvol te maken – van onze eigen ‘magie’ of ons eigen vermogen om het licht van onze innerlijke vuurtoren aan te steken.

Het gaat erom dat je alles laat vloeien, dat je jezelf laat vloeien, en nergens voor wegrent. Wanneer we onszelf namelijk laten meeslepen door het harmonieuze geluid van ons eigen leven, zonder kettingen of externe invloeden, zullen we de deur ontdekken die we voorheen niet konden zien.

Vuurtoren Bij Zonsondergang

Sleutels om te leren vloeien

Het is belangrijk om te begrijpen dat om alles te laten vloeien en je door niets tegen te laten houden, het bovenal noodzakelijk is dat er een diepgaande verandering in je bewustzijn plaatsvindt. We kunnen niet veel veranderen aan de dingen die een negatieve invloed op ons hebben, maar we kunnen wel verbetering brengen in de manier waarop ze ons raken. Als je bijvoorbeeld een vriend hebt die vrijwel altijd te laat komt, dan zul je waarschijnlijk niet in staat zijn om zijn gedrag te veranderen, maar wel om je eigen schema zo aan te passen dat je zelf ook gewoon vijf minuutjes later aankomt.

Laten we eens kijken naar nog een paar sleutelpunten:

  • Veel mensen stellen hun geluk uit tot het weekend, tot het moment waarop ze eindelijk op vakantie kunnen, het moment waarop ze eindelijk die promotie krijgen. Moge het duidelijk wezen dat geluk niet iets is dat je kunt uitstellen, noch kan het gekocht worden in de vorm van een last minute aanbieding op het reisbureau.
  • Ons welzijn houdt zichzelf verborgen in de dingen die ook wel ‘ideale verwachtingen’ kunnen worden genoemd. De wind die onze wangen streelt terwijl we aan het wandelen zijn, de omhelzing van een kind, het gevoel dat we ervaren wanneer we net aan een nieuw boek beginnen, wanneer we hebben afgesproken met een paar vrienden… Probeer je welzijn niet te programmeren, laat jezelf gewoon los.
  • Ook is het belangrijk om te onthouden dat de beste momenten in ons leven, in sommige gevallen, noch passief noch stressvrij zijn. Soms staat geconfronteerd worden met tegenslag ook wel gelijk aan ‘weten hoe je alles moet laten vloeien’. In plaats van als een steen vast te liggen op de bodem van de zee, blijven we namelijk vooruitgaan als dat schijnbare zwakke blaadje dat tegen gevaarlijke stromingen moet vechten en toch weet te overleven. Dit soort overwinningen en prestaties kunnen ook geluk met zich meebrengen.
Een Vrouw Die Haar Hand In Het Water Houdt En Zegt Het Water Laat Alles Vloeien

De kunst van weten ‘hoe je dingen moet laten vloeien’, heeft niets te maken met het bereiken van de hoogste pieken of jezelf iedere dag verbeteren. Het houdt simpelweg in dat je aanwezig bent en vooruitstreeft op een evenwichtige manier, door jezelf vrij en integer, met een bevredigende innerlijke vrede, te laten leiden door je geweten, dat jou in staat stelt om te genieten van ‘het hier en nu’.

Laat dus alleen vandaag, eens alles vloeien en je door niets tegenhouden.  This might interest you...

Geluk wordt gevonden in de waanzin van het leven
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Geluk wordt gevonden in de waanzin van het leven

Ik ken veel mensen die het merendeel van hun tijd proberen om alles op een rijtje te krijgen, om geluk te vinden. Terwijl wanorde het leven spannen...