Je kunt trots aan de kant zetten

Je kunt trots aan de kant zetten

Laatste update: 26 november, 2016

We kunnen onze trots vaarwel zeggen, maar we moeten voor niets of niemand ooit onze waardigheid verliezen. In dit geval zouden we namelijk onszelf verliezen, onze zelfliefde en onze integriteit kwetsen.

Als het waar is dat iedereen zijn eigen zelfvertrouwen zelf iets waard moet maken, dan is deze waarde niet geldig als het ten koste gaat van anderen. Daarom moeten we dus weten hoe we handelingen die ons imago schaden en onze waardigheid kwetsbaar maken, kunnen herkennen.

Ondanks het gegeven dat het niet de aanwezigheid of de afwezigheid van onze waardigheid is die bepaalt of we wel of niet liefde of ware vriendschappen zullen vinden, is het echter wel zo dat relaties die gebaseerd zijn op waardigheid oprechter, vrijer, sterker en respectvoller zullen zijn. Om dit soort relaties te vinden, moeten we eerst zelfrespect ontwikkelen.

Schommelen

Om liefde of genegenheid wordt niet gesmeekt

Heb je weleens het gevoel gehad alsof je praktisch liep te smeken om de aandacht en genegenheid van iemand die jou alleen maar egoïsme en onverschilligheid toonde? Het antwoord op deze vraag is hoogstwaarschijnlijk ja. Het is namelijk zo dat we allemaal makkelijk het slachtoffer kunnen worden van mensen die er behoefte aan hebben anderen te onderwaarderen.

Vriendinnen

Waardigheid en trots, twee medailles met verschillende gezichten

De boodschap die we over willen brengen is: ‘Raak iemand niet kwijt vanwege trots, maar verlies ook je waardigheid niet voor een ander’. Het onderscheid tussen trots en waardigheid is echter vrij vaag.

Daarom moeten we ons ego op afstand houden. Wanneer ons ego namelijk te sterk aanwezig is, zal het onze waardigheid omzetten in trots. Een leeg, intolerant, schadelijk en onrechtvaardig gevoel van superioriteit.

Waardigheid weerspiegelt ons vermogen om op een rechtvaardige en evenwichtige manier met onszelf om te gaan, zonder aandacht te geven aan de voorwendsels en de chantage die ons worden opgelegd. Met andere woorden: waardig zijn houdt in dat je jezelf respecteert en ook de mensen om je heen, terwijl je tegelijkertijd de juiste afstand bewaart om alles in balans te houden.

Daarom moeten we onszelf respecteren en onze waardigheid behouden en deze voor niets of niemand anders verliezen. In dat geval zouden we onszelf namelijk verliezen voor iemand die ons helemaal niet verdient.

Meisje met Vogel

Waarom het belangrijk is om jezelf te waarderen zodat je anderen geen pijn doet

Mensen die van zichzelf houden, gedragen zich vaak samenhangender en zorgzamer dan mensen die geen gevoel van eigenwaarde hebben. Iemand die van zichzelf houdt, ziet het namelijk als iets verschrikkelijks om anderen pijn te doen.

Met andere woorden: het gegeven dat wij denken dat we ons naar iemand anders toe op een immorele manier gedragen hebben, vervormt onze identiteit als zijnde een persoon die zich doorgaans goed en positief gedraagt naar anderen toe dusdanig, dat we enorm veel moeite willen doen om de situatie op te lossen en te voorkomen dat iets soortgelijks zich ooit nog eens zou voordoen.

Mensen die daarentegen niet vaak aan zichzelf denken, vinden het minder erg om gemeen te zijn naar anderen toe, aangezien deze mensen minder waarde aan zichzelf hechten en daardoor geen goed idee over zichzelf hoeven te onderhouden.

Dit verklaart waarom mensen die vaak de neiging hebben om misbruik te maken van anderen en om de waardigheid van anderen onder uit te halen dit bijna altijd doen zonder last te krijgen van hun geweten. In die zin kunnen we zeggen dat er bij dit soort mensen werkelijk iets mis is van binnen.

Steiger

Hoe dan ook groeit de wond uiteindelijk weer dicht. Wat echter belangrijk is, is dat er aan de binnenkant een korstje ontstaat. We maken gebruik van deze metafoor, omdat het ons een idee kan geven van hoe een deel van ons kapot wordt gescheurd wanneer iemand ons teleurstelt.

Hoewel waardigheid niet voorkomt dat we ooit gekwetst worden, zullen we door onze identiteit sterk en aanwezig te houden wel beter in staat zijn om te gaan met het gegeven dat iemand ons bijvoorbeeld in de steek heeft gelaten, dat we ontslagen zijn of dat een vriend ons teleurgesteld heeft.

Een rechtschapen en authentiek persoon zal een waardig persoon zijn die, ondanks dat sommige dingen kwetsend voor hem zijn, altijd vooruit zal blijven gaan, vooruit zal blijven kijken en zijn hoofd hoog zal houden. Deze persoon weet namelijk wie hij is en wat hij waard is, ook al bestaan er negatieve dingen of mensen die hem het tegenovergestelde willen laten geloven.

Lieveheersbeestjes

Laten we zeggen dat zelfs als we nooit meer onszelf zouden zijn, dit soort pijnlijke situaties ons uitnodigen om onze waardigheid en onze persoonlijke identiteit steviger en krachtiger te maken. We zullen niet minder aangedaan raken of gekwetst worden, maar onze manier om aan de situatie te ontsnappen zal er wel voor zorgen dat er minder bijkomende schade wordt aangericht.

Doorgaans luiden in onze hersenen de klokken om aan te geven dat het tijd is voor een afscheid of een verandering wanneer we onszelf verplicht voelen om te kiezen tussen onze waardigheid en een gebrek hieraan. Dit komt met name doordat we, zoals we eerder ook al aangaven, onze emotionele gezondheid voor niets of niemand kunnen verloochenen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.