Kun je dromen over de toekomst?

Waarschijnlijk heb je ooit over de toekomst gedroomd. In feite is het een vrij vaak voorkomend verschijnsel. Maar waarom gebeurt het?
Kun je dromen over de toekomst?
Sara González Juárez

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Sara González Juárez.

Laatste update: 24 november, 2023

Er gaat een enorme wereld voor je open als je slaapt. Je kunt bijvoorbeeld praten met overledenen, andere plaatsen bezoeken of zelfs dromen over de toekomst. Sommige mensen hebben het vaak over dat laatste. Bovendien zijn ze ervan overtuigd dat wat ze gedroomd hebben uiteindelijk zal gebeuren.

Herinneringen en kennis zijn verweven in je dromen. Als het gaat om het voorspellen van de toekomst, heeft dit meestal te maken met je hersenen en je verbeelding. Als je echter fictieve inhoud creëert, binnen of buiten dromen, vertrouw je op je levenservaring.

Betekent dit dat je voorspellende dromen waarschijnlijk zullen uitkomen? Nou, zoals vaak het geval is, is er tussen mythen en werkelijkheid een brug. In dit geval heeft de brug de vorm van wetenschappelijke studies. Deze verklaren het fenomeen van toekomstdromen waarvan vroeger werd gedacht dat ze door magie werden veroorzaakt.

Vrouw ligt te slapen

Wat gebeurt er in de hersenen als je droomt?

Diepe slaap schommelt tussen twee fasen. Dit zijn REM en NREM. Er zijn belangrijke verschillen tussen beide:

  • Remfase of Random Eye Movement. Paradoxaal genoeg lijkt de activiteit tijdens deze fase erg op die van wanneer je wakker bent. Je hersenstam blokkeert echter je spierbewegingen. Dit betekent dat de handelingen waar je van droomt niet daadwerkelijk worden gereproduceerd. REM wordt gekenmerkt door snelle hersengolven.
  • Non-REM of Non-remslaap. In deze fase slaap je dieper. Je hebt lage hersenfrequenties – minder dan 4 Hz. Tijdens deze fase reageren je hersenen minimaal op geluiden van buitenaf. Bovendien word je minder snel wakker.

In de REM-fase heb je de neiging om de vreemdste, langste en meest memorabele dromen te ervaren. In beide fasen heb je echter meer kans om te dromen als de hersengolven zwak zijn. Als ze sterker zijn, is de kans groter dat je het gevoel hebt dat je heel diep hebt geslapen en dat je helemaal niet hebt gedroomd.

Het achterste pariëtale gebied en de prefrontale cortex zijn verantwoordelijk voor de slaapervaring.

Dromen en geheugen, dromen over de toekomst

Een onlangs gepubliceerd onderzoek (Engelse link) onthulde een aantal interessante feiten over de relatie tussen slaap en geheugen. De meest relevante is dat NREM slaap betrokken is bij de consolidatie van episodisch geheugen. Aan de andere kant vestigt en reguleert de REM-slaap emotionele informatie. Het bevordert ook creativiteit en perceptie.

Verder is het tijdstip van de nacht waarop je droomt ook relevant. Uit het onderzoek bleek zelfs dat dromen in de vroege ochtend meestal gerelateerd zijn aan het dagelijks leven. ‘s Nachts zijn ze echter meer relevant voor je emoties.

Als je hiermee rekening houdt, wordt de inhoud van je dromen geassocieerd met vitale informatie die je verstrekt.

Als je wakker bent, verwerk je je herinneringen om mogelijke risico’s en bedreigingen voor jezelf te voorkomen. Deze combinatie van geheugen en verbeelding vervult een fundamentele aanpassingsfunctie: het voorspellen van de toekomst. Aangezien het een impliciet mechanisme in het denken is, is het dan mogelijk dat dromen over de toekomst ook mogelijk is? Lees verder om erachter te komen.

De evolutionaire waarde van het voorspellen van de toekomst

In evolutionaire termen moet elk dier dat kan bewegen kunnen voorspellen waar het voedsel, roofdieren en partners kan vinden. Als ze dit soort voorspellingen doen, moeten ze zich hun eigen ervaringen herinneren of ervaringen die op de een of andere manier aan hen zijn doorgegeven. Bijvoorbeeld, misschien zijn ze eerder door hetzelfde gebied gereisd en hebben ze daar voedsel gevonden.

Voorspellingen, of ze nu worden gedaan om te overleven of voor alledaagse gebeurtenissen in het stadsleven, worden gevormd door een code. Deze bestaat uit mentale beelden, redeneringen en emoties. Het voorspellingsproces vindt echter ook plaats als je slaapt, omdat je hersenen net zo actief kunnen zijn als wanneer je wakker bent.

Slapende man

Is het mogelijk om over de toekomst te dromen?

Als je in mystieke zin denkt, nee. Je kunt niet dromen over de toekomst. Dromen geeft je geen waterdicht antwoord op wat er met je gaat gebeuren. Zo werkt het niet. In feite gaat het om een gevolgtrekking die je net zo goed kunt maken als je wakker bent.

Het onderzoek (Engelse link) dat deze vraag opnieuw onderzocht, ontdekte dat REM-dromen, door patronen van onderscheidingsvermogen die inherent zijn aan levenservaringen en kennis, associaties kunnen weergeven tussen geheugen en verbeelding. Op deze manier creëren ze nieuwe mentale inhoud. Met dit proces kun je dus mogelijk dromen over een toekomstscenario.

Met andere woorden, het is geen kwestie van voorkennis, maar een onbewuste gevolgtrekking die een bepaalde waarschijnlijkheid heeft om te worden vervuld. Daarom heb je, als er in het echte leven iets gebeurt waarvan je hebt gedroomd, de neiging om het gevoel te hebben dat je droom het echt heeft voorspeld.

Zoals je ziet, is het heel goed mogelijk om over de toekomst te dromen en die dan uit te laten komen. Verder zijn er gevallen bekend van patiënten die het vermogen om te dromen verloren na bilaterale laesies van de ventromediale regio of de temporopariëtale junctie.

Interessant genoeg verloren ze ook het vermogen om zich mogelijke toekomstige scenario’s voor te stellen. Dit suggereert dat beide processen cognitief met elkaar verbonden zijn.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.