Krachtige poses: je zelfvertrouwen opkrikken in twee minuten
Als je onzeker bent, heb je waarschijnlijk vaak gewenst dat je met een toverstafje kon zwaaien en jezelf wat extra zelfvertrouwen kon geven. Bijvoorbeeld als je in het openbaar moest spreken, een sollicitatiegesprek moest voeren of zelfs maar met iemand moest praten die je aardig vond. Op zulke momenten maakt zelfvertrouwen het verschil, niet alleen in hoe je je voelt, maar ook in de resultaten. Daarom is het interessant om te weten wat krachtige poses zijn.
krachtige poses zijn een nuttig en gemakkelijk toe te passen hulpmiddel. Ze zijn gebaseerd op het principe dat het lichaam en de geest nauw met elkaar verbonden zijn en dat de toestanden van de een in twee richtingen in de ander worden weerspiegeld. Daarom, net zoals je lichaam uitdrukt wat je voelt, kan een verandering in houding ook je emoties veranderen.
krachtige poses en low power poses
We zenden allemaal veel informatie uit via non-verbale taal. Een glimlach, een terneergeslagen blik of een gekruiste arm vertellen je bijvoorbeeld of de persoon met wie je praat blij, angstig of defensief is. Je pikt dit onmiddellijk op, en zonder enige bewuste inspanning. Dit soort uitingen worden ook in de dierenwereld geproduceerd en ze dienen als interactie met anderen.
Over het algemeen tonen uitgestrekte en open houdingen macht en kunnen ze intimiderend zijn. Aan de andere kant duidt een gehurkte, gebogen of samengetrokken houding op angst. In feite leg je via je lichaamstaal vast hoe je je voelt, wat ook een effect heeft op jezelf.
Afhankelijk van de houdingen die je aanneemt, variëren je fysiologie en psychologie. Je hebt waarschijnlijk wel eens gehoord: “Glimlach, zelfs als je er geen zin in hebt, en je zult je gelukkiger voelen.” Dit is een realiteit en is ook relevant als je je zelfvertrouwen wilt vergroten.
Gebaren en bewegingen zijn krachtige communicatiemiddelen.Twee minuten is genoeg
In 2010 hebben Amy Cuddy, Dana Carley en Andy Yap een interessant onderzoek uitg evoerd (Engelse link). Deze wetenschappers vroegen een groep mensen om elk twee minuten een krachtige en een minder krachtige houding aan te nemen en analyseerden de veranderingen in hun lichaam.
De resultaten waren verrassend. Niet alleen werd het vertrouwen op psychologisch niveau gewijzigd, maar er ontstonden ook endocriene veranderingen. Sterker nog, hoge krachthoudingen gaven een toename van testosteron en een afname van cortisol te zien, terwijl het tegenovergestelde gebeurde bij lage krachthoudingen.
Testosteron is een hormoon dat zowel bij mannen als bij vrouwen voorkomt en is gerelateerd aan moed, zelfvertrouwen en het nemen van risico’s. Cortisol wordt geassocieerd met stress, nervositeit en voorzichtigheid. Het lijkt er dus op dat als je jezelf in een machtspositie plaatst, dit hormonale veranderingen teweegbrengt die gevoelens van zelfvertrouwen bevorderen.
De onderzoekers vroegen ook aan verschillende vrijwilligers om deze techniek toe te passen voor het spreken in het openbaar. De resultaten (Engelse link) waren net zo overtuigend. De deelnemers beweerden inderdaad dat hun angst verminderde en dat ze zich zelfverzekerder voelden. Het blijkt dat het volstond om hun houdingsverandering slechts twee minuten vol te houden om deze effecten te ervaren.
Krachtige poses vergroten het zelfvertrouwen en geven een beeld van succes en vertrouwen bij anderen.Gebruik krachtige poses in je dagelijks leven
Het gebruik van krachtige poses is uiterst nuttig omdat ze je een bijna onmiddellijke toename van zelfvertrouwen bezorgen. Maar wat zijn deze krachtige houdingen? Het zijn houdingen waarbij je armen los van je lichaam zijn en je romp naar voren beweegt. Het zijn open en expansieve houdingen. Hier zijn enkele voorbeelden:
- Je handen feestelijk boven je hoofd heffen.
- Ga zitten, klem je handen achter je nek en leun achterover.
- Plaats je handen op een tafel of bureau en leun lichtjes voorover.
- Je armen in de lucht steken en je schouders naar achteren gooien.
Zoals we hebben gezien, beweert onderzoek dat het vasthouden van deze houdingen gedurende twee minuten genoeg is om een extra dosis zelfvertrouwen op te bouwen. Het kan echter ook een positieve zet zijn om deze houdingsveranderingen langer vol te houden.
Als je meestal voorovergebogen loopt, met je hoofd naar beneden of je armen over elkaar, wijst dat op een houding van zwakte. Het weerspiegelt niet alleen angst of onzekerheid, maar draagt ook bij aan het in stand houden van dit soort emoties in jezelf. Verander je gewoonten in meer expansieve houdingen en je zult blijvende veranderingen in je houding merken.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Carney, D. R., Cuddy, A. J., & Yap, A. J. (2010). Power posing: Brief nonverbal displays affect neuroendocrine levels and risk tolerance. Psychological science, 21(10), 1363-1368.
- Cuddy, A. J., Wilmuth, C. A., Yap, A. J., & Carney, D. R. (2015). Preparatory power posing affects nonverbal presence and job interview performance. Journal of Applied Psychology, 100(4), 1286.