Zeven kenmerken van interessante mensen

Interessante mensen trekken ons aan, hoewel we vaak niet echt weten waarom. Ze zijn charismatisch, en we hebben de neiging meer over ze te willen weten. Hier praten we over zeven van hun eigenschappen.
Zeven kenmerken van interessante mensen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 31 juli, 2022

Sommige mensen hebben de gave om de aandacht van anderen te trekken. We hoeven niet veel tijd met ze door te brengen voor ze ons interesseren; wat we al over ze weten maakt dat we meer willen weten. Ze zijn als die serie of dat boek dat onze aandacht trekt, vaak zonder echt te weten waarom. Het zijn interessante mensen.

Dr. Travis Bradberry is de mede-auteur van Emotionele Intelligentie 2.0, een van de meest gelezen boeken van de laatste tijd. Hij is ook de mede-oprichter van TalentSmart, ‘s werelds toonaangevende aanbieder van emotionele intelligentie training.

Bradberry heeft ook de aspecten bestudeerd die mensen interessant maken. Hij beweert dat interessant zijn niets te maken heeft met aangeboren gaven of talenten. In feite is het volgens hem de vrucht van het werk van deze mensen en van het cultiveren van hun karakter en deugden.

Laten we eens kijken naar zeven van de gemeenschappelijke eigenschappen van interessante mensen zoals die door Travis Bradberry gedefinieerd zijn.

Interessante mensen hebben een speciaal magnetisme. Ze vertellen ongelooflijke verhalen en leiden ongewone levens. Maar wat maakt ze nu precies zo boeiend? Ze zijn nieuwsgierig, meer dan wat dan ook. Een interessant persoon is altijd opgewonden om de wereld te verkennen, en deze energie straalt naar buiten uit.

-Travis Bradberry-

1. Ze zijn gepassioneerd over wat ze doen

Interessante mensen zijn gepassioneerd over wat ze doen. Hun mentale en emotionele inzet voor welke baan, zaak of doel dan ook is een teken dat ze een uiterst rijke en vitale innerlijke wereld hebben.

Hartstocht hebben voor wat ze doen is ook een teken van zelfbewustzijn en consequentheid. Hun verstand, emoties en daden vallen samen. Daardoor hebben ze een stevige identiteit die een aantrekkingskracht op anderen uitoefent.

Vrienden in gesprek
Interessante mensen hebben meestal een heel rijk innerlijk leven, want ze zijn uiterst gepassioneerd over wat ze doen.

2. Ze genieten van nieuwigheid en verdragen onzekerheid

Interessante mensen staan open voor nieuwe ervaringen. Deze houding neigt ertoe geïnterpreteerd te worden als zelfvertrouwen. Het impliceert ook een wezenlijk vertrouwen in de wereld en de werkelijkheid.

In de regel verzetten mensen zich tegen verandering of bekijken ze wat ze niet kennen met vrees. Daarom is de neiging om nieuwe dingen te proberen een van de aspecten die een persoon interessant maken.

3. Ze aanvaarden hun gebreken of excentriciteiten

Niet bang zijn om hun eigen angsten, zwakheden of smaken die afwijken van de meerderheid te tonen spreekt van autonomie. Dit type eigenschap komt alleen voor bij mensen die zichzelf echt goed kennen en respecteren.

Hun onafhankelijkheid en zelfwaardering wekken de belangstelling van andere mensen. Het is een houding van herbevestiging van hun eigen ik en mondigheid ten opzichte van de wereld. Dit is niet alleen aantrekkelijk, maar maakt ook dat anderen hen vertrouwen.

4. Ze zijn niet bijzonder gevoelig voor mode

Mode is gemaakt voor mensen die bij de kudde willen horen. Door zich eraan te houden wordt tot op zekere hoogte afstand gedaan van individualiteit. Eén zijn in een menigte is ook een manier om onzichtbaar te worden. We krijgen het gevoel bij een groep te horen, maar verliezen meer in termen van uniciteit.

Daarom is een van de aspecten die mensen interessant maken het wegblijven van deze trends. In feite zijn ze geneigd homogeniteit saai te vinden en hechten ze veel waarde aan verschil. In plaats van bij de kudde te willen horen, proberen ze hun eigen weg te vinden.

5. Hun ego’s beperken hen niet

Op grond van de bovenstaande eigenschappen zou het kunnen lijken dat verschillende van de factoren die mensen interessant maken, te maken hebben met egocentrisme. Niets is echter minder waar. Er is een groot verschil tussen voor zichzelf opkomen en obsessief zichzelf verheerlijken.

Integendeel, interessante mensen zijn meestal uiterst empathisch. In de regel bezitten ze een groot vermogen om te luisteren en anderen te begrijpen. Dit genereert ook een grote aantrekkingskracht, want het is een deugd waardoor bijna iedereen zich op zijn gemak voelt.

6. Ze leren altijd

Interessante mensen staan open voor nieuwe kennis en manieren om de wereld te zien. Dit betekent dat ze meestal echt goed geïnformeerd zijn over allerlei onderwerpen. Ze hebben inderdaad een onverzadigbare nieuwsgierigheid en daarom hebben ze de neiging over veel dingen goed geïnformeerd te zijn.

Dit soort mensen zijn eeuwige zoekers naar antwoorden. Ze zijn niet tevreden met het zien van de wereld, maar willen haar ook begrijpen. Dit leidt ertoe dat ze vaak echt wijs worden met een brede en diepe visie op de werkelijkheid.

Vrouw werkt buiten
Interessante mensen leren altijd bij dankzij hun nieuwsgierigheid.

7. Ze gaan intelligent om met wat ze denken dat anderen van hen denken

Interessante mensen zijn oprecht en hebben de goedkeuring van anderen niet nodig om te zijn wie ze werkelijk zijn. Deze authenticiteit geeft hen een bijzondere charme die hen bijzonder maakt.

In een notendop kunnen interessante mensen samengevat worden door hun acceptatie en waardering van zichzelf. Dit wordt vertaald als empathie ten opzichte van anderen en autonomie tegenover het leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Bradberry, T., & Greaves, J. (2009). Emotional Intelligence 2.0. TalentSmart.
  • López, F., Sánchez, E., & Jiménez, F. (1988). Egocentrismo espacial: concepto y procesos implicados. Infancia y aprendizaje11(43), 97-122.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.