Kate Winslet en haar toespraak over de gevaren van sociale media
Kate Winslet ontroerde iedereen tijdens haar speech op het 2023 British Academy Television Awards (BAFTA)-gala. Na ontvangst van haar prijs voor beste actrice, voor het drama I Am Ruth, deelde ze een kleine, maar krachtige boodschap. Ze gaf haar stem aan al die jonge mensen en hun families die gevangen zitten in de donkerste effecten van sociale media.
Winslet is meer dan alleen een geweldige actrice. Haar woorden drongen door in de sociale wereld en die van de media. Ze waren oprecht en emotioneel en het is niet verwonderlijk dat veel van wat ze zei viraal is gegaan. In feite spreekt ze ons al jaren aan op de gevolgen van body shaming. Ze verdedigt ook vaak vrouwelijke solidariteit en empowerment. Laten we haar speech eens bekijken.
“We willen niet wakker liggen, doodsbang voor de geestelijke gezondheid van onze kinderen.”
-Kate Winslet, BAFTA TV Awards speech, 2023-
I Am Ruth, een essentiële film
De BAFTA Awards erkennen jaarlijks de meest uitmuntende producties op het kleine scherm. Dit jaar nam I Am Ruth de prijs voor beste dramatische film mee naar huis en Kate Winslet het beeldje voor beste actrice. Beide waren welverdiend.
De film maakte deel uit van een Channel 4 anthologie, gemaakt door filmmaker Dominic Savage. I Am Ruth is het derde deel van deze productie gericht op de verhalen van verschillende vrouwen en hun harde kijk op het leven. De productie brengt op harde en authentieke wijze sociale mediaverslaving, lichaamsbeeldproblemen en complexe moeder-dochter relaties in beeld.
Interessant is dat in de film ook Mia Threapleton te zien is, de echte dochter van Kate Winslet en aan wie ze haar prijs opdroeg.
Threapleton speelt Freya, een jonge vrouw die zich steeds meer isoleert van haar familie door haar disfunctionele en obsessieve afhankelijkheid van apps als Instagram en TikTok. Het is een intiem, hartverscheurend en emotioneel audiovisueel canvas waarmee velen zich zullen identificeren.
Kate Winslet en haar oproep tot aandacht
IAm Ruth is een ongemakkelijke spiegel, een waarschuwingskreet en een metafoor voor wat er tegenwoordig in talloze huizen verborgen zit. Kate Winslet aarzelde niet om de ontvangst van haar prijs aan te grijpen om het effect van sociale media op de geestelijke gezondheid van jongeren aan de kaak te stellen.
Ze deed dat op hetzelfde moment dat het Britse Hogerhuis zijn Online Safety Bill aan het opstellen was. Wat waren nu de belangrijkste punten van haar toespraak? Laten we dat uitzoeken.
Het isolement van jongeren door sociale media
Het centrale idee in Kate Winslet’s toespraak op de BAFTA’s was dat sociale media jongeren van hun familie scheidt. Dit is een gegeven dat we steeds meer zien onder de kinder- en jeugdbevolking, en wel om de volgende redenen:
- Emotionele isolatie. Jongeren brengen steeds meer uren door in het digitale universum. Bijna zonder het te beseffen ervaren ze een progressieve emotionele ontkoppeling van hun gezinsomgeving. Ze zijn niet meer geïnteresseerd in de mensen om hen heen en al hun aandacht wordt gekaapt door het scherm. Ze hebben niets anders meer nodig. Bovendien geven ze nergens anders om.
- Sociale vergelijking. Sociale media is een etalage van ideale levens en lichamen waar jongeren hun identiteit opbouwen. Wat er gebeurt op Instagram en TikTok is vooral relevant, omdat ze daar hun zelfbeeld opbouwen door sociale vergelijking. Dit is een duidelijk zelfdestructieve dynamiek waarin wat thuis gebeurt zijn relevantie verliest.
Jongeren tussen 12 en 20 jaar maken een kritieke toestand door in hun neurologische ontwikkeling. Onderzoek (Engelse link) van de Emory Universiteit (VS) wijst op de ernstige effecten van sociaal isolement op hun neurale architectuur, door hun gebrek aan interactie met de omgeving. De gevolgen voor hun geestelijke gezondheid zijn inderdaad immens.
“Schadelijke inhoud alsjeblieft uitbannen. We willen het niet. We willen onze kinderen terug.”
-Kate Winslet-
Het digitale universum en de invloed ervan op de geestelijke gezondheid van jongeren en hun gezinnen
Sociale media zijn een buitengewoon mechanisme om te leren, te interageren en contact te maken met andere mensen. Niet alle online inhoud is echter optimaal, noch maakt iedereen er goed gebruik van. In feite zijn er veel gezinnen die progressieve en opvallende veranderingen zien in de persoonlijkheid en het gedrag van hun kinderen.
Kate Winslet drong tijdens haar toespraak op de BAFTA’s aan op de noodzaak om schadelijke inhoud te bestraffen. Meer specifiek doelde ze op alle publicaties die het zelfbeeld van jongeren vernietigen en hun lichaam, individuele mogelijkheden en waarde ontkrachten. Deze verschijnselen verschijnen met grote rauwheid en emotionele impact in de film, I Am Ruth.
Online inhoud schaadt de algemene gezondheid van mensen door het volgende:
- Online pesten.
- Progressief isolement.
- Verslaving en afhankelijkheid van sociale media.
- Mogelijke veiligheids- en privacyproblemen.
- Afleiding en slechte academische prestaties.
- Sociale vergelijking en lage eigenwaarde. Onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in Acta Psychologica stelt dat het gebruik van sociale media gemiddeld een grotere invloed heeft op het lichaamsbeeld en het gevoel van eigenwaarde van adolescenten. Het treft meisjes meer dan jongens.
- Geestelijke gezondheidsproblemen. Variabelen zoals hierboven genoemd bouwen vaak het substraat van depressieve stoornissen, zoals blijkt uit onderzoek (Engelse link) van de Johns Hopkins School of Medicine (VS). We moeten ook suïcidaal gedrag en eetstoornissen niet negeren.
Een krankzinnige wereld waarin hulp en regulering van de inhoud de sleutel is
In haar toespraak bij de BAFTA’s aarzelde Kate Winslet niet om zich tot jongeren zelf te richten, door hen aan te sporen om hulp te vragen, schaamte opzij te zetten en de stap naar hulp te zetten.
Het is maar al te gemakkelijk om verstrikt te raken in de domeinen van de sociale media, het beoordelingsscenario dat dicteert wat aantrekkelijk is, wie succesvol is en wie gebrekkig. De tirannie van ‘likes’ en views mag ons leven niet domineren.
Je herinnert je waarschijnlijk nog wel het trieste geval van Molly Russell, het 14-jarige meisje dat zelfmoord pleegde vanwege de berichten die ze op sociale media ontving. Want in die tijd ontbraken op Instagram, Pinterest en TikTok-filters en adequate regulering van wat er werd gemaakt en gedeeld. Als gevolg daarvan waren er ongelukkige gevolgen voor veel adolescenten.
Doelstellingen
Een van de doelstellingen van de samenleving is echter om de basis te leggen voor een gezond digitaal universum, waarin de kinder- en adolescentenbevolking wordt beschermd. Hier volgen enkele richtlijnen:
- Transparantie als het erom gaat te weten hoe de verschillende netwerkalgoritmen werken.
- Bevorderen van gezonde schermtijd vanaf de kindertijd. Dat betekent niet verbieden, maar weten hoe op te voeden in het gebruik van deze middelen.
- Jongeren opvoeden in digitale geletterdheid en online welzijn. Ouders moeten ook op de hoogte zijn op deze gebieden.
- Betrokken en streng regelgevend beleid. De inhoud die de eigenwaarde van onze jongeren bedreigt moet gereguleerd worden.
- Dring erop aan dat platforms voldoen aan normen voor veiligheid en gebruikersbescherming. Deze regelgeving moet betrekking hebben op aspecten als bescherming tegen cyberpesten, verspreiding van inhoud en bescherming van de privacy.
- Er is een gezamenlijke inzet nodig van de sociale mediaplatforms zelf, de gebruikers, ouders, opvoeders en beleidsmakers. Inderdaad, het doel van het reguleren en vormgeven van een digitale wereld die ethischer is en de geestelijke gezondheid meer respecteert is een taak voor ons allemaal.
“En aan alle jongeren die misschien luisteren, die het gevoel hebben dat ze gevangen zitten in een ongezonde wereld: Vraag alsjeblieft om hulp. Het is geen schande om toe te geven dat je steun nodig hebt.”
-Kate Winslet-
Tips voor gezond gebruik van sociale media voor jongeren
Welke aanbevelingen moeten we, uitgaande van de boodschap die de actrice overbracht, toepassen zodat jongeren goed gebruik maken van sociale media? Goed ouderlijk toezicht op internet is essentieel. Zij moeten tijdslimieten voor het gebruik van technologie vaststellen en overeenkomen en een evenwicht tussen offline en online activiteiten bevorderen. Hier volgen nog enkele aanbevelingen:
- Bevorder goede communicatie en vertrouwen met kinderen.
- Geef van jongs af aan voorlichting over hun intrede in de digitale wereld.
- Bevorder kritisch denken en vergroot daarnaast hun eigenwaarde en zelfbeeld.
- Leer ze aspecten met betrekking tot privacy en online veiligheid.
- Demonstreer een verantwoord gebruik van technologieën en netwerken. Met andere woorden, wees het beste voorbeeld voor hen om te volgen.
De toespraak van Kate Winslet bij de BAFTA’s was een wake-up call die we niet mogen vergeten. Een geavanceerde en betrokken samenleving is het soort dat het welzijn van de jongere generaties waarborgt. Zij zijn de toekomst.
Laten we beginnen met het aanpakken van hun geestelijke gezondheid en het ene opmerkelijke fenomeen dat momenteel hun leven beheerst: de sociale media.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Bozzola, E., Spina, G., Agostiniani, R., Barni, S., Russo, R., Scarpato, E., Di Mauro, A., Di Stefano, A. V., Caruso, C., Corsello, G., & Staiano, A. (2022). The Use of Social Media in Children and Adolescents: Scoping Review on the Potential Risks. International journal of environmental research and public health, 19(16), 9960. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9407706/
- Gupta, C., Jogdand, D. S., & Kumar, M. (2022). Reviewing the Impact of Social Media on the Mental Health of Adolescents and Young Adults. Cureus, 14(10), e30143. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9645642/#:~:text=Smartphone%20and%20social%20media%20use,%2C%20longitudinal%2C%20and%20empirical%20studies.
- Hinton, E. A., Li, D. C., Allen, A. G., & Gourley, S. L. (2019). Social Isolation in Adolescence Disrupts Cortical Development and Goal-Dependent Decision-Making in Adulthood, Despite Social Reintegration. eNeuro, 6(5), ENEURO.0318-19.2019. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6757188/
- Mann, R. B., & Blumberg, F. (2022). Adolescents and social media: The effects of frequency of use, self-presentation, social comparison, and self esteem on possible self imagery. Acta psychologica, 228, 103629. https://doi.org/10.1016/j.actpsy.2022.103629https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35661975/
- Sharma, S., & Behl, R. (2022). Analysing the Impact of Social Media on Students’ Academic Performance: A Comparative Study of Extraversion and Introversion Personality. Psychological studies, 67(4), 549–559. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9660203/
- Valkenburg, P., Beyens, I., Pouwels, J. L., Van Driel, I. I., & Keijsers, L. (2021). Social Media Use and Adolescents’ Self-Esteem: Heading for a Person-Specific Media Effects Paradigm. Journal of Communication, 71(1), 56–78. https://academic.oup.com/joc/article/71/1/56/6124731
- Vidal, C., Lhaksampa, T., Miller, L., & Platt, R. (2020). Social media use and depression in adolescents: a scoping review. International review of psychiatry (Abingdon, England), 32(3), 235–253. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7392374/