Jenna Ortega: de emotionele uitdagingen van Wednesday Addams spelen

Stress, tranen, angst, eenzaamheid... Jenna Ortega had het niet gemakkelijk toen ze Wednesday Addams moest spelen. In het volgende artikel onthullen we de zware uitdagingen waar de jonge actrice mee te maken kreeg.
Jenna Ortega: de emotionele uitdagingen van Wednesday Addams spelen
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 03 juli, 2024

We waren allemaal in de ban van Jenna Ortega’s vertolking van Wednesday Addams. Sterker nog, Tim Burton wist dat zij de juiste actrice was voor de rol. Het resultaat was spectaculair en de serie werd een van de grootste hits van Netflix. Maar het op zich nemen van een van de meest iconische gothic personages in de popcultuur was niet gemakkelijk voor Jenna.

Netflix heeft nu het tweede seizoen goedgekeurd en de jonge actrice heeft gesproken over de psychologische kosten die het filmen voor haar met zich meebracht. Als kijkers zijn we ons vaak niet bewust van de slijtage die dit soort ervaringen met zich meebrengen voor artiesten (Arias, 2019). We gaan de emotionele uitdagingen van deze briljante actrice onderzoeken.

Ik herinner me dat het heel stressvol en verwarrend was. Ik deed mijn best, maar dat is waarschijnlijk de meest overweldigende baan die ik ooit heb gehad.”

-Jenna Ortega-

Jenna Ortega en de emotionele realiteit achter Wednesday

“Oh, maak je geen zorgen, je gaat het geweldig doen. Het gaat er geweldig uitzien,” zei Tim Burton tegen haar toen ze haar zorgen uitte over het filmen. De jonge vrouw had al ervaring in films en op televisie. Ze was te zien in Jane the Virgin op Disney Channel en speelde ook in de Scream-franchise. Het spelen van Wednesday was echter anders.

De artieste moest in korte tijd een aantal extreem moeilijke vaardigheden leren. Om de fascinerende en unieke hoofdpersoon van deze serie uit te beelden, moest ze schermen, cello en Duitse les nemen. Ze moest vaardigheden leren die normaal maanden en zelfs jaren duren, zodat ze kon beginnen met filmen. Zoals te verwachten was, kwam hier een prijskaartje aan te hangen.

Wednesday Addams zijn en het gewicht van angst

Het tijdschrift Interview publiceerde een gesprek (Engelse link) tussen Christina Ricci en Jenna Ortega, waarin ze de uitdagingen bespraken van het aannemen van de rol van de dochter van de Addams.

Tijdens dit gesprek benadrukte Ortega hoe stressvol het filmen was. Het is niet moeilijk om je de mentale druk voor te stellen die op een artiest wordt uitgeoefend als hij een personage moet worden dat een gevestigd cultureel icoon is.

De actrice gaf zelfs toe dat ze zich op een gegeven moment helemaal verslagen voelde. Ze sliep nauwelijks en het filmen duurde 12 tot 14 uur per dag. Bovendien had ze maar één dag vrij.

En ze gebruikte haar weinige vrije uren om de eerder genoemde vaardigheden te leren. Het is niet verrassend dat dit soort dynamiek mensen emotioneel uitput en kan leiden tot ernstige klinische stoornissen.

Ortega verklaarde dat ze last had van episodes waarin ze haar haar uittrok, een gedrag dat in verband wordt gebracht met trichotillomanie.

Een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in C omprehensive Psychiatry bevestigt dat dit gedrag kenmerkend is voor angststoornissen. In Jenna’s geval was de druk om haar acteerrol zo goed mogelijk uit te voeren ongetwijfeld een zware emotionele uitdaging.

“Niet knipperen,” geen emotie tonen

Een andere uitdaging van Wednesday voor Ortega was het in bedwang houden van haar emoties. Dit nogal vreemde personage staat erom bekend geen gevoelens of emotionele reacties te vertonen. Dit was moeilijk voor de artieste om uit te voeren, vooral toen ze volledig werd beheerst door angsten en stress.

Alsof dat nog niet genoeg was, eiste de beroemde regisseur nog een andere eis van Ortega: niet knipperen. De jonge actrice had ook te maken met de volgende moeilijkheden tijdens het filmen:

  • Omgaan met de bijna constante drang om te huilen.
  • De beroemde, maar complexe dansscène moeten filmen terwijl ze COVID-19 heeft.
  • Beperkt worden in het bezoeken van de badkamer door de beperkende aard van de jurken die Wednesday Addams droeg.

Weg zijn van familie

Ondanks het feit dat Jenna Ortega al sinds haar kindertijd meedraait in de acteerwereld, markeerde de Netflix-serie een voor en na in haar leven, want het bracht haar overweldigend succes. De emotionele prijs van de opnames was echter extreem intens voor haar.

Ze moest bijvoorbeeld naar Roemenië verhuizen voor zaken die met het project te maken hadden. Daar werd het gewicht van haar angst vermengd met eenzaamheid.

Zoals ze vaak in de media heeft verklaard, heeft ze elke avond in tranen videogesprekken met haar ouders gevoerd. Ze zag zichzelf niet in staat om de uitdaging aan te gaan. Ze twijfelde aan zichzelf en had soms last van prestatieangst. Maar wilskracht en haar liefde voor acteren gaven haar het vermogen om deze moeilijkheden te overwinnen.

“Ze moesten stuntdubbels gaan gebruiken of af en toe cello dubbels als ze geen tijd hadden om handen te krijgen, maar ik was er erg op gebrand om zo goed mogelijk voorbereid te zijn omdat ik wilde dat ze mezelf konden gebruiken omdat dat zoveel geloofwaardiger is als je je gezicht kunt zien.”

-Jenna Ortega-

Wat we niet zien: de psychologische kosten van roem

Ortega had een interessant gesprek met presentatrice Oprah Winfrey, waarin ze ook sprak over haar psychologische problemen in verband met roem. Een artistiek icoon worden is voor de meeste acteurs niet gemakkelijk. Als het succes zo snel komt en het leven van de ene dag op de andere verandert, wordt het moeilijk om stabiel te blijven.

In een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in het Journal of Individual Differences worden een aantal interessante vragen gesteld, zoals: is het nodig om te lijden om te slagen? Kan druk bij sommige mensen een motiverend element zijn? Er wordt beweerd dat, in zekere zin, grote prestaties vereisen dat we buiten onze comfortzones navigeren.

Bovendien impliceert groot succes dat we ondenkbare uitdagingen aangaan die de capaciteiten van het individu vergroten. Dit is het geval bij Ortega, die niet alleen laat zien dat ze een uitstekende actrice is, maar ook in staat is om grote doelen te bereiken.

Beroemdheden en geestelijke gezondheid, de moed om het stigma te doorbreken

Voor Jenna Ortega waren de emotionele uitdagingen van het spelen van Wednesday Addams immens. Toch overwon ze deze met wilskracht en een enorme professionele toewijding.

Ongetwijfeld zal het tweede seizoen van de serie haar nieuwe uitdagingen brengen, zoals omgaan met haar voortdurende roem, constant blootgesteld worden op sociale media en haar leven tot in detail geanalyseerd krijgen.

Deze jonge actrice is extreem dapper als het gaat om het onthullen van haar ervaringen en het doorbreken van het stigma en het aansnijden van het onderwerp geestelijke gezondheid, evenals het wijzen op bepaalde realiteiten die voorheen in de schaduw bleven. In feite zijn deze angsten, bezorgdheid, druk en gevoelens van eenzaamheid gebeurtenissen die we allemaal meemaken.

Het is de moeite waard om te onthouden dat artiesten ook mensen zijn en dat hun kwetsbaarheden vergelijkbaar zijn met de onze. Tot slot wensen we Jenna veel succes en welzijn terwijl we met spanning wachten op de tweede serie van Wednesday.

Hoofdafbeelding redactie credit: Lev Radin / Shutterstock.com.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.