Je pijn mag nooit bepalen wie je bent

Soms definieer je jezelf op basis van de wonden uit het verleden en de pijn die je daardoor hebt ervaren. Je bent echter veel meer dan dat. Onthoud gewoon hoe veerkrachtig je bent.
Je pijn mag nooit bepalen wie je bent

Laatste update: 11 september, 2021

Je bent zoveel meer dan wat je zoveel pijn heeft gedaan. Meer dan je wonden die soms nog pijn doen omdat ze niet helemaal genezen zijn. Dezelfde wonden die diep in je geheugen geworteld blijven, komen van tijd tot tijd weer naar boven en bezorgen je een heel slechte dag.

Je bent veel meer dan iets dat je ooit heeft laten lijden en littekens heeft achtergelaten. Meer dan je bittere tranen, meer dan het gevoel van verstikking dat je soms nog omhult, en meer dan de pijn veroorzaakt door je pogingen om te blijven vechten.

Je kunt je lijden niet uitwissen. Het is een deel van je reis geweest. Bovendien is het je kracht die je definieert, hoewel het soms leek te haperen en zelfs te verdwijnen. In feite ben je moediger en ongelooflijker dan je je ooit kunt voorstellen. Je moet alleen leren om naar jezelf te kijken.

“Om het licht zo helder te laten schijnen, moet de duisternis aanwezig zijn.”

 Sir Francis Bacon

Een betraand oog

Veerkracht, weggaan van je pijn

Zelfs als het leven niet altijd gemakkelijk voor je is geweest en je pad vol kuilen en obstakels was, kun je jezelf niet alleen definiëren op basis van je wonden en je pijn.

Weet je waarom? Omdat je meer bent dan dat. Denk maar aan hoe je bent hersteld, de enorme inspanning die je hebt geleverd om uit die pijnlijke situatie te komen, en je vermogen om door te gaan en je leven weer op de rails te krijgen, stukje bij beetje, ondanks alle turbulentie.

Je bent zoveel meer dan wat je dreigde te vernietigen. Definieer jezelf niet door je lijden.

Je bent ontsnapt aan de uitputting, de apathie en de pijn die je zo lang hebt gesleept. Je ging door omdat je op de een of andere manier wist dat het uiteindelijk zou eindigen en je op vaste grond zou staan.

Onderweg ging je natuurlijk door allerlei emoties heen. Soms was je maar een stap verwijderd van opgeven, maar je moed hielp je door. Het bewijs daarvan is dat je hier vandaag bent. Dit komt omdat je veerkrachtig was. Je wist dat je, ondanks alle moeilijkheden, uiteindelijk zou overleven.

Misschien wist je op dat moment niet waarom het je zo hard raakte. Je liet je echter niet meeslepen. Je raapte de moed bij elkaar en ging verder.

Hoewel de wereld vol is van lijden, is hij ook vol van het overwinnen ervan.”

-Helen Keller –

Een vrouw die uitkijkt over de zee

De wijsheid achter lijden

Misschien heb je je wonden nog niet kunnen helen en ben je bezig je leven weer op te bouwen. Dat is goed. De wandeling langs het pad weg van pijn is nooit een snelle. Je moet het rustig aan doen en zowel geduldig als opmerkzaam zijn.

Uiteindelijk bevind je je op het droge, na alle stormen te hebben doorstaan. Het belangrijkste is echter dat je verder kijkt dan je ervaringen. Om ze te kunnen onderzoeken en ervan te leren.

Je bent meer dan wat je zoveel pijn heeft gedaan. Onthoud alleen dat je veerkrachtig bent.

Je zou het lijden kunnen ontvluchten omdat je weet, of liever gezegd, je bang bent voor wat het inhoudt. Niemand is echter immuun voor lijden. Iedereen heeft er tot op zekere hoogte last van. Probeer daarom, in plaats van te proberen aan je pijn te ontsnappen, te leren hoe je het anders kunt ervaren.

Verder gaan

Dat is niet gemakkelijk, zeker niet als het gaat om onaangename omstandigheden en emoties. Je moet echter verder. Je kunt je leven weer opbouwen. Je hoeft alleen maar te leren hoe je je lijden kunt integreren als nog maar een hoofdstuk in je levensverhaal. Slechts een deel van je verhaal, niet de bepalende factor.

Wat heb je nodig om dit te doen?

  • Aanvaarding. Door je pijn te herkennen en deze de ruimte te geven, kun je stoppen met jezelf te straffen. Je dagelijkse routine zal niet langer worden achtervolgd door die geesten uit het verleden. Bovendien kun je alles in je verlichten dat jou definieert. Je kracht, je vermogen om te vechten en je verlangen om te leven en te blijven hopen.
  • Je kunt jezelf ook helpen door het waarom en waarom van je pijn en lijden vast te stellen. In feite leer je meer van deze antwoorden dan je ooit had kunnen bedenken.

Het belangrijkste is om onder de oppervlakte van je lijden te komen. Je moet er doorheen navigeren, altijd onthouden dat je zoveel meer bent dan je pijn. Je leven bestaat uit hoofdstukken die alleen zinvol zijn als ze in elkaar worden gezet. Je verhaal is zoveel meer dan je wonden.