Ik wil moeder worden maar ik ben bang

De sociale druk om kinderen te hebben is veel minder intens dan het vroeger was. Toch is beslissen om al of niet kinderen te hebben nog steeds een uitdaging. Moeder worden gaat met veel angst gepaard. Dat kan een enorme invloed hebben op je beslissing. In dit artikel begeleiden we jou er doorheen in enkele stappen.
Ik wil moeder worden maar ik ben bang

Laatste update: 21 juli, 2019

De tijden zijn erg veranderd. Dat geldt ook voor onze visie op het moederschap. In zekere zin is het ten goede veranderd. Er zijn echter ook enkele mythes ontstaan die sommige vrouwen een gevoel van intimidatie geven. Zelfs vrouwen die kinderen willen, beslissen om het niet te doen. De reden is dat ze zich overweldigd voelen door het feit dat een moeder worden ingewikkeld is.

Het goede nieuws is dat jij de enige bent die de beslissing mag nemen of je al of niet een moeder wordt. Dit is een enorme overwinning voor vrouwen. Tot nog zeer recent was er immers sprake van een grote sociale druk om kinderen te hebben.

Het probleem is dat sommige vrouwen naar het andere uiterste overgegaan zijn. Ze zien kinderen hebben als iets zo ingewikkeld dat het beter is om het maar helemaal uit de weg te gaan.

Ze zien het niet meer als een natuurlijk onderdeel van het leven. Geen enkel extreem is goed. Het enige wat uiteindelijk van belang is, is dat elke vrouw zelf beslist over haar verlangens en beslissingen.

“De beslissing nemen om een kind te krijgen – het is een belangrijk moment. Het is voor altijd beslissen om je hart buiten je lichaam te laten stappen.”

-Elizabeth Stone-

De angst voor het moederschap

De angst voor het moederschap

Bang zijn voor het moederschap is volmaakt normaal. Moeder worden verandert jouw leven namelijk op een drastische manier. Je zal ook een zekere hoeveelheid lichamelijke en psychologische pijn moeten aanvaarden. Wie zou niet bang zijn?

Dit gezegd zijnde komt deze angst soms van andere bronnen. Misschien heb je verhalen van oudere vrouwen gehoord die een grote indruk op je gemaakt hebben. Tot heel recent moesten vrouwen in erg moeilijke omstandigheden bevallen. Ze waren vaak ook niet voorbereid op de ervaring. Meestal kregen ze bovendien niet de geschikte zorg van artsen en verpleegkundigen.

Sommige vrouwen beslissen om geen moeder te worden omdat ze denken dat ze er niet klaar voor zijn. De waarheid is dat niemand echt voorbereid is voor het moederschap.

Meestal zijn we niet voorbereid voor de dingen die ons overkomen. We zijn er niet klaar voor om op te groeien of om gescheiden te worden van de mensen van wie we houden, of om ouder te worden, enzovoort.

Een andere reden waarom sommige vrouwen beslissen om geen kinderen te hebben, is dat het leven moeilijk is. Ze willen angstgevoelens, depressie of andere problemen niet aan hun kinderen doorgeven.

Misschien is dit echter een enigszins extreem standpunt. Er bestaat namelijk geen manier om lijden, verlies of fouten volledig uit te sluiten. Desondanks kan het leven mooi zijn. Vele prachtige ervaringen kunnen ons te wachten staan.

Laat angst jou niet tegenhouden

Laat angst jou niet tegenhouden als je wil moeder worden

Wat ook de bron van je angst is, belangrijk is dat je niet toelaat dat het jou tegenhoudt om je dromen te vervullen. Als je echt een kind wilt, dan mag angst jou niet in de weg komen te staan. In plaats van de angst te laten winnen neem je wat tijd om na te denken. Check bij jezelf, analyseer de situatie en denk na over de redenen waarom je bang bent.

Waar komt je angst vandaan? Is het redelijk of niet? Wil je echt moeder worden of ben je bang omdat je eigenlijk geen moeder wilt worden maar het gevoel hebt onder druk te staan?

Je moet over deze dingen nadenken. Wat je ook kan doen, is nagaan wat jou ziekteverzekering jou biedt als je beslist om een kind te krijgen. Wat zijn de mogelijkheden op vlak van bevallingszorg en pediatrie.

Het is echt belangrijk dat je weet wat jouw ziekteverzekering omvat en welke ziekenhuizen en artsen deel uitmaken van je netwerk. Je kan ook nagaan of de diensten die jouw gezondheidszorg regelen, lessen aanbieden om jou en je partner op de geboorte voor te bereiden.

Verduidelijk jouw verlangens

Naast wat we allemaal al besproken hebben, moet je ook een overzicht maken van je huidige situatie. Is dit een goed moment om een kind ter wereld te brengen? Heb je de steun van je partner? Steunt je familie jou?

Dit zijn echt belangrijke factoren die je in overweging moet nemen vóór je een beslissing neemt. De uiteindelijke beslissing ligt echter natuurlijk bij jou. Moeder worden of beslissen om dat niet te doen zal je niet gelukkig maken als het doet om anderen te behagen.

Je moet ook jouw financiën zorgvuldig bekijken. Om een kind groot te brengen heb je geen miljoenen euro’s nodig. Je moet echter wel in staat zijn om het kind stabiliteit te bieden. Bovendien moet je er ook voor zorgen dat je voldoende tijd hebt voor je kind.

Zodra je deze stappen doorgemaakt hebt en jouw situatie geëvalueerd hebt, zal het waarschijnlijk gemakkelijk zijn om te beslissen wat je wil doen. Als je moeder wilt worden, vecht er dan zo goed als je kan voor om het te laten gebeuren. Wellicht ook interessant voor jou

Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Vijf gewoonten voor gezonde fulltime moeders

Fulltime moeders ervaren dit wellicht als een zeer bevredigende baan. Dat betekent echter niet dat je andere delen van je leven zou moeten verwaarl...


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Chand, S. P., & Marwaha, R. (2022). Anxiety. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK470361/
  • Conversano, C., Rotondo, A., Lensi, E., Della Vista, O., Arpone, F., & Reda, M. A. (2010). Optimism and its impact on mental and physical well-being. Clinical practice and epidemiology in mental health: CP & EMH6, 25.

De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.