Je perceptie van tijd is gebaseerd op je emoties

Als tijd voor iedereen hetzelfde is, waarom nemen we het verstrijken ervan dan allemaal anders waar? Ontdek hoe jij de tijd waarneemt op basis van je emoties en andere factoren zoals leeftijd.
Je perceptie van tijd is gebaseerd op je emoties
Laura Ruiz Mitjana

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Laura Ruiz Mitjana.

Laatste update: 29 oktober, 2022

Heb je je ooit afgevraagd of je emoties of je stemming invloed hebben op hoe je perceptie van tijd? Immers, als je verdrietig bent, denk je waarschijnlijk dat alles langzamer gaat. Als je daarentegen opgewonden bent of plezier hebt, heb je het gevoel dat de tijd letterlijk vliegt. Maar in werkelijkheid gaat de tijd voor ons allemaal even snel voorbij. Het is onze perceptie ervan die verandert.

In feite verandert je perceptie van tijd afhankelijk van hoe je je voelt, hoe oud je bent, en ook van de situaties die je meemaakt.

Je perceptie van tijd volgens je emoties

Je perceptie van tijd is als een interne klok. Dit is heel nuttig, want tijd centreert en lokaliseert je. Bovendien kan deze waarneming je ook helpen bij het vaststellen hoe je je voelt.

John Wearden, een professor aan de Keele Universiteit in het Verenigd Koninkrijk, houdt zich al meer dan dertig jaar bezig met tijdwaarneming. Hij concentreerde zich eerst op dieren en later op mensen, en heeft meer dan 100 artikelen over dit onderwerp gepubliceerd.

In een interview (Spaanse link) voor de Autonome Universiteit van Barcelona (Spanje) beweert Wearden dat onze perceptie van tijd verandert naargelang onze leeftijd en wat we doen. Met betrekking tot de leeftijd stelt de professor dat oudere mensen in de regel beweren dat de tijd sneller verstrijkt naarmate ze ouder worden.

Verder beweert hij dat onze perceptie van tijd varieert afhankelijk van wat we doen. Voor korte tijden gebruiken we een interne klok, maar voor langere tijden gebruiken we externe invloeden of factoren om de tijd te kwantificeren. Aan de hand van de afstand kunnen we bijvoorbeeld berekenen hoe lang het duurt om ergens te komen.

Horloge
Afhankelijk van onze leeftijd verandert onze perceptie van tijd.

De perceptie van tijd naar leeftijd en nieuwe gebeurtenissen

Soms vul je je dag misschien met leuke dingen om te doen. Daardoor neem je waar dat de tijd sneller verstrijkt, vooral als het nieuwe ervaringen zijn.

Het is vooral merkbaar in de kindertijd, wanneer alles nieuw is en nog ontdekt moet worden. Aan de andere kant, als je ouder bent, zijn er niet zoveel memorabele momenten (zeker in de zin van ‘nieuwigheid’), maar ze blijven je perceptie van tijd markeren.

Emoties en stemming beïnvloeden je perceptie van tijd

Het zijn niet alleen je leeftijd of je memorabele momenten die beïnvloeden hoe je de tijd waarneemt. Het varieert ook afhankelijk van:

Voordat we zien hoe deze elementen je beïnvloeden, laten we eerst uitzoeken wat je perceptie van tijd is als je in een natuurlijke (en gelukkige) staat bent.

Hoe neem je de tijd waar in een natuurlijke staat?

In goede momenten, als je leven op een bevredigende manier doorstroomt, lijkt het heden misschien langzaam, maar aangenaam. Je dagen lijken zich voor je uit te strekken omdat je veel dingen doet, maar je ervaart ze langzaam. Dat komt omdat je met het tij mee stroomt.

Als je het gevoel hebt dat je verbonden bent met het huidige moment (en tegelijkertijd ontspannen), zul je dus eerder waarnemen dat de tijd langzaam verstrijkt.

De perceptie van tijd als je gelukkig bent

Als je niet alleen in een ‘natuurlijke’ of flow-toestand bent, maar ook geniet, gelukkig bent, en een perfecte tijd hebt, dan vliegt de tijd voorbij. Je stopt niet om na te denken, je leeft gewoon. Je hebt het gevoel dat de tijd voorbij vliegt omdat je geniet.

Aan de andere kant, als je je slecht voelt (of met andere emoties), verandert je perceptie van tijd (Spaanse link).

Angst en bezorgdheid en de perceptie van tijd

Als je bang en angstig bent, lijkt alles lang. In feite heb je een verwijde perceptie van tijd. Alles gebeurt langzaam voor je omdat je bang bent en je blijft ‘verslaafd’ aan die angst, terwijl je de minuten en uren telt tot je ongemakkelijke toestand voorbij is. Door je aandacht te fixeren op het verstrijken van de tijd, gaat die bovendien nog langzamer voor je voorbij.

Als je daarentegen opgewonden, angstig of gestrest bent, heb je het gevoel dat de tijd sneller verstrijkt, omdat “je zoveel te doen hebt en zo weinig tijd”, althans zo voel je dat.

Verveling en verdriet: de tijd verstrijkt langzaam

Wat gebeurt er als je een ander soort emotie voelt? Bijvoorbeeld als je verdrietig bent of je verveelt. Volgens de psycholoog Luis Muinho kan iemands perceptie van het verstrijken van de tijd helpen bepalen of hij in een depressieve (of sub-depressieve) toestand verkeert.

Als je in een depressieve, droevige (of verveelde) toestand verkeert, gebeurt er iets merkwaardigs. De tijd gaat op dat moment heel langzaam voorbij, maar extreem snel als je erop terugkijkt. Zo ervaar je achteraf dat een aantal maanden voorbij zijn gevlogen, maar toen je ze meemaakte, leken ze heel langzaam voorbij te gaan.

Als je in een intense staat van verveling verkeert, of je verdrietig of depressief voelt, gaat de tijd langzaam voorbij, maar als je erop terugkijkt, herinner je het je alsof het heel snel voorbij ging.

Je perceptie van tijd geeft je emotionele toestand aan

Je perceptie van tijd is een goede emotionele thermometer die je vertelt hoe het met je gaat. Als deze waarneming verandert, veranderen ook je emoties. Daarom kan het een goede indicator zijn in psychotherapie of in een proces van zelfkennis.

Als je wilt weten hoe je bent, vraag jezelf dan af: Zit ik in een geforceerd ritme? Lijkt de tijd daardoor langzamer voorbij te gaan? Als je je eigen ritme of perceptie van tijd leert identificeren, zul je kunnen herkennen wanneer je emoties veranderd zijn.

“Wat onze geestelijke gezondheid markeert, is onze relatie met tijd.”

-Luis Muinho-

Vrouw kijkt op haar horloge
Onze psychologische perceptie van tijd hangt af van onze belangstelling voor wat we doen.

Hoe je het verstrijken van de tijd op een gezonde manier kunt beleven

Iedereen heeft zijn eigen ritme, zijn eigen interne klok, en zijn eigen persoonlijke omstandigheden die van invloed zijn op de vraag of hij of zij waarneemt dat de tijd snel of langzaam verstrijkt. Deze perceptie van tijd verandert van tijd tot tijd of naarmate we ouder worden. Het is een volkomen natuurlijk proces.

Maar leren leven in het huidige moment en genieten van de tijd zonder te willen dat hij voorbij raast of stopt is goed voor je geestelijke gezondheid.

Als je angstig bent leef je in de toekomst en als je depressief bent leef je in het verleden

In de psychologie wordt gezegd dat angst een overmaat aan toekomst is en depressie een overmaat aan verleden. Een goede geestelijke gezondheid betekent leven in het heden.

Daarom raden we je aan niet te veel aan morgen te denken, want dat kan je angstig maken. Blijf ook niet hangen in een verleden dat niet meer bestaat, want daardoor zou je in een depressie kunnen vervallen. Bedenk ook dat je geheugen je herinneringen wijzigt en idealiseert.

“Hebt gij het leven lief? Verspil de tijd dan niet, want dat is het spul waar het leven van gemaakt is.”

Benjamin Franklin

Vecht niet tegen het verstrijken van de tijd, leer ermee te stromen

Als je echt volledig en op een rustige manier wilt leven, kun je beter niet proberen te vechten tegen het verstrijken van de tijd. De tijd gaat voorbij, of je het nu leuk vindt of niet. In feite vertelt het je dat je leeft. Maak je er niet druk over of het langzaam of snel voor je voorbijgaat, geniet er gewoon van.

“Tel de dagen niet. Laat de dagen tellen”.

-Muhammad Ali-

Ga met de stroom mee. Het is de enige manier om rustig en volledig te leven.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Cebrián, M., Muinho, L. y González, M. (2022). Entiende tu mente: Claves para navegar en medio de las tempestades. Editorial Aguilar.
  • Gutiérrez, A., Reyes, D. & Picazo, O. (2017). Percepción del tiempo en la neuropsicopatología: una revisión sistemática. Psiquiatría Biológica, 24(3), 85-96.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.