Je partner wil de relatie beëindigen maar jij wilt dat niet

Je partner wil de relatie beëindigen maar jij wilt dat niet

Laatste update: 25 juli, 2018

Er zijn vele verschillende dingen die de liefde tussen twee mensen laten bloeien. Van sommige dingen zijn we ons zelfs niet bewust. Maar relaties kunnen ook om vele verschillende redenen eindigen. En we zijn ons niet volledig bewust van al deze redenen. Het wordt pas echt ingewikkeld wanneer één persoon de relatie beëindigen wil.

Voor beide personen is het een complexe situatie. Dit is vooral moeilijk voor de partner die niet wil dat de dingen eindigen. Maar het is niet nodig om in paniek te raken of wanhopig te worden. Het eerste wat je moet doen is eenvoudig: blijf kalm. Hou jezelf volledig tegen om ook maar iets te zeggen of te doen.

“De liefde is een oneindig mysterie want er is geen redelijke oorzaak die het kan verklaren.”

-Rabindranath Tagore-

 Share

Het volgende dat je moet doen, is de situatie inschatten. Je moet echt de dingen bekijken die ervoor gezorgd hebben dat de andere persoon de relatie beëindigen wil. Eigenlijk moet je proberen nagaan of de relatie zich in zijn eindstadium bevindt. Daarna kan je beslissingen nemen en ernaar handelen. In dit artikel zullen dit iets meer in detail bekijken.

Is de relatie echt voorbij?

Een stabiele relatie eindigt niet van de ene dag op de andere. Maar dit kan wel gebeuren met een onstabiele relatie. Je moet dus beginnen met proberen te bepalen welke soort relatie jij hebt. Hebben jullie beiden met elkaar een verbintenis gemaakt?

Of was het eerder iets onduidelijks dat afwisselde tussen intimiteit en afstand? In de eerste versie is het de moeite waard om na te denken over wat er gebeurd is. In het tweede geval kan je best je tijd niet verspillen.

De relatie beëindigen

Er zijn altijd waarschuwingssignalen vóór de relatie eindigt. Er zijn drie fundamentele dingen die je kunnen vertellen of je een sterke band hebt of dat de liefde verdwenen is. Dit zijn ze:

  • Dit heeft te maken met de bereidwilligheid om je leven met een andere persoon te delen. Het betekent dat je tijd en interesse investeert, actief luistert en beschikbaar bent. Als je allebei je eigen weg gaan en niets delen, of de andere persoon interesseert zich niet voor jou, dan is dat meestal een teken dat de dingen zullen eindigen.
  • Hier hebben we het over vertrouwen, communicatie en wederzijdse overeenstemming. Deze dingen zijn nooit perfect. Maar wanneer één van deze dingen afbrokkelt, dan is het een teken dat je relatie aan het sterven is.
  • Dit aspect betreft een gezond seksleven dat voor beide personen bevredigend is. Het omvat ook lichamelijke uitingen van genegenheid. Als deze dingen niet aanwezig zijn, dan zijn er problemen in de relatie.

Bekijk je relatie van dichtbij. Zie je op al deze vlakken problemen? Dan is het beste wat je kan doen, erkennen dat de relatie voorbij is. Het lijkt misschien hard. Maar de dingen zijn zo versleten dat het moeilijk zal zijn om oplossingen te vinden.

Wanneer alleen één persoon de relatie beëindigen wil 

Er zijn ook momenten waarop er in een relatie sprake is van ernstige problemen, maar waar er nog steeds enkele sterke punten zijn. Dat kan ervoor zorgen dat één persoon de relatie beëindigen wil terwijl de andere persoon dat niet wil. Want ze denken dat er nog steeds een kans is om de dingen opnieuw op te lossen en samen verder te gaan. Maar wat doe je dan eigenlijk in deze situatie?

De relatie beëindigen

Voor koppels bestaat er een eeuwenoude regel. Niets is beter dan over de dingen te praten. Maar er is ook niets dat een gesprek kan vervangen. Het kan dus zijn, en dat is het waarschijnlijk ook, dat praten precies datgene is dat niet werkt. De communicatie is verbroken maar de liefde is er nog. Het probleem is dat één van de partners misschien niet zo goed met deze situatie kan omgaan. Hij of zij wil dan impulsief de relatie beëindigen.

In deze omstandigheden is het niet echt gemakkelijk om een gesprek op te starten. Je moet de juiste omgeving en het juiste moment vinden. Dan kan je er rustig en zonder druk over praten. Probeer niet om alles in één keer op te lossen. Begin met de mogelijkheid terug te brengen om met elkaar te praten. Je kan bijvoorbeeld een speciaal diner plannen of samen uitgaan.

Maar wat als je niets meer kan doen? 

Maar soms wil de andere persoon nog steeds de relatie beëindigen, ook als is de liefde er nog en heb je geprobeerd om opnieuw te praten. Dat betekent dat je niets meer kan doen. Je kan hen niet dwingen om de dingen op jouw manier te zien. Want door dat te doen creëer je zelfs nog meer afstand. Het zal jullie beiden onnodig nog meer uitputten.

Als iemand wil vertrekken, dan moet je hem laten gaan. Het maakt niet uit dat jij niet precies begrijpt waarom. Het is ook van geen belang dat jij denkt dat hij het mis heeft. Het is nu eenmaal zo dat je een relatie niet kan dwingen om levendig te blijven.

Dat zou een grote vergissing zijn. Want het zou jullie band echt vernietigen. Op dit punt is het dus een goed moment om afscheid te nemen. Maak je geen zorgen over wat er binnen een week, een maand of een jaar zal gebeuren. Focus je alleen op het nu.

De relatie beëindigen

Het is tijd om je op jezelf en alleen op jezelf te richten. Beschuldig jezelf niet. Probeer ook niet om jezelf de toekomst in te duwen. Neem geen enkele beslissing. Denk alleen aan hoe je voor jezelf kan zorgen en de dingen doen die je leuk vindt. Pak vriendschappen die je onderweg verwaarloosd hebt weer op. Verander je routine… De liefde zal snel genoeg in je leven terugkeren.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.