Je partner luistert niet naar je: wat kun je doen?
“Mijn partner luistert niet naar me, het is alsof je tegen een muur praat. Hij denkt alleen aan zichzelf en luistert gewoon niet naar rede.” Misschien komt deze zin je bekend voor. Het kan zelfs de reden zijn geweest voor je laatste relatiebreuk. Want in 80 procent van de gevallen van conflict en afstand in een relatie zijn communicatieproblemen de oorzaak.
Is er een effectieve strategie om dit soort problemen op te lossen? In feite zijn er verschillende benaderingen, maar ze zijn complex en uitdagend. Wat je ook moet onthouden, is dat je soms al je aandacht op je partner richt en hem de schuld geeft dat hij niet naar je luistert. Toch is inefficiënte communicatie tweerichtingsverkeer. Daarom kun jij ook verantwoordelijk zijn.
Er zijn verschillende factoren die deze onsuccesvolle en invaliderende dynamiek kunnen bemiddelen. Sommige kunnen worden omzeild en overwonnen door samen nieuwe strategieën toe te passen. Dit zijn vaardigheden die jullie onderling kunnen ontwikkelen om jullie relatie te verbeteren. Soms kunnen communicatie-uitdagingen echter onoverkomelijk zijn.
Elke gelukkige en stabiele relatie wordt bepaald door koesterende en respectvolle communicatie.
Wat kun je doen als je partner niet naar je luistert?
Weigeren om toe te geven. Dingen op hun eigen manier doen. Je negeren. Alleen zeggen wat bij hen past. We zouden duizend voorbeelden kunnen geven van mislukte communicatie. Geslacht maakt niet uit. Tekorten in communicatie, actief luisteren en het ontbreken van een uitgebreide dialoog kunnen bij iedereen voorkomen.
Soms is het probleem niet zozeer het gebrek aan luisteren, maar eerder wat je partner zegt als je met hem praat. Misschien wil je jezelf bijvoorbeeld ontlasten naar je partner en in plaats van echt naar je te luisteren en je te begrijpen, geven ze je het soort antwoord dat je eigenlijk niet wilt of zelfs maar begrijpt.
In dit geval komt bij je gevoel dat je partner niet naar je luistert, dat hij je ook niet begrijpt. Maar in werkelijkheid hebben jullie gewoon allebei een andere kijk op dingen en verschillende ideeën over wat communicatie eigenlijk is. Dit is een multidimensionale realiteit met veel nuances.
Laten we eens kijken wat je in deze omstandigheden kunt doen.
Luisteren is ook weten hoe te begrijpen. Soms kan dat de echte oorzaak van het probleem zijn. Dat je elkaar niet meer begrijpt.
Je moet begrijpen waarom ze niet naar je luisteren
Als je partner niet naar je luistert, kan dat aan twee factoren liggen. Het kan te wijten zijn aan hun eigen manier van zijn en hun persoonlijkheid. Of het kan zijn dat er een probleem is met de communicatie tussen jullie. Als het laatste het geval is, kun je net zo goed verantwoordelijk zijn voor het probleem.
De oorzaken kunnen zijn:
- Ze luisteren niet naar je vanwege een duidelijke voorkeur voor bevestiging en cognitieve dissonantie. Met andere woorden, ze luisteren alleen als je iets zegt dat past bij hun overtuigingen en perspectief. Sterker nog, als de boodschap niet past bij wat ze geloven, stoppen ze ermee.
- Ze zijn narcistisch. Dit is een andere variabele waarmee je rekening moet houden. De narcistische persoonlijkheid gelooft dat ze meer weten dan wie dan ook. Daarom is wat je zegt niet relevant.
- Ze zijn boos. Deze houding onthult een duidelijke emotionele en persoonlijke onvolwassenheid. In plaats van het probleem aan te pakken, vermijden ze het door muren te bouwen of de wet van stilte toe te passen.
- Ze luisteren niet naar je vanwege de toon die je gebruikt. De manier waarop je ze aanspreekt, maakt ze meer of minder ontvankelijk. Door je stem te verheffen of een agressieve toon te gebruiken, wordt dat proces moeilijk.
- Ze negeren je om problemen te omzeilen. Sommige mensen hebben de neiging doof te blijven als iets hen niet interesseert. Dit gebeurt bijvoorbeeld vaak als er problemen zijn in een relatie. Ze vinden het beter om te ontwijken dan de situatie onder ogen te zien.
- Ze missen vertrouwen en zijn emotioneel afstandelijk. Het is mogelijk dat de relatie is afgenomen tot het punt waarop ze zich wrokkig en afstandelijk voelen. In dit soort situaties kunnen ze je vertellen: “Ik luister niet naar jou omdat jij ook niet naar mij luistert.”
Luister en spreek om elkaar te begrijpen (assertiviteit in de liefde)
Goede communicatie in een koppel is een gedeelde oefening: er zijn er twee nodig. Als je het op de juiste manier doet, zoals blijkt uit een onderzoek van de Universiteit van Georgia (Engelse link), voorspelt het tevredenheid in de affectieve band. Daarom, als je partner niet luistert, is het raadzaam om correct over te brengen wat je voelt en nodig hebt.
Je moet begrijpen wat er gebeurt en je laten horen. De volgende strategieën kunnen nuttig zijn.
- Zoek het juiste moment om met je partner over het communicatieprobleem te praten.
- Spreek assertief en direct, zonder verwijten, en zonder te preken of schuld te zoeken. Je zou een verbetering in je gesprekken moeten voorstellen. Noem de noodzaak om met elkaar te praten en je gehoord te voelen. Herinner hen eraan dat een gesprek een oefening is in wederzijdse steun en verrijking, geen machtsspel.
- Vermijd zinnen als “jij doet altijd” of “jij doet nooit.”
- Gebruik een aanhankelijke, intieme en begripvolle toon. Geef ze de ruimte om zich te uiten.
- Maak duidelijk wat jullie beiden kunnen verbeteren om effectieve communicatie en actief luisteren te bereiken.
Bij het zoeken naar een oplossing voor communicatietekorten moet je je niet alleen richten op de negatieve dingen die je partner doet. Dit versterkt alleen maar de wrok of afstand tussen jullie. Probeer oplossingen voor te stellen in plaats van je alleen op de problemen te concentreren.
Als je partner niet luistert en je blijft ‘blokkeren’
Soms kan je partner doorgaan met zijn auditieve blokkades en zich niet binden aan wijzigingen. Ineffectieve, koude en oneerlijke communicatie creëert diepe en pijnlijke hiaten. Daarom, als je merkt dat er geen vooruitgang is, kun je je toevlucht nemen tot relatietherapie.
Als je partner het er echter niet mee eens is en er helemaal geen begrip is, moet je serieus gaan nadenken over je opties. Herkenning, acceptatie en waardering in een relatie worden immers gevoed door het communicatieproces. Zonder dat heeft niets zin.
Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.
- Lavner, J. A., Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (2016). Does Couples’ Communication Predict Marital Satisfaction, or Does Marital Satisfaction Predict Communication?. Journal of marriage and the family, 78(3), 680–694. https://doi.org/10.1111/jomf.12301
- Johnson MD, Lavner JA, Mund M, et al. Within-Couple Associations Between Communication and Relationship Satisfaction Over Time. Personality and Social Psychology Bulletin. May 2021. doi:10.1177/01461672211016920