Je kent mij goed maar ik zal mezelf pas aan het einde onthullen

Je kent mij goed maar ik zal mezelf pas aan het einde onthullen
Gema Sánchez Cuevas

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Gema Sánchez Cuevas.

Laatste update: 28 juni, 2018

Je kent mij goed, erg goed. Ik ben er voor jou. En ik heb maar één kans om je terug te winnen. Maar ik zal pas op het einde mijn ware identiteit onthullen. Zeg me eens eerlijk. Wanneer heb je voor de laatste keer naar de sterren gekeken? Wat heeft het LED-lichtje op je telefoon dat de speldenprikjes van licht die de hemel doorklieven, niet hebben?

Het enige dat ik probeer, is om op een of andere manier dichter bij jou te komen. Want je hebt al wat ervaring met het leven. Je kent de kneepjes om jezelf met je smartphone in deze maatschappij vol vogelverschrikkers te bewegen. Maar je bent de persoon die zijn vermogen verliest om zichzelf te verrassen. Daarom schrijf ik jou. Diep van binnen weet je wie ik ben want je kent mij goed.

Je kent mij goed en ik wil dat je heel aandachtig naar mij luistert

Je denkt nu dat je de enige waarheid over het leven bezit. Het is jouw waarheid en een vals gevoel dat je ogen bedekt net als een zonnebril. Maar nu kan je naar mij luisteren. Maar…waarom zou je naar mij willen luisteren? Je hebt al over de halve wereld gereisd. Bovendien kan je jezelf in meerdere talen verdedigen. Toch ben je er nooit zo goed in als je zou willen.

Misschien heb je Rayuela: Een hinkelspel al gelezen, en Een samenzwering van idioten. Misschien heb je bovendien ook Honderd jaar eenzaamheid gelezen en honderden van de beste klassieke films bekeken. Je had die op een lijst zien staan van een kerel die beweerde dat hij zelfs meer films gezien had dan jij. Zijn meningen waren ook zo verfijnd dat ze evengoed universeel konden zijn. Wie ben ik om tegen jou iets te zeggen? Je bent verliefd geweest, hebt je masters behaald en bent in het onbekende gesprongen.

Je kent mij goed

Zo vaak ben je buiten adem geweest… Jouw voeten hebben zo snel langs de brandende zanden van een oneindig aantal stranden gelopen. Je hebt nog steeds die schoenen die je droeg toen je danste op de beste muziekfestivals in je land. Het zijn die schoenen die eerst wit waren en daarna zwart bij de laatste loop van de stieren. Je hebt littekens verzameld die je trots aan je vrienden toont. Het zijn die tekenen die jouw zonden tonen die je durft bekennen. Ze kunnen ook handig zijn als je ooit moet bewijzen hoe dapper je bent.

Zelfs dan heb ik nog het lef om je te schrijven. Ik durf jou dingen in je gezicht zeggen want je kent mij goed. Ik ben immers jou. Dat klopt. Waar jij je gekwetst voelt, ben ik dat ook. Dit zijn ook mijn littekens. Ik ben net als de persoon die je ooit was, het kind dat binnenin je brandt, gevangen in een warboel van vlees en bloed, maar ook van angsten en illusies. Maar ik ben geblokkeerd door een of andere voorouder die dronken van macht was.

Ik wil dat je opnieuw opgewonden raakt van de dingen

Wat ik bedoel, is dat ik wil dat je ‘s nachts naar de sterren kijkt. Ik zou willen dat de dingen slechts dingen zijn en dat mensen alleen maar zo belangrijk voor jou zijn als ze verdienen te zijn. Ik heb het nodig dat je opnieuw opgewonden raakt van de kleine dingen. Spring in de plassen en schrik van de duiven net als toen je het kind in het park was. Want dat is wat ik nodig heb. Ik wil dat je de regen niet ontloopt maar dat je jezelf zonder angst nat laat worden.

Je kent mij

Leef vandaag want morgen kan het te laat zijn. Houd tijd vrij voor jezelf. Deel het met de mensen die het verdienen, de personen die je een warm gevoel geven en geen slechte invloed zijn. Want daar draait het leven om, delen. Leef het op je eentje of met andere mensen maar wees trouw aan je gevoelens. Laat jezelf niet in de steek. Wees consequent.

Ik laat je nu gaan. Maar eerst wil ik je zeggen dat ik van je houdt. Wie houdt er meer van jou dan ik? Niemand. Denk maar eens hoelang ik al bij jou ben. Vanuit een gevoel van genegenheid wil ik oprecht dat je met iets eenvoudig begint. Het kan een gevecht met waterballonnen zijn, de zwaartekracht uitdagen op je skateboard of wat tijd doorbrengen met niets doen en aan niets denken behalve wat balletjes trappen… geef dat kind in jou een kans.

De wereld is vol met mensen die niet aan je verwachtingen beantwoord hebben. Maar er zijn ook andere mensen die jou nooit in de steek zullen laten… en de eerste groep zal nooit een goed voorbeeld zijn voor de tweede.

Ik draag dit lied op aan jou. Hou van jezelf. Het lied is van Hailee Steinfeild. Het zal zonder twijfel een glimlach op je gezicht toveren.

https://www.youtube.com/watch?v=bMpFmHSgC4Q

Wellicht ook interessant voor jou
Van jezelf houden
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Van jezelf houden

Onze waarde rust in ons, in onszelf precies zo voordoen als we zijn, in weten dat we liefde waard zijn. Van jezelf houden is de sleutel tot waar ge...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.