De bijzondere momenten die we delen

De bijzondere momenten die we delen

Laatste update: 16 april, 2018

Veel van de meest bijzondere momenten in je leven zijn de momenten die je deelt. Dit zijn stukjes van magische verbondenheid met bijzondere mensen. Of het nu vrienden, familieleden, zomerliefdes of de liefde van je leven zijn. Het waren, het zijn, en het zullen gelukkige momenten zijn die je waardeert en die jou kracht geven in moeilijke tijden.

Als je foto’s zou hebben van elk moment in je leven, is de kans groot dat sommige scènes een wel heel speciale glans zouden hebben. Dit zijn momenten van vreugde, welzijn en subtiele balans. Die momenten waarop het lijkt alsof alles in je leven ineens harmonieus is. In plaats van te klagen dat deze momentjes van perfectie niet vaker voorkomen, zou je dankbaar moeten zijn dat je ze kon ervaren.

“We krijgen geen tijd, maar momenten. Het is jouw taak om tijd te maken van elk moment dat je krijgt. ”

-Georges Poulet-

Martin Seligman, bekend van zijn boeken over positieve psychologie, besloot in 1990 om zich niet langer te richten op wat mensen minder ongelukkig maakt, maar eerder op wat hen gelukkig maakt. Sindsdien hebben auteurs miljoenen boeken geschreven over ‘gelukkig zijn’ en ‘hoe je het doet’. Ze vertellen ons hoe wijzelf de makers kunnen zijn van de bijzondere ervaringen die we eerder noemden. Ze leggen uit hoe je bekwame beslissingen kunt nemen, en hoe je je eigen geluk, zelfverzekerdheid en persoonlijk zelfvertrouwen kunt creëren. Als we aan deze aspecten van ons leven werken, zullen onze dagelijkse levens beter samenvallen met onze persoonlijke behoeften.

De positieve psychologie van Seligman heeft veel kritiek gekregen. Sterker nog, bekende psychiaters en sociaal psychologen, zoals Jerome Wakefield van de New York University, zijn van mening dat de huidige maatschappij geobsedeerd is door ‘gelukkig zijn’. Zo geobsedeerd dat we gewoon zijn vergeten hoe we met verdriet moeten omgaan en hoe we kunnen genieten van bijzondere momenten.

We vergeten dat geluk eigenlijk bestaat uit momenten. Dit zijn kostbare stukjes tijd die komen en gaan als glanzende zeepbellen die uiteenspatten en verdwijnen… Maar ze toveren een glimlach op ons gezicht en bezorgen ons een magisch, bijna kinderlijk, geluksgevoel.

Zeepbellen

Gedeelde momenten zijn de sleutel tot geluk

Sluit even je ogen. Vraag je geheugen om je naar een gelukkige tijd te vervoeren. In iets meer dan een seconde ben je er. Misschien haal je kattenkwaad uit met je klasgenoten of speel je in het zwembad met je broers en zussen. De geur van chloor en pas gemaaid gras komt terug. Misschien zie je jezelf bij je opa en oma, en wandelen jullie hand in hand en vertellen jullie elkaar verhalen. Die bijzondere momenten zijn zo kostbaar.

Gelukkige momenten uit onze kindertijd hebben vaak een speciale plek in onze herinneringen. Maar misschien zijn jouw gelukkige momenten wel de momenten die je met je partner doorbrengt. Of die gedenkwaardige reis die je met je vrienden maakte.

Deze gedeelde bijzondere momenten worden met elkaar verbonden door de rode draad van je emoties, wederzijds begrip en affectie. Ze zijn een kostbaar en uniek geschenk in onze meest intieme gedachten en persoonlijke geschiedenis. We ‘beleefden’ ze, en nu zijn het stukjes geschiedenis die ons vervullen.

Collega’s noemen Sonia Lyubormirsky, hoogleraar psychologie aan de Universiteit van Californië, ‘de wetenschapper van geluk’. Volgens Sonia vereist gelukkig zijn enige inspanning. Maar, zegt ze, als je er tijd en moeite in steekt, zul je je realiseren dat het best leuk kan zijn.

Waarom is dat? Eén manier om geluk te bereiken is door te leren hoe je contact kunt maken met anderen. Het hebben van vrienden en belangrijke relaties is een geweldige manier om vaker ‘magische’ momenten te cultiveren. Soms is koffie drinken met iemand al voldoende om een ​​gelukkig en vrolijk moment te hebben.

Twee vriendinnen delen bijzondere momenten

Jij creëert jouw buitengewone momenten

We moeten verder kijken dan cliche-uitspraken over geluk. “Het geluk ligt in een klein hoekje” of “geluk komt wanneer je het het minst verwacht.” Mensen zeggen deze dingen de hele tijd. Maar je moet een paar dingen heel goed weten. Een goede houding en zelfvertrouwen zijn de sleutel om van het leven te genieten. Je moet openstaan ​​voor nieuwe dingen. Als je dat niet doet, zal het moeilijk voor je zijn om van het leven te genieten. Je zult veel gesloten deuren tegenkomen, tenzij je je vermogen om te verbinden en waar te nemen ontwikkelt.

Pas de juiste filters toe in je dagelijkse leven en je zult bijzondere momenten kunnen creëren. Als gevolg hiervan zul je meer van het leven genieten.

“Geheugen is de geur van de ziel.”

-George Sand-

Tips voor het creëren van bijzondere momenten

De eerste strategie is weten hoe je je moet concentreren op dingen die ertoe doen. Houd in gedachten wie en wat essentieel is in je hart. Vervolgens kun je tijd, moeite en energie investeren in deze speciale aspecten van je leven.

De tweede stap is vrijgevigheid. Mooie momenten worden vaak geboren wanneer je iets voor iemand anders doet of wanneer iemand iets voor jou doet. Ze komen tot stand omdat je dingen deelt vanuit het hart. Je voelt ware genegenheid voor de ander. Deze momenten zijn vrij van egoïsme of verborgen interesses.

De derde strategie houdt verband met ons vermogen om in het huidige moment te leven. Hoe goed leef je in het hier en nu? Stel jezelf deze vraag, want het is belangrijk dat je begrijpt dat geluk niet iets is dat je kunt plannen. Dus, stel het geluk dat je vandaag al kunt ervaren nooit uit tot morgen.

Gekke vrienden in kostuum

De laatste strategie heeft betrekking op dankbaarheid. Je zou moeten begrijpen dat geluk, net zoals we aan het begin al zeiden, komt en gaat. Deze magische momenten zullen niet eeuwig duren. Dus, zolang je ervan geniet, moet je ook dankbaarheid uiten. Zeg bedankt voor de speciale mensen om je heen. Waardeer dat je kunt genieten van die ervaring die je helpt te groeien als persoon. Zo zul je het beste van jezelf kunnen geven en zul je het gevoel hebben dat je die positieve emoties waard bent.

Tot slot, aarzel niet om bijzondere momenten te creëren wanneer je maar kunt. Wellicht ook interessant voor jou

Zeven dingen die gelukkige mensen anders doen
Verken je geest
Lees het op Verken je geest
Zeven dingen die gelukkige mensen anders doen

Sommige mensen lijken altijd gelukkig te zijn. Wat doen gelukkige mensen anders? In werkelijkheid komen deze mensen alleen zo over omdat ze vreugde...


De inhoud van Verken Je Geest is uitsluitend bedoeld voor informatieve en educatieve doeleinden. Deze informatie vervangt niet de diagnose, het advies of de behandeling van een professional. Bij twijfel kun je het beste een betrouwbare specialist raadplegen.