Je bent geen last - vraag om hulp

Ben jij een van die mensen die niet aarzelt om anderen te helpen, maar die het heel moeilijk vindt om zelf om hulp te vragen? Als dit bij jou het geval is, zijn er een aantal lessen die je zullen helpen beseffen dat jij ook steun, begrip en een helpende hand verdient.
Je bent geen last - vraag om hulp
Valeria Sabater

Geschreven en geverifieerd door de psycholoog Valeria Sabater.

Laatste update: 23 maart, 2023

Als kinderen werd ons geleerd dat we dapper moesten zijn. We waren ervan overtuigd dat het niet nodig was om bang te zijn in het donker, dat sterke mensen niet huilen, en dat er geen betere waarde is dan zelfredzaamheid. Inderdaad, onze samenleving brengt ons impliciet bij dat hulp vragen en een last zijn of op de schouders van anderen leunen iets ongewensts is dat alleen de zwakken doen.

In werkelijkheid hebben de meesten van ons een merkwaardige cognitieve dissonantie in hun hoofd geïnstalleerd. Het is het soort dat ons een tevreden gevoel geeft als we anderen helpen, maar ons vernedert om iets te vragen van de mensen om ons heen. In feite zien we kwetsbaarheid als een bedreiging en vinden we het buitengewoon moeilijk om hardop te zeggen dat we het mis hebben en steun nodig hebben.

Als mensen worden we vooral gedomineerd door een onafhankelijke mentaliteit die ons ervan overtuigt dat we de dingen alleen moeten doen. Dit hoeft niet per se slecht te zijn. Maar op die momenten dat het leven ons echt onder druk zet, is het van levensbelang te weten hoe je “Ik ben ziek, help me” kunt zeggen. In feite is het een daad van verantwoordelijkheid.

We moeten allemaal beter worden in een vaardigheid die ons leven kan redden: hulp vragen.

Huilende tiener
Het is belangrijk dat kinderen en jongeren zo snel mogelijk leren dat hulp vragen normaal en noodzakelijk is.

Je bent geen last – 7 zinnen om je te overtuigen om hulp te vragen

Veel kinderen zijn bang om hardop tegen hun leraar te zeggen dat ze iets niet begrepen hebben. Dat komt omdat ze bang zijn geplaagd te worden door hun klasgenoten. Als we dus bang zijn om hulp te vragen, komt dat omdat we van jongs af aan hebben geleerd dat dat onbekwaamheid suggereert. Bovendien kunnen we daardoor in het nadeel zijn tegenover anderen.

De meeste mensen helpen anderen echter graag. Een studie (Engelse link) van de Universiteit van Oxford (VK) legt inderdaad uit dat daden van vriendelijkheid ons een goed gevoel geven. Het simpele feit dat we iemand vertellen dat we een slechte tijd doormaken en hun steun nodig hebben, geeft een nuttig, tevreden en zelfs zelfvoldaan gevoel.

Het probleem is dat degenen die moeilijke tijden doormaken de neiging hebben echt bevooroordeelde ideeën te koesteren. Ze nemen aan dat de kans groot is dat anderen hun verzoeken afwijzen, hun lijden belachelijk maken, of dat ze als lastig worden beschouwd.

In feite voeden veel mensen zich met het idee dat ze lasten zijn en dat het beter is om hun directe omgeving niet nog meer onder druk te zetten met hun eigen problemen.

We moeten deze irrationele en schadelijke ideeën deactiveren. Daarom, als je momenteel moeilijkheden, verdriet en ongemak doormaakt, houd dan deze zinnen in gedachten en vraag om hulp.

Een van onze grootste zorgen is om anderen niet met onze problemen te belasten. Dit idee isoleert ons uiteindelijk totdat we aannemen dat we de hulp van anderen niet verdienen.

1. Het is moedig om hulp te vragen, niet om te doen alsof je in orde bent

De meeste samenlevingen vieren het beeld van onafhankelijkheid, vastberadenheid en efficiëntie. Van kinds af aan wordt je wijsgemaakt dat een held al zijn eigen problemen oplost zonder hulp van wie dan ook. Maar je moet voorzichtig zijn met dit idee, want het is zowel onjuist als contraproductief.

In feite leunt een dapper persoon op anderen, vraagt om wat hij nodig heeft en aarzelt niet om zijn grenzen en moeilijkheden te erkennen. Er zit geen greintje lafheid in hen die zich gewonnen geven en vragen om onderdak, genegenheid en begeleiding van anderen.

2. Je bent geen last, je bent geliefd

Wanneer duisternis en hopeloosheid je omarmen, is het vaak echt moeilijk om het licht te zien van de ‘vuurtorenmensen’, degenen die er altijd voor je zijn. Maar ze zijn er, naast je, in de vorm van je partner, je vrienden en je familie. Onthoud dus dat er veel figuren zijn die van je houden en voor wie je geen last bent. Ze houden van je en je bent een essentieel onderdeel van hun leven.

3. Je kunt het niet alleen, maar met de hulp van anderen zul je de kracht vinden die je nodig hebt

Misschien ben je in je hele leven gewend geweest om al je problemen, zorgen en uitdagingen zelf op te lossen. Bovendien ben je misschien altijd de helpende hand geweest voor anderen en een schouder om op uit te huilen. Je hebt dus schouders die alles dragen en een geest die alles oplost. Maar, wie helpt en zorgt voor jou?

Je moet in je hart en hersenen integreren dat de tijd gekomen is om te begrijpen dat je dit niet alleen aankunt. Je moet begrijpen dat je met de hulp van anderen de kracht zult vinden die je nodig hebt. Dit zou genoeg moeten zijn om je te overtuigen om hulp te vragen.

4. Kwetsbaar zijn maakt je niet feilbaar, het maakt je menselijk

Jezelf toestaan je kwetsbaarheid te accepteren is een basale overlevingsoefening. Dr. Brené Brown, professor en onderzoeker aan de Universiteit van Houston (VS) beweert dat deze dimensie liefde, saamhorigheid en zelfs moed vergemakkelijkt.

Je bent geen onkwetsbaar wezen of een superheld van onneembare kracht. Je bent een mens, gemaakt van vlees, botten, emoties en behoeften. Kwetsbaar zijn maakt deel uit van je essentie. Je zo voelen maakt je daarom niet feilbaar. In feite maakt het je gemakkelijker om je met anderen te verbinden.

5. Je bang voelen is normaal

Angst, onrust, schaamte, besluiteloosheid, angst…. De daad om aan anderen te openbaren dat het niet goed met je gaat en dat je steun nodig hebt vult je met moeilijke emoties. Je moet echter weten dat dit een universele gewaarwording is. Inderdaad, we hebben het allemaal wel eens meegemaakt, en het voelen ervan maakt je op geen enkele manier anders of gebrekkig. Het is een universele ervaring.

Je moet je gevoelens accepteren en verder gaan. Aarzel niet om eerlijk tegen iemand in je omgeving te zeggen: “Op dit moment voel ik me echt bang, maar ik weet dat ik het mis heb en ik heb je steun nodig.”

Man troost vrouw
Er zijn mensen die van je houden en er zijn om je te helpen en je toevluchtsoord te zijn als de wereld je pijn doet.

6. Niemand zal je veroordelen

Degenen die van je houden, veroordelen je niet. Ze zien je als een deel van zichzelf, dus zullen ze je niet bekritiseren of je woorden en behoeften in twijfel trekken. Je moet de irrationele ideeën dat je een last bent uitschakelen.

De gevoelens die je besluiteloosheid en de voortdurende overtuiging dat ze je niet zullen begrijpen, voeden. Dat zullen ze wel. Dat komt omdat genegenheid begrip is en niets is belangrijker voor degenen die deel uitmaken van je leven dan je bondgenoot te zijn, je toevluchtsoord en je onbetwistbare steun.

7. Alles zal er zoveel beter uitzien als je om hulp vraagt

Je kunt het nu misschien moeilijk geloven. Dat komt omdat, als je lijdt, je je hopeloos voelt en je beheerst wordt door verdriet. Bijgevolg is het echt moeilijk om te geloven dat de dingen kunnen worden opgelost. Toch zullen ze opgelost worden.

De pijn die je nu voelt is tijdelijk. Niets duurt voor eeuwig. Bovendien zul je, als je om hulp vraagt, beseffen dat een immense last is losgelaten. Degene die je verhinderde te ademen.

Aarzel dus niet. Stop met nadenken en zoek die mensen op die de hoeksteen van je dagelijks leven vormen. Ze houden van je en je bent belangrijk voor hen, dus je moet niet twijfelen of terughoudend zijn om hen om hulp te vragen. Je zou immers alles voor hen doen, dus nu is het tijd dat zij iets voor jou doen. Je moet dapper zijn en een einde maken aan het idee dat je een last bent en je lijden.


Alle siterte kilder ble grundig gjennomgått av teamet vårt for å sikre deres kvalitet, pålitelighet, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikkelen ble betraktet som pålitelig og av akademisk eller vitenskapelig nøyaktighet.


  • Curry, Oliver & Rowland, Lee & Van Lissa, Caspar & Zlotowitz, Sally & Mcalaney, John & Whitehouse, Harvey. (2018). Happy to help? A systematic review and meta-analysis of the effects of performing acts of kindness on the well-being of the actor. Journal of Experimental Social Psychology. 76. 10.1016/j.jesp.2018.02.014.
  • Flynn, F. J., & Lake, V. K. B. (2008). If you need help, just ask: Underestimating compliance with direct requests for help. Journal of Personality and Social Psychology, 95(1), 128–143. https://doi.org/10.1037/0022-3514.95.1.128
  • Miller, D. T. (1999). The norm of self-interest. American Psychologist, 54(12), 1053–1060. https://doi.org/10.1037/0003-066X.54.12.1053

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.